Perheasuntojen kysyntä kasvaa muuttohaluisilla vuokramarkkinoilla

Vahva talouskasvu ja ennätyksellisen korkealle noussut luottamus kuluttajien omaan talouteen ovat lisänneet isojen vuokra-asuntojen ja perheasuntojen kysyntää selvästi, sanoo Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola. Kiinnostusta voimistaa Metsolan mukaan se, että uuden pienen vuokra-asunnon ja selvästi isomman hyväkuntoisen vanhemman asunnon vuokraero on kutistunut ja lisäneliöiden kustannus siten pienentynyt.

Tilastokeskus, Vuokraturva Oy, Suomen Vuokranantajat ry ja Vuokralaiset VKL ry järjestivät eilen 8.3. yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa esiteltiin tuore vuokratilasto sekä asuntomarkkinoiden tilannekatsaus ja näkymät kevään ja loppuvuoden osalta.

Työvoimapula, talouskasvu ja vahva luottamus omaan talouteen ovat tehneet sen, että käynnissä on aiemmasta poikkeava muuttoliikeaalto, joka ei pääosin tällä hetkellä kohdistu pieniin ja kalliisiin vuokra-asuntoihin vaan suurempiin ja suhteessa selvästi edullisempiin vuokra-asuntoihin.

Turun talouden voimistuminen nostaa vuokria

Turussa on pitkään ollut isoksi kaupungiksi suhteellisen alhainen vuokrataso. Nyt kaupungin taloudellinen vilkastuminen näkyy vuokrissakin ja Turku on ajanut perinteisen verrokkinsa ja kilpakumppaninsa kiinni.

Yksiön mediaanivuokra viime vuonna oli Turussa 570 euroa ja Tampereella 564 euroa. Kaksioiden vastaavat luvut olivat 690 ja 700 euroa, ilmenee Suomen Vuokranantajat Oy:n katsauksesta.

Kimppa-asumisen hankaloittaminen nosti asumistukimenoja

Opiskelijoiden kimppa-asumisen hankaloittaminen elokuussa 2017 oli asumistukimenojen hallintaa ajatellen paha virhe. Yhtä lailla on lisäksi epätarkoituksenmukaista, että kimppa-asunnossa olevat työssäkäyvät ovat asumistuen kannalta hankalammassa asemassa kuin omassa pienessä ja vuokraltaan korkeassa asunnossa asuvat.

Kimppa-asumisen hankaloittaminen ei ole yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaista, koska juuri sen kautta kasvukeskuksissakin on voinut edelleen löytää varsin kohtuuhintaisia asumisratkaisuja. Tällä on ollut myös asumistukimenoja hillitsevä vaikutus.

Korjausliike viime vuoden töppäilyyn on huhupuheiden mukaan vireillä, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että aivan liian hitain ottein, arvioi Timo Metsola.

 

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Maria Ohisalo / Vihreät

Vihreiden Maria Ohisalon vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

huoneistotietojärjestelmä

22.8.2023

Kiinteistönvälittäjät huolissaan asuntolainojen tarjonnasta

Kiinteistönvälittäjät ovat huolissaan asuntorahoituksen tilanteesta. Asuntojen ostohalukkuus on noussut, mutta pankkien rahoitus on laskenut, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinakatsauksesta.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

epävarmuus

22.2.2023

Epävarmuus lisää kiinnostusta vuokra-asumiseen

Vuokra-asuntojen kysyntä lähti nousuun viime vuoden lopulla taloudellisen epävarmuuden kasvaessa, selviää Suomen Vuokranantajien ja Vuokraovi.comin markkinakatsauksesta. Vuokrat nousivat ja markkinointiajat lyhenivät. Erityisesti suuret vuokra-asunnot kiinnostavat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti