Paraskaan tilasto ei kerro koko totuutta

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:ssä (SKVL) ollaan samaa mieltä Nordean Jussi Mekkosen kanssa omakotitalojen tilastojen epäluotettavuudesta. ”Alueilla, joissa kauppamäärät ovat luonnostaankin pienet, voi asiaa tuntemattomalle syntyä erittäin vääristynyt kuva alueen hintatasosta ja sen muutoksista”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas. Pienillä markkina-alueilla tämä ongelma on ollut olemassa jo ennen tämän hetkistä markkinatilannetta.

Tämä on aikainsaatossa johtanut erikoisiin ja yliampuviin uutisointeihin pienempien paikkakuntien hurjista hintojen nousuista tai laskuista. ”Jos tietyllä alueella, vaikkapa pienellä eteläpohjalaisella paikkakunnalla, on myyty vuoden aikana kaksi omakotitaloa, joista toinen hintaan 130 000 euroa ja toinen hintaan 450 000 euroa niin tilastojen mukaan keskiarvo hinta on ollut 290 000 euroa. Jos seuraavana vuonna myydään vain yksi omakotitalo hintaan 200 000 euroa, niin alueen kauppamäärissä ja keskiarvohinnoissa on tilastojen mukaan tapahtunut valtava romahdus”, kuvaa Anttila-Kangas, ja jatkaa: ”Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos tilasto näyttää yllättävältä ja hurjalta, kellojen pitää soida”. Näin ollen esimerkiksi asuntojen vakuusarvoja määrittäessä on tärkeää hakea asiantuntijan arvio kiinteistön arvosta, eikä luottaa vain tilastollisiin keskiarvoihin. Ammattilainen osaa lukea tilastoja ja huomioida muun muassa millaiseen aineistoon tilasto perustuu.

SKVL on huolissaan nähtävillä olevasta kehityksestä, miten tilastoihin nojataan lähes sokeasti. Muuttaakseen tällaista kehitystä SKVL on julkaissut Asunnon ostajan ja myyjän oppaan, josta niin ostaja, myyjä kuin pankin toimihenkilötkin saavat käytännön tietoa erilaisista välittäjän tehtävistä. Opas taustoittaa muun muassa sitä, miksi asuntojen vakuusarvioiden yhteydessä on syytä käyttää kiinteistönvälitysalan ammattilaisia eikä luottaa pelkästään pankkitoimihenkilön tilastojen perusteella muodostamaan käsitykseen asunnon arvosta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

21.3.2022

Venäläisten omistamat kerrostalot herättävät huolta Hangossa

Kerrostalon asukkaista tuli yllättäen pakotteiden uhreja Hangossa: asukkaat ovat huolissaan, kun sähköt ovat olleet poikki eikä omistajiin saa yhteyttä. Sekä USA:n että EU:n pakotelistalla olevien Boris ja Roman Rotenbergin omistamissa kahdessa kerrostalossa Hangon Lappohjassa on yli 60 asuntoa, mutta asukkaita on vain vajaassa 20 huoneistossa. Asukkaiden pelkona on mm.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti