Paraskaan tilasto ei kerro koko totuutta

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:ssä (SKVL) ollaan samaa mieltä Nordean Jussi Mekkosen kanssa omakotitalojen tilastojen epäluotettavuudesta. ”Alueilla, joissa kauppamäärät ovat luonnostaankin pienet, voi asiaa tuntemattomalle syntyä erittäin vääristynyt kuva alueen hintatasosta ja sen muutoksista”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas. Pienillä markkina-alueilla tämä ongelma on ollut olemassa jo ennen tämän hetkistä markkinatilannetta.

Tämä on aikainsaatossa johtanut erikoisiin ja yliampuviin uutisointeihin pienempien paikkakuntien hurjista hintojen nousuista tai laskuista. ”Jos tietyllä alueella, vaikkapa pienellä eteläpohjalaisella paikkakunnalla, on myyty vuoden aikana kaksi omakotitaloa, joista toinen hintaan 130 000 euroa ja toinen hintaan 450 000 euroa niin tilastojen mukaan keskiarvo hinta on ollut 290 000 euroa. Jos seuraavana vuonna myydään vain yksi omakotitalo hintaan 200 000 euroa, niin alueen kauppamäärissä ja keskiarvohinnoissa on tilastojen mukaan tapahtunut valtava romahdus”, kuvaa Anttila-Kangas, ja jatkaa: ”Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos tilasto näyttää yllättävältä ja hurjalta, kellojen pitää soida”. Näin ollen esimerkiksi asuntojen vakuusarvoja määrittäessä on tärkeää hakea asiantuntijan arvio kiinteistön arvosta, eikä luottaa vain tilastollisiin keskiarvoihin. Ammattilainen osaa lukea tilastoja ja huomioida muun muassa millaiseen aineistoon tilasto perustuu.

SKVL on huolissaan nähtävillä olevasta kehityksestä, miten tilastoihin nojataan lähes sokeasti. Muuttaakseen tällaista kehitystä SKVL on julkaissut Asunnon ostajan ja myyjän oppaan, josta niin ostaja, myyjä kuin pankin toimihenkilötkin saavat käytännön tietoa erilaisista välittäjän tehtävistä. Opas taustoittaa muun muassa sitä, miksi asuntojen vakuusarvioiden yhteydessä on syytä käyttää kiinteistönvälitysalan ammattilaisia eikä luottaa pelkästään pankkitoimihenkilön tilastojen perusteella muodostamaan käsitykseen asunnon arvosta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

16.4.2018

Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – asuntojen hinnat jatkavat tasaista nousuaan

Asuntokaupan volyymi on hidastunut viime vuoden lukuihin nähden. Maaliskuussa 2018 myytiin -13% vähemmän käytettyjä asuntoja, kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto maaliskuun asuntomarkkinatiedotteessaan. Yhteensä maaliskuussa 2018 myytiin 4748 käytettyä asuntoa.

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

4.2.2016

Ensimmäiset Helsinki-kerrostalot Tankovainioon

Ensimmäiset Helsinki-kerrostalot nousevat näillä näkymin Tankomäenkadun varrelle Mellunkylän Tankovainion vehreälle asuinalueelle. Kehitystyöhön neljä yritystä – tontteja vielä tarjolla Helsinki-kerrostalo-hanke otti tärkeän askeleen, kun tonttineuvottelujen jälkeen neljä yritystä ilmoitti halukkuudestaan lähteä kehittämään Helsinki-kerrostaloa. Yritykset ovat e-HOUSE Oy, Yrjö ja Hanna -säätiö, Basso Building Systems Oy ja Pohjola Rakennus Oy Uusimaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti