Parvekekaidejärjestelmien turvallisuutta aletaan selvittää

parvekekaidejärjestelmien turvallisuus

Vantaan Tikkurilassa tapahtui 2. maaliskuuta kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa nuori henkilö putosi alas seitsemännen kerroksen parvekkeelta, kun parvekkeen kaiteen lasiosa petti. Onnettomuuden vuoksi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on käynnistänyt markkinavalvontahankkeen parvekekaidejärjestelmien turvallisuudesta. Hankkeessa selvitetään useamman valmistajan tuotteiden vaatimustenmukaisuutta.

Tukes alkoi onnettomuuden jälkeen markkinavalvontaviranomaisena selvittää kyseisen parvekkeen kaidejärjestelmän vaatimustenmukaisuutta. Se teetti testejä ja laskelmia Tikkurilan onnettomuusparvekkeen kaidejärjestelmille, ja tulokset on luovutettu rakennusvalvonnalle sekä poliisille.

– Tikkurilan parvekekaidejärjestelmän ominaisuuksia ja vaatimustenmukaisuutta selvitettäessä on tullut esille asioita, joiden vuoksi Tukes on tullut siihen tulokseen, että lasien mitoitusta sekä siitä annettuja ohjeistuksia tulee tarkastella laajemmin yhdessä koko toimialan, sidosryhmien ja valmistajien kesken, sanoo ryhmäpäällikkö Lauri Walden Tukesista.

– Tavoitteena on, että toimialalle luodaan yhtenäinen ja selkeä mitoitus- ja testauskäytäntö. Kaidejärjestelmät mitoitetaan ja suunnitellaan kohdekohtaisesti. Tällä hetkellä kokeellisten ja laskennallisten mitoitusten keinoin saatetaan päätyä hyvin erilaisiin mitoitustuloksiin ja mitoittamisen keskinäiset erot eri menetelmin ovat suuria, jos lasin lujuuslaskentaan liittyviä standardeja ei lueta oikein. Kokeellisen ja laskennallisen ristiriidan selvittäminen on vienyt paljon aikaa, mutta toimii pohjana kehittää lasien mitoitusta yhtenäiseksi, Walden jatkaa.

Tukes valvoo rakennustuotteiden vaatimustenmukaisuutta

Tukes toimii rakennustuotteiden markkinavalvontaviranomaisena, ja sen valvonta kohdistuu markkinoilla olevien uusien rakennustuotteiden vaatimustenmukaisuuteen. Tukes ei valvo rakentamista, rakennusten suunnittelua, tuotteiden asentamista eikä niiden käyttöä tai huoltoa. Nämä asiat kuuluvat rakennushankkeeseen ryhtyvälle, kiinteistön omistajille ja rakennusvalvontaviranomaisille.

Tukes ei päätä rakennusten parvekkeiden asettamisesta käyttökieltoon tai anna lupaa ottaa niitä käyttöön, vaan näissä asioissa toimivaltainen viranomainen on kyseisen kunnan rakennusvalvonta.

Kuvan talo ei liity tapaukseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

paloturvallisuuden

21.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Vauhtia taloyhtiöiden paloturvallisuuden hoitamiseen

Suomalaisten kiinteistöjen turvallisuuden edistäminen vaatii yhä nopeampia ja tehokkaampia toimenpiteitä. Yksi toimenpide on Safetumin paloturvallisuuden riskitarkastus ja pelastussuunnitelman päivitys.

Safetum

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti