Peruskorjausten kustannukset ja hiilijalanjälki purkavaa uudisrakentamista pienempiä

Sweco on verrannut Helsingin kaupungin toimeksiannosta asuinrakennusten peruskorjauksen ja korottamisen tai purkamisen ja uudisrakentamisen välisiä eroja rakentamiskustannuksissa ja päästöissä.

Helsingin kaupungin asuntotuotantopalvelut Att teetti selvityksen kahden Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistaman vuokrakerrostalokohteen peruskorjaamisen ja korottamisen sekä vastaavasti purkamisen ja uudisrakentaminen kustannuksista. Sweco toteutti molempien selvitysten osalaskelmat.

Peruskorjauksessa huomioitiin Helsingin kaupungin asuntotuotannon rakennuttaja-arkkitehti Timo Karhun mukaan, että perustuksia on vahvistettava ja sisätilat uudistettava, taloon rakennetaan hissi, betonijulkisivun kuorielementit korvataan puurakenteilla, lämmöneristystä lisätään ja taloa korotetaan kahdella puurakenteisella lisäkerroksella. Selvityksen mukaan peruskorjaus oli kyseisissä kohteissa jonkin verran purkavaa uudisrakentamista edullisempi vaihtoehto.

Myös peruskorjauksen hiilijalanjälki oli kohteissa uudisrakentamista alhaisempi. Merkittävää hiilijalanjäljen kannalta oli puun käyttö rakentamisessa sen tuottamisen aiheuttamien betonia alhaisempien hiilidioksidipäästöjen takia.

Swecon projektipäällikkö Kari Nöjdin mukaan suurin vaikutus hiilijalanjälkeen on rakennusten koko elinkaaren aikaisella energiankulutuksella ja uusien rakennusmateriaalien tuottamisella. Kuljetusten ja purkamisen osuus on sen sijaan suhteellisen pieni. Nöjd lisää, että vaikka peruskorjauksissa saavutetaan harvoin samaa energiatehokkuutta kuin uudisrakentamisessa, on kohteet on mahdollista korjata niin, että päästöjä syntyy vähemmän kuin uudisrakentamisessa. Tähän päästään muun muassa energiatehokkaan talotekniikan lisäämisellä kohteisiin.

Lue lisää Swecon uutisesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

mökkeilyn maksut

9.6.2023

Mökkeilyn kuntakohtaiset maksut vaihtelevat reilusti

Kuntakohtaisia maksuja lankeaa mökkiläiselle maksettavaksi kalliimmissa mökkikunnissa lähes kaksinkertainen määrä verrattuna edullisimpaan kuntaan, selviää Omakotiliiton tekemästä vertailusta. Erityisesti ovat nousseet sähkömaksut.

yhtiön kustannuksella

3.11.2023

Milloin osakas voi tehdä remontin yhtiön kustannuksella?

Osakkaalla on oikeus remontoida huoneistoaan oman mielensä mukaan. Jos huoneistossa on taloyhtiön vastuulle kuuluva vika tai puute, osakkaalla voi olla oikeus korjauttaa se yhtiön kustannuksella. Tiettyjen edellytysten on kuitenkin täytyttävä.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Anders Adlercreutz / RKP

RKP:n Anders Adlercreutzin vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti