Onko tupakansavuun liittyvä lainsäädäntö muuttunut?

Taloyhtiöissä on monenlaisia ilonaiheita. Toisaalla ollaan tyytyväisiä, kun on saatu nopea laajakaistayhteys tai yhtiöjärjestys on saatu uusittua. Jossakin huokaistaan helpotuksesta, kun putkiremontti on takana ja normaali arki vihdoin palaa.

Silti huolia ja ongelmiakin riittää. Yksi niistä on tupakansavu, joka ärsyttää ja aiheuttaa jopa terveyshaittaa. Erittäin kiusalliseksi tupakansavu koetaan, jos se kantautuu omaan asuntoon naapurin huoneistosta tai lasitetulta parvekkeelta. Huoneistoissa tupakointi aiheuttaa vuosittain myös mittavia korjauskuluja. Ongelma ei ole uusi, eikä se ole itse asiassa muuttunut juuri mitenkään. Monessa yhtiössä hallitukselle annetaankin tiukkaa kritiikkiä, kun tupakansavun aiheuttamia ongelmia ”ei vieläkään ole saatu hoidettua”.

Mediassa on keskusteltu pitkään parveketupakoinnin kieltämisestä. Osalle on syntynyt virheellinen kuva, että tupakkalaki olisi muuttunut ja taloyhtiöillä olisi uusia keinoja käytettävissään ongelmien ratkaisemiseksi.

Todellisuudessa tupakkalain kokonaisuudistusta vasta valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Hallituksen esitys tupakkalaiksi on todennäköisesti valmis tulevana syksynä ja laki saataneen voimaan vuoden 2016 keväällä. Aikataulu johtuu siitä, että EU:n uusi tupakkatuotedirektiivi hyväksyttiin ja julkaistiin 29. huhtikuuta 2014. Jäsenvaltioiden tulee sisällyttää kyseiset säädökset kansalliseen lainsäädäntöönsä kahden vuoden sisällä eli toukokuuhun 2016 mennessä. Tupakkatuotedirektiivi ei suoranaisesti liity tupakoinnin kieltämiseen sen paremmin taloyhtiön parvekkeella kuin asunnoissakaan, mutta Suomessa samassa yhteydessä tehtävä tupakkalain kokonaisuudistus todennäköisesti liittyy. Varmuutta lain tulevasta sisällöstä ei kenelläkään ole, kun hallituksen esitystäkään ei ole vielä olemassa.

Sellaista pykälää tupakkalakiin tuskin kuitenkaan tulee, jolla tupakointi kiellettäisiin kaikkien taloyhtiöiden huoneistoparvekkeilla, asunnoissa tai niillä molemmilla. Todennäköisempää on, että tupakkalain uudistuttua taloyhtiö saa oikeuden kieltää tupakoinnin tietyissä erikseen määritellyissä tilanteissa. On kaavailtu, että mahdollisuus kieltää tupakointi tulisi koskemaan sekä osakkaan että vuokralaisen hallitsemia huoneistoja että huoneistoparvekkeita. Kiellolle asetettaneen edellytyksiä, kuten se, että kielto olisi mahdollinen vain silloin kun terveyshaitta on viranomaisen toimesta todettu ja terveyshaitan poistaminen aiheuttaisi taloyhtiölle merkittäviä korjauskuluja. Kokonaisuudistusta tehtäessä on joka tapauksessa erittäin tärkeää, että ongelman hoitamista ei kaadeta taloyhtiöiden niskaan. Hallintaanotto ei voi olla tapa, jolla tupakansavuun liittyviä ongelmia ratkotaan. Ongelmanhoidon tulee kuulua ensisijaisesti viranomaisille.

Tupakointiin liittyvistä laeista on muuttunut juuri maaliskuun alusta voimaan tullut terveydensuojelulaki. Tässä yhteydessä asunnossa esiintyvien terveyshaittojen (mukaan lukien tupakansavu) arvioijille säädettiin tiukat pätevyysvaatimukset. Lain tavoitteena on pystyä puuttumaan rakennusten ongelmiin nopeammin. Tarkoitus on pystyä ehkäisemään ihmisille aiheutuvien terveyshaittojen syntymistä ja pahenemista nykyistä tehokkaammin. Samaten tavoitteena on pystyä vähentämään terveyshaitoista aiheutuvia kustannuksia. Edelleen muutoksen tavoitteena on, että terveydellisiä olosuhteita koskevien tutkimusten ja selvitysten taso paranee ja asumiseen tai pysyvään oleskeluun käytettävien tilojen korjaamiseksi tehtävät toimenpiteet pystytään kohdentamaan oikein. Laki koskee terveydensuojeluviranomaisen toimintaa, eikä tuonut hallituksille tai isännöitsijöille uusia keinoja tupakansavun aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseen. Karkea tiivistelmä olemassa olevasta oikeuskäytännöstä voisi olla se, että terveydensuojeluviranomaisenkin on tähän asti ollut hankalaa puuttua tupakointiin taloyhtiöissä. Toivottavasti terveydensuojelulain muutos edes joltakin osin tuo parannusta tilanteeseen.

Tupakansavuun liittyen on hyvä muistaa muutama ennallaan oleva asia: Ensinnäkin, uutta vuokrasopimusta tehtäessä vuokrasopimukseen voidaan (ja kannattaa) ottaa tupakointikieltoa koskeva ehto. Olemassa olevaa vuokrasopimusta ei sen sijaan voi muuttaa kuin vuokranantajan ja vuokralaisen yhteisellä sopimuksella. Jos vuokrasopimuksessa on tupakointikielto, ehto helpottaa vakuuden käyttämistä tupakoinnin aiheuttamiin korjaus- ja siivouskuluihin. Lisäksi tupakointikiellon rikkominen voi olla riittävä peruste toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Varovainen sanavalinta ”voi olla” johtuu edellä siitä, että näyttökysymykset eivät aina ole ongelmattomia nekään! Eräässä Turun hovioikeuden ratkaisussa tupakointikiellon rikkomista pidettiin kuitenkin jopa vuokrasopimuksen purkuperusteena. Kyseisessä tapauksessa oli tosin kysymys soluasunnon vuokrasopimuksesta.

Toiseksi, asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestykseen voidaan ottaa tupakointikieltoa koskeva pykälä vain kaikkien osakkaiden suostumuksella. Siis niidenkin, jotka eivät tulleet kokoukseen paikalle, on annettava suostumus, jotta yhtiöjärjestys saataisiin muutettua. Uutta yhtiötä perustettaessa tupakointikielto voidaan sisällyttää yhtiöjärjestykseen jo perustamisvaiheessa. Yhtään ennakkotapausta ei kuitenkaan ole, jossa yhtiöjärjestyksen tupakointikiellon rikkomisen perusteella oltaisi hallintaanottettu osakkaalta huoneisto.

On tärkeää, että tupakkalain kokonaisuudistus toteutetaan siten, että se helpottaa hallitusten toimintaa ja tuo taloyhtiölle ja viranomaisille tehokkaita keinoja tupakansavun aiheuttamien ongelmien hoitamiseen. Tällä hetkellä on pakko todeta, että isännöitsijän ja hallituksen käytössä olevat keinot ovat varsin vähäiset!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti