Paloturvallisuusviikko muistuttaa liesien turvallisesta käytöstä

Lieden käyttö on kotien suurin paloturvallisuusriski. Paloautot starttaavat suomalaisiin koteihin kahdeksan kertaa päivässä, ja noin kolmessa tapauksessa syynä on valvomaton lieden käyttö tai liedelle jätetyt tavarat. Paloturvallisuusviikon kampanjalla kannustetaan ihmisiä turvalliseen lieden käyttöön. Paloturvallisuusviikkoa vietetään 23.11.–1.12.

Jos palotilastoja tulkitsee äkkinäisesti, liesi näyttää vaarantavan kotien paloturvallisuutta pahasti. Totuus kuitenkin on, että paloturvallisuuden heikoin lenkki keittiössä on ihminen. Liesissä ei juurikaan ole teknisiä vikoja. Liesipaloista kaksi kolmannesta johtuu siitä, että liesi jätetään päälle ilman valvontaa. Kolmanneksessa tapauksista liedellä on ollut tavaraa, kun se on napsautettu päälle.

– Palokunta lähtee siis kerran päivässä sammumaan paloa, joka johtuu siitä, että hellalla säilytetään asiaan kuulumatonta tavaraa. Siinä samalla tullaan vaarantaneeksi koko omaisuus ja pahimmillaan henki, sanoo turvallisuusasiantuntia Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Siinä, että tilanteet lieden äärellä ovat ihmisten aiheuttamia, piilee myös mahdollisuus. Ihmiset nimittäin voivat muuttaa käyttäytymistään, ja siihen heitä rohkaistaan Paloturvallisuusviikon kampanjassa.

– Jotakuinkin kaikki tulipalot ovat estettävissä, painottaa Jari Pouta.

Paloturvallisuusviikko alkaa lauantaina 23.11. Päivä Paloasemalla -tapahtumilla. Niitä järjestetään tänä vuonna 360 paloasemalla eri puolilla Suomea. Koko perheen tapahtumissa voi opetella paloturvallisuustaitoja ihan käytännössä.

– Päivää Paloasemalla vietetään jo kahdettatoista kertaa, mutta sen suosio näyttää kestävän. Viime vuonna tapahtumissa kävi ennätysyleisö, noin 120 000 vierasta ja samanlaista kävijämäärää odotetaan tänäkin vuonna, kertoo kampanjakoordinaattori Elias Kivelä SPEKistä.

Päivä Paloasemalla -tapahtumaan osallistuvat palokunnat löytyvät sivustolta www.paloturvallisuusviikko.fi.

Paloturvallisuusviikko päättyy 1.12. Pohjoismaiseen palovaroitinpäivään.

– Kodeissa pitää säädösten mukaan olla riittävästi palovaroittimia. Pelastustoimen tilastot kuitenkin kertovat, että vain noin puolessa niissä asunnoista, joihin palokunta on hälytetty sammuttamaan, ovat palovaroittimet toimineet, sanoo Jari Pouta.

Pohjoismaiseen Palovaroitinpäivään liittyen jaetaan palovaroittimia vähävaraisille. Varoittimia on jaossa Helsingissä, Turussa, Pudasjärvellä ja Lahdessa. Kyseessä on pilottikokeilu.

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoito, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ja Nuohousalan Keskusliitto. Päivä Paloasemalla -tapahtumien yritysyhteistyökumppanina toimii LähiTapiola. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.12.2022

Huomioi turvallisuus ja naapurisopu uudenvuoden ilotulituksessa

Ilotulitteiden turvallinen käyttö on tärkeää uudenvuoden juhlinnassa. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa. Siksi ilotulitteita ei saa ampua rakennusten ja autojen läheisyydessä.

21.7.2023

Väärin asennettu puhallusvilla luo paloturvariskin

Talojen yläpohjien eristeet tulee asentaa oikealla tavalla ja huomioida myös savupiippujen edellyttämät toimenpiteet ennen eristystöihin ryhtymistä. Väärät ratkaisut piippujen läpivienneissä nostavat tulipalon riskiä suuresti, muistuttaa Tulisija- ja savupiippuyhdistys.

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

puunpoltto

7.11.2023

Älä polta jätteitä tulisijassasi

Puunpoltosta muodostuvia haitallisia päästöjä voi vähentää oikeaoppisilla puunpolttotavoilla. Päästöjä syntyy vähemmän, kun tulisijassa polttaa vain puhdasta ja kuivaa puuta ja kun noudattaa oman tulisijan käyttöohjeita.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti