Paloturvallisuusviikko muistuttaa liesien turvallisesta käytöstä

Lieden käyttö on kotien suurin paloturvallisuusriski. Paloautot starttaavat suomalaisiin koteihin kahdeksan kertaa päivässä, ja noin kolmessa tapauksessa syynä on valvomaton lieden käyttö tai liedelle jätetyt tavarat. Paloturvallisuusviikon kampanjalla kannustetaan ihmisiä turvalliseen lieden käyttöön. Paloturvallisuusviikkoa vietetään 23.11.–1.12.

Jos palotilastoja tulkitsee äkkinäisesti, liesi näyttää vaarantavan kotien paloturvallisuutta pahasti. Totuus kuitenkin on, että paloturvallisuuden heikoin lenkki keittiössä on ihminen. Liesissä ei juurikaan ole teknisiä vikoja. Liesipaloista kaksi kolmannesta johtuu siitä, että liesi jätetään päälle ilman valvontaa. Kolmanneksessa tapauksista liedellä on ollut tavaraa, kun se on napsautettu päälle.

– Palokunta lähtee siis kerran päivässä sammumaan paloa, joka johtuu siitä, että hellalla säilytetään asiaan kuulumatonta tavaraa. Siinä samalla tullaan vaarantaneeksi koko omaisuus ja pahimmillaan henki, sanoo turvallisuusasiantuntia Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Siinä, että tilanteet lieden äärellä ovat ihmisten aiheuttamia, piilee myös mahdollisuus. Ihmiset nimittäin voivat muuttaa käyttäytymistään, ja siihen heitä rohkaistaan Paloturvallisuusviikon kampanjassa.

– Jotakuinkin kaikki tulipalot ovat estettävissä, painottaa Jari Pouta.

Paloturvallisuusviikko alkaa lauantaina 23.11. Päivä Paloasemalla -tapahtumilla. Niitä järjestetään tänä vuonna 360 paloasemalla eri puolilla Suomea. Koko perheen tapahtumissa voi opetella paloturvallisuustaitoja ihan käytännössä.

– Päivää Paloasemalla vietetään jo kahdettatoista kertaa, mutta sen suosio näyttää kestävän. Viime vuonna tapahtumissa kävi ennätysyleisö, noin 120 000 vierasta ja samanlaista kävijämäärää odotetaan tänäkin vuonna, kertoo kampanjakoordinaattori Elias Kivelä SPEKistä.

Päivä Paloasemalla -tapahtumaan osallistuvat palokunnat löytyvät sivustolta www.paloturvallisuusviikko.fi.

Paloturvallisuusviikko päättyy 1.12. Pohjoismaiseen palovaroitinpäivään.

– Kodeissa pitää säädösten mukaan olla riittävästi palovaroittimia. Pelastustoimen tilastot kuitenkin kertovat, että vain noin puolessa niissä asunnoista, joihin palokunta on hälytetty sammuttamaan, ovat palovaroittimet toimineet, sanoo Jari Pouta.

Pohjoismaiseen Palovaroitinpäivään liittyen jaetaan palovaroittimia vähävaraisille. Varoittimia on jaossa Helsingissä, Turussa, Pudasjärvellä ja Lahdessa. Kyseessä on pilottikokeilu.

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoito, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ja Nuohousalan Keskusliitto. Päivä Paloasemalla -tapahtumien yritysyhteistyökumppanina toimii LähiTapiola. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.11.2017

Paloturvallisuusviikko muistuttaa: ”Kun hätä on suurin, sinä pelastat”

Jokainen on itse paras henkilö parantamaan oman lähipiirinsä paloturvallisuutta. Fiksuinta on pelastaa koti jo etukäteen estämällä tulipalot. Tosi paikan tullen alkusammutus ja läheisten pelastaminen palavasta tilasta ovat elintärkeitä toimia, joita on syytä harjoitella etukäteen.

25.5.2018

Timo Nieminen – rakentava vaikuttaja

Kiinteistöliiton tuore puheenjohtaja Timo Nieminen on pitkän linjan rakentaja. Työssään hän on tottunut sovittamaan yhteen erilaisia näkökulmia ja tavoitteita, mikä on vaatinut asettumista myös vastapuolen asemaan. Tälle kokemukselle on käyttöä valtakunnallisessa järjestössä, jota on rakennettu jo toista vuosisataa.

25.11.2019

Taloyhtiö tueksi paloturvalliseen asumiseen

Paloturvallisuusviikolla kannattaa pysähtyä miettimään taloyhtiön ja asuntojen paloturvallisuutta. Taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita säännöllisesti tarkastamaan omien palovaroitintensa toimivuus, ja asukkaiden puolestaan on hyvä muistaa huolellisuus esimerkiksi ruuanlaitossa ja kynttilöiden polttamisessa. Paloturvallisuusviikon teemana ovat tänä vuonna lieden käytöstä aiheutuvat tulipalot.

3.11.2016

Ovatko palokuolemat vihdoin vähenemässä?

Tulipaloissa on kuollut tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä noin 20 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin viitenä edellisenä vuotena keskimäärin. Vuosina 2011–2015 tulipaloissa kuoli keskimäärin 57 ihmistä lokakuun loppuun mennessä, kun tänä vuonna menehtyneitä on 48. Lokakuun aikana menehtyi kolme ihmistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti