Oulun ilma Euroopan neljänneksi puhtain

Kansainvälinen tutkimus selvitti, paljonko ilmansaasteet vaikuttavat kuolleisuuteen  858 eurooppalaisessa kaupungissa. Todellisia kuolleisuuslukuja verrattiin odotusarvoon ja erotus tulkittiin ilmansaasteista johtuvaksi.

Terveellisintä hengittää oli ilma pienhiukkasten aiheuttamalla kuolleisuudella mitattuna Reykjavikissa. Toiseksi tuli Norjan Tromssa ja kolmanneksi Ruotsin Uumaja. Oulu oli neljäs ja Jyväskylä viides. Kärkitusinassa olivat myös Lahti, Jyväskylä ja Tampere.

Likaisimman ja epäterveellisimmän ilman kaupunkeja löytyi erityisesti Pohjois-Italian teollisuusalueilta ja myös itäisen Keski-Euroopan teollisuuskaupunkien joukosta.

Koko Lancet-lehden englanninkielinen artikkeli on luettavissa Lancetin kotisivuilta. Tutkimuksen tietokanta ja kaupunkien ”paremmuusjärjestys” löytyy täältä.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

viilentämisen vaihtoehdot

25.5.2022

Viilentämisen monet vaihtoehdot

Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin ei pystytä asentamaan viilentävää ilmalämpöpumppua. Onneksi viilennysvaihtoehtoja löytyy useita.

9.2.2022

Liian kuiva tai kostea sisäilma on haitallinen terveydelle

Sisäilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja siihen vaikuttavat ulkoilman kosteus ja lämpötila. Useimmissa nykykodeissa sisäilma on varsinkin talvikaudella huomattavan kuivaa ja suositeltavaa ilmankosteutta on vaikea saavuttaa hyvin kuivasta ulkoilmasta johtuen. Asuntojen ilmankosteuteen vaikuttavat myös muut tekijät.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti