Parannetaan löylyn henkeä

Sauna on kuluva ja lopulta remonttia kaipaava tila siinä missä vaikkapa keittiökin. Taloyhtiöiden ja huoneistojen saunat toteutetaan usein kovin kaavamaisesti, myös remontoidessa.

Saunaa uudistettaessa kattoon ja seiniin asennetaan usein peruspaneelit ja lauteiksi valitaan standardimalli. Valaistus ja kiukaan valinta noudattavat samaa kaavaa.

– Saunakokemuksen osatekijät, kuten löylyhuoneen lämpötila ja kosteus, eivät ole keskiössä, Helo Oy:n kotimaan myyntijohtaja Marco Keto pohtii.

Helposti unohtuvia seikkoja ovat pintamateriaalien kestävyys, kiukaan ja sen vastusten käyttöikä ja huoltoväli sekä energiankulutus. Liian kuiva ja kuuma sauna koettelee paitsi saunojia, myös saunan paneeleita ja muita materiaaleja.

Vanhan taloyhtiösaunan löylyhuoneen yleisimmät puutteet ovat haristuneet ja kuluneen näköiset paneelit ja lauteet, huono valaistus ja huono ilmanvaihto; saunojille tulee tunne, että happi loppuu, kertoo Talokeskus Yhtiöiden aluepäällikkö, arkkitehti Anne Pelkonen.

– Saunassa voi olla hajuongelmia ja kosteusvaurioitakin. Usein niissä kulkeminen on hankalaa liikuntaesteiselle tai vanhukselle.

– Taloyhtiöiden saunoja on uusittu linjasaneerauksien yhteydessä, mutta olemme suunnitelleet myös pelkän saunaosaston saneerauksia. Usein tilajärjestys muutetaan: luovutaan kahden pesuhuoneen ja yhden saunan kokonaisuudesta. Nykyisin toivotaan enemmän yksityisyyttä ja useimmiten tehdään sauna yhdellä pukuhuoneella ja yhdellä pesuhuoneella. Myös saunan koko yleensä pienenee, koska kerralla saunoo pieni perhe, Anne Pelkonen kertoo.

– Perusteellisessa saunaosaston remontissa puretaan maanvarainen alapohja kokonaan pois. Viemärit uusitaan. Asennetaan kapillaari-ilmiön katkoksi sora. Tehdään uudet lämmöneristeet ja lattiavalu, johon usein asennetaan vesikiertoinen lattialämmitys. Vaihtoehtoisesti voidaan lattiaan asentaa sähköinen mukavuuslämmitys. Ja toki tehdään uudet vedeneristeet, ja uusitaan kaikki pinnat sekä saunan varusteet, Pelkonen luettelee.

Huoneistosaunassa ovat remonttitarpeen merkit paljolti samoja kuin taloyhtiön saunassakin.

– Lauteet halkeilevat, paneelit irvistelevät eikä kiukaastakaan enää saada täysiä tehoja.  Lämmitysaika voi olla pitkä eivätkä kaikki kivet lämpiä kunnolla. Puupinnoissa näkee väsymisen merkkejä, alkuperäinen väri on haalistunut ja lauteista saa tikkuja. Puupinnoista tulee pitää huolta ja öljytä niitä säännöllisesti, listaa Marco Keto.

Anne Pelkonen toteaa, että jos saunaan ei enää houkuta mennä, on syytä miettiä, mistä se johtuu ja mitä parannuksia sauna kaipaa. Huono ilmanvaihto on melko yleinen vaiva huoneistosaunoissa. Pinnatkin voivat olla niin kuluneita, ettei saunan pesukaan enää raikasta tilaa.

Hienouksia uudistettuun saunaan

Ajatellaan remontissa pukuhuonetta, suihkuhuonetta ja saunaa kokonaisuutena.

– Suunnitellaan tilat viihtyisiksi pintamateriaalien ja niiden värien valinnoilla sekä viihtyisillä kalusteilla. Varustetaan löylyhuone sellaisella tekniikalla, että siellä on hyvä olla, Marco Keto sanoo.

– Saunaosaston ilmanvaihto voidaan toteuttaa omalla lämmön talteenottavalla iv-koneella, kertoo Anne Pelkonen. Hän luettelee muutamia kohtuullisen helposti tehtäviä parannuksia.

– Valaistus voidaan uudistaa esimerkiksi nykyaikaisilla kuituvaloilla. Saadaan samalla sekä hämyisämpi tunnelma että silti parempi valo. Tukikahvat tai -kaiteet auttavat huonommin liikkuvia lauteille nousussa.  Ne on hyvä huomioida remontin suunnitteluvaiheessa, myös pesuhuoneessa. Saadaan siisti kokonaisuus ilman jälkikäteen asennettuja tekeleitä.

Esteettisyys on mukavaa löylyssäkin. Kiukaan oikean tehon lisäksi myös sen ulkonäköön voi panostaa.

– Lauteet ja paneelit voivat olla nykyaikaisia, tosin liikaa trendikkyyttä kannattaa varota. Tilan on miellytettävä monia ja kestettävä aikaa. Paksusta lämpökäsitellystä lankusta tehdyt lauteet on todettu taloyhtiöissä kestäviksi ja tyylikkään näköisiksi, Anne Pelkonen kertoo.

Saunoissa voidaan käyttää viikkokelloa tai kauko-ohjausta. Marco Keto pohtii, että taloyhtiön intranetissä voisi olla ”saunaosio”, jonka kautta asukkaat voisivat esimerkiksi älypuhelimella varata itselleen saunavuoron.

Anne Pelkonen muistuttaa, että kiukaan lisäksi myös ilmanvaihdon älykäs automaatio on tärkeä. Se parantaa paitsi saunojien viihtyvyyttä, myös saunan kestoikää ja vähentää kosteusvaurioiden riskiä.

 

Sähkösaunan huoneentaulu

  • Hankkiessasi kiuasta noudata kiuasvalmistajan tehosuosituksia.
  • Lado kiuaskivet tarpeeksi ilmavasti, jotta ilma pääsee kiertämään vastuksien ympärillä.
  • Kuuma ja kuiva sauna on hyvin kuluttava puuosille; säädä lämpötila sopivaksi.
  • Vältä veden roiskimista seinille.
  • Öljyä puuosat säännöllisesti.
  • Kiukaan päälle ei laiteta koskaan mitään muuta kuin kiuaskiviä!
  • Kiukaan lämpiämistä on hyvä seurata kuten puukiuastakin – älä jätä vahtimatta!
  • Vältä turhan pitkää lämmitystä, sammuta kiuas heti käytön jälkeen.

 

 

Sopivan kiukaan kaava

Kerrotaan saunan lattiapinta-ala huonekorkeudella, jolloin saadaan saunan kuutiotilavuus. Kiukaiden perustiedoissa kerrotaan, minkä kokoisiin saunoihin laite sopii.

Jokainen neliömetri lasia tai kaakeloitua pintaa lisää kiukaan tehontarvetta. Lisätään ”yksi kuutio per yksi neliö”, eli jos on 12 kuutio metrin sauna, jossa on neljä neliömetriä kaakeloitua seinää, valitaankin 16 kuutiometrin saunaan sopiva kiuas.

 

Katse kiveen

Oikea kivimäärä löytyy kiukaan perustiedoista.

Kiuasvalmistajat suosittelevat oliviinidiabaasikiviä hyvän lämmönvarauskyvyn ja kestävyyden takia.

Markkinoilla on myös keraamisia kiviä, joiden kestävyys on huomattavasti parempi kuin luonnonkivien. Keraamiset kivet kuitenkin kuumenevat luonnonkiviä enemmän jolloin on vaarana, että vastuksiin kosketuksissa olevat kivet ”polttavat” vastukset.

Kiuaskasetit poistavat tämän riskin samalla kun pidentävät sekä vastusten että kivien kestoikää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

7.10.2022

Avustuksilla viihtyisyyttä ja turvallisuutta taloyhtiöön

Suomen Kiinteistölehti esittelee syksyn aikana avustuksia, joita taloyhtiöt voivat hakea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta saa korjausrakentamisen avustuksia, joilla parannetaan hyvän asumisen edellytyksiä. Avustuksilla voi parantaa esimerkiksi taloyhtiön esteettömyyttä.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Anders Adlercreutz / RKP

RKP:n Anders Adlercreutzin vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti