Onnistuneet Asuntomessut takana – Porissa otettiin iso askel asuinalueita koskevaan kehitykseen

Asuntomessut Porissa 6.7.-5.8.2018 keräsi kävijöitä upeat 120 000. Messujen rakentaminen sujui aikataulussa vuodesta 2016 lähtien ja asuminen läpi ihmiselämän todentui 34 messukohteessa Porissa. Ainutlaatuista palvelurakentamista esiteltiin senioreiden palvelukodin sekä päiväkodin muodoissa. Myös korjausrakentaminen saatiin messuilla esille pitkästä aikaa.

– Tänä vuonna otimme Porissa ison askeleen koko asuinaluetta koskevaan kehitykseen. Porissa pohdimme hyvää asumista koko alueen suunnittelun ja toteutuksen osalta ison ammattilaisjoukon ja monen eri toimijan kanssa. Halusimme saada aikaiseksi mahdollisimman laajan keskustelun ja pohtia, miten ratkaisemme tulevaisuudessa asumisen hyvinvoinnin haasteita. Nyt onnistuimme käymään keskustelua erityisen suuren joukon kanssa, politiikan kärkinimistä eri alojen asiantuntijoihin, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.

Karjarannan messualue rakentui vuoden 2016 alusta alkaen aikataulussa kohti kesää 2018. Messualueen tontit myytiin käytännössä ensimmäisellä tonttihakukierroksella. Entisen teollisuusalueen syntyminen uudelleen asuinalueeksi oli ympäristöteko ja uusi asuinalue on nyt tiiviisti osa kaupunkirakennetta.

– Meillä on ollut etuoikeus tehdä tätä projektia koko ajan hyvässä yhteishengessä eri toimijoiden kanssa. Suurin kiitos upeista messuista kuuluu ehdottomasti rakentajillemme, jotka uskalsivat hypätä mukaan tähän messurupeamaan, miettii Asuntomessut Porissa 2018 –projektipäällikkö Kari-Matti Haapala.

Kolmannes kävijöistä satakuntalaisia -pihat ja terassit kiinnostivat

Erityisesti paikalliset löysivät messuille hyvin. Porin koko väestöstä 24% vieraili Asuntomessuilla. Noin kolmannes messukävijöistä oli satakuntalaisia. Seuraavaksi eniten kävijöitä tuli Uudeltamaalta, Pirkanmaalta ja Varsinais-Suomesta.

– Lämpimän kesän vuoksi kävijät olivat tänä vuonna poikkeuksellisen kiinnostuneita piha- ja terassikalusteista. Sisustusratkaisut ovat pysyneet kestosuosikkina vuodesta toiseen, mutta tänä vuonna ennätyksellisesti jo joka viidennen kävijän vierailun motiivina oli tulevaisuuden asumisratkaisuihin tutustuminen.Joka kolmannella kävijällä on itsellään remontti- tai rakennussuunnitelmia meneillään juuri nyt, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kehitys- ja tutkimuspäällikkö Kari Tervonen.

Messututkimuksen mukaan kävijät jättivät messualueelle noin 4,8 miljoonaa euroa ja messupaikkakunnalle yli 8,3 miljoonaa euroa.

– Rahaa kulutettiin koko lailla sama summa kuin edellisvuoden messuilla, vaikka pitkät yhtäjaksoiset helteet verottivatkin pitempimatkalaisten kävijöiden määrää, jatkaa Tervonen.

Päällimmäisinä kohteista vierailijoille mieleen jäivät terasseille avautuvat jokimaisemat, ja alueen kompakti rakenne, yksittäisistä kohteista eniten mieleen jäi Bunkkeri. Peruspalvelut kuten lipunmyynti, wc:t ja paikoitus saatiin toimimaan kitkattomasti. Nähtävää oli riittävästi, ja niinpä hyvänä tai erinomaisina messut näki ja kokikin 91% kävijöistä.

Poria pidetään viihtyisänä ja tapahtumarikkaana kaupunkina

Ulkopaikkakuntalaisten silmissä Pori on poikkeuksellisen kiinnostava kaupunki matkailu- ja ostopaikkana. Kaupunkia myös pidetään keskivertoa omailmeisempänä ja luonteikkaampana. Kesän samanaikaiset tapahtumat kiinnittivät kävijöiden huomion. Kaupungin keskustassa messuvieraista kävi lähes 20%.Paikallisissa ravintoloissa vieraili noin 17% kävijöistä. Myös Yyteri kiinnosti lähes 13% messuvieraista sään ollessa melkein koko messujen ajan aurinkoinen ja helteinen. Neljännes ulkopaikkakuntalaisista vieraili Porissa vähintään kaksi päivää.

– Teimme paljon yhteistyötä Visit Porin kanssa nimenomaan matkailukärkien nostamisessa ulkopaikkakuntalaisten tietoisuuteen. Siinä onnistuttiin osittain myös upeiden säiden seurauksena. On hienoa, että Pori on nähty viihtyisänä, tapahtumarikkaana ja omaleimaisena paikkakuntana, iloitsee projektipäällikkö Kari-Matti Haapala.

Osuuskunta Suomen Asuntomessut toteutti messututkimuksen yhteistyössä Sanomamedian ja Rakentaja.fi:n kanssa, johon vastauksia tuli yli 11 000. Messututkimuksen tavoitteena on auttaa messujen ympärillä työskenteleviä tahoja kehittämään Asuntomessuja tulevaisuudessakin. Messututkimus toteutettiin Asuntomessuilla Porissa 6.7.-5.8.2018.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.1.2018

Porilaisuus, naapurit, tulevaisuus ja hyvä arki – näistä on ensi kesän Asuntomessut Porissa tehty

Asuntomessuilla Porissa ylistetään porilaisuutta, naapureita, tulevaisuuden asumista ja sujuvaa arkea. Kaikki kiteytyy hyvään asumiseen läpi ihmiselämän. Ensi kesänä yhteisöllisyys näkyy myös kahden ison naapurin kesken, kun Asuntomessut ja SuomiAreena nostavat yhteistyönsä uudelle tasolle.

1.4.2016

Isännöintiyhteisön valitseminen isännöitsijäksi

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009, AOYL) poikkeaa vanhasta siltä osin, että nykyinen sallii rekisteröidyn yhteisön valitsemisen isännöitsijäksi. Aiemman lain perusteella isännöitsijäksi voitiin valita vain luonnollinen henkilö. Vaikka nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on tullut voimaan 1.7.2010, on voimaanpanolaissa todettu, että yhteisön valitseminen isännöitsijäksi tulee mahdolliseksi vasta kun valtioneuvoston asetuksella on tästä säädetty.

28.5.2015

Isännöintiyrityksen valitseminen

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009, AOYL) poikkeaa vanhasta siltä osin, että nykyinen sallii rekisteröidyn yhteisön, käytännössä isännöintiyrityksen, valitsemisen isännöitsijäksi. Aiemman lain perusteella isännöitsijäksi voitiin valita vain luonnollinen henkilö. Vaikka nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on tullut voimaan 1.7.2010, on voimaanpanolaissa todettu, että yhteisön valitseminen isännöitsijäksi tulee mahdolliseksi vasta kun valtioneuvoston asetuksella on tästä säädetty.

8.5.2018

Asuinpaikka ei ole nähtävyys, vaan tapa elää – paitsi Porissa

Suomen Asuntomessujen valtakunnallisessa asukasbarometrissa selvitettiin, mistä asioista suomalaiset ovat ylpeitä omilla asuinpaikkakunnillaan. Yleensä asukkaat arvioivat omien paikkakuntiensa vetovoimaisuutta ensisijaisesti lähiluonnon, palvelutarjoaman ja alueen ihmisten kautta. Asuinpaikka ei ole nähtävyys, vaan tapa elää ja järjestää oma arki.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti