Onnettomuustutkintakeskus selvittää Vuosaaren paloa

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) on asettanut tutkintaryhmän selvittämään Vuosaaressa viime viikolla neljä henkeä vaatinutta tulipaloa. Lisätietoja tulipalosta on kerätty mm. viikonlopun aikana.

Alustavan tutkinnan ja paikkatutkinnan Vuosaaren Vuotien kolmen alaikäisen lapsen ja yhden aikuisen kuolemaan johtaneesta huoneistopalosta keskus aloitti jo heti aamuyöllä perjantaina 9.12.2016 palon jälkeen. Tulipalo tutkitaan turvallisuustutkintalain (525/2011) nojalla. Palo tutkitaan, koska se on seurauksiltaan vakava vaatien kolmen alaikäisen lapsen ja yhden aikuisen hengen. Edellinen uhrimäärältään yhtä vakava palo Suomessa oli Naantalissa 2009 tapahtunut viiden nuoren kuolemaan johtanut omakotitalon tulipalo. Lasten kuolemaan johti myös Raahen 13.9.2016 rivitalopalo, joka on niin ikään tutkinnassa.

Palon syiden selvitys käynnissä

Turvallisuustutkinnassa keskitytään palon syiden ja seurauksien selvittämiseen, tapahtumien kulkuun sekä pelastustoiminnan ja muiden viranomaisten toimintaan. Erityisesti tutkitaan perheen valmiuksia toimia turvallisesti tavallisen saunatekniikan kanssa sekä sitä, miksi perhe ei kyennyt pelastautumaan tilanteesta. Yhtenä tulipalon mahdollisena syttymissyynä tutkitaan muun muassa saunaosastoa ja siihen kuuluvaa kiuasta.

Tutkintaryhmän johtajaksi on nimetty palotarkastaja Knut Lehtinen ja jäseniksi teologian maisteri Jukka Seppänen ja palomestari evp. Reijo Salminen. Tutkinnanjohtaja on Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen. Tutkinta on tavoitteena saattaa valmiiksi puolessa vuodessa.

Onnettomuustutkintakeskus tekee turvallisuustutkintaa turvallisuuden parantamiseksi, onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemiseksi sekä vahinkojen minimoimiseksi.

Turvallisuustutkintaa ei tehdä oikeudellisen vastuun kohdentamiseksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön verotuspäätös

18.5.2022

Taloyhtiön kiinteistöverot ja verotuspäätös kannattaa tarkistaa

Kiinteistöveron merkitys kasvaa, mikä on saanut yhä useamman taloyhtiön edustajat pohtimaan, onko niiden kiinteistöverotus toimitettu oikein. Kiinteistövero määrätään vuosittain kiinteistönomistajille kiinteistön teknisten ominaisuuksien perusteella. Kiinteistönomistajien kannattaa varmistaa, ettei se sisällä virheellisyyksiä.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

1.12.2022

Taloyhtiöille lisää vastuuta palovaroittimista

Eduskunnan käsittelyssä oleva pelastuslaki on siirtämässä taloyhtiöille entistä enemmän vastuuta asuntojen paloturvallisuudesta. Pelastuslain muutosesitys tarkoittaisi sitä, että taloyhtiö olisi vastuussa palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti