Onko taloyhtiöauto tulevaisuuden ratkaisu liikkumiseen

Taloyhtiöautolla asukkaat voivat nauttia autoilun tuomasta vapaudesta ilman autoon sidottua pääomaa sekä ylläpitoon liittyviä kuluja ja huolia. Taloyhtiöauto tukee myös kestävän kehityksen mukaisia arjen valintoja.

Leasingpalvelu sisältää yleensä kaikki auton ja palvelun ylläpitoon ja hallinnointiin liittyvät kulut ja toimet kuten polttoaineet tai sähkön, huollot, puhtaanapidon, katsastukset ja renkaidenvaihdot. Asunto-osakeyhtiön tarvitsee järjestää vain pysäköintipaikka autolle.

Kun taloyhtiöautojen hallinta on kokonaan leasingyhtiön vastuulla, kenenkään taloyhtiöstä ei tarvitse ottaa vastuuta auton hallinnasta tai käyttövuorojen jakamisesta. Auto buukataan käyttöön kännykällä ja sen ovet avautuvan saman mobiilisovelluksen kautta.

Käyttömaksuna käytetään yleensä tuntiveloitusta. Saatavissa on myös päivä- ja viikonloppupaketteja. Autot ovat täysarvovakuutettuja, ja käyttöön sovelletaan yleisiä autonvuokrausehtoja. Sähköauto latautuu aina olleessaan parkissa taloyhtiön sähköpaikalla ja bensa-autoissa on maksukortti tankkaamista varten.

Yhteiskäyttöauto voi olla taloyhtiölle myös myynti- ja vuokrausvaltti. Isojen taloyhtiöiden kannattaakin pohtia useamman yhteiskäyttöauton hankintaa. Silloin niitä voisi olla erilaisia eri tarkoituksiin: isoja ja pieniä, peräkoukullisia ja suksiboxilla varusteltuja.

Leasingille on myös vaihtoehtoja

Yhteiskäyttöautopalvelulle taloyhtiössä on useita malleja. Tällä hetkellä palvelu voidaan toteuttaa ainakin seuraavilla tavoilla:
• Ulkopuolisen palveluntarjoajan yhteiskäyttöautopalvelu ”avaimet käteen” -periaatteella
• Osakkaiden/asukkaiden omien autojen vertaisvuokraus
• Taloyhtiön operoima yhteiskäyttöauto

Ulkopuolisen tahon tarjoama yhteiskäyttöautopalvelu lienee kaikkein vaivattomin ja taloyhtiölle edullisin tapa hankkia taloyhtiöön yhteiskäyttöauto. Tällä hetkellä ”avaimet käteen” -palveluntarjoajilla on kahdenlaisia hinnoittelumalleja. Palvelun hinta muodostuu joko kuukausimaksusta + auton käyttömaksusta tai pelkästä auton käyttömaksusta.

Kuukausimaksullisissa palveluissa kuukausimaksun maksaa joko taloyhtiö tai palvelun käyttäjät. Pelkästään käyttömaksullisissa palveluissa auton käyttömaksu on korkeampi kuin kuukausimaksullisissa.

Usealla palveluntarjoajalla palvelun käyttäjien määrä korreloi palvelun hintaan. Palveluntarjoajasta ja kohteesta riippuen pysäköinti voidaan toteuttaa taloyhtiön pysäköintipaikalla tai esimerkiksi kadunvarsipysäköintinä.

Kuukausimaksun kattaminen vastikevaroin

Mikäli taloyhtiöön hankitaan kuukausimaksullinen yhteiskäyttöautopalvelu, jonka kuukausimaksun maksaa taloyhtiö, on hankinnasta syytä päättää yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä ja palvelun kuukausimaksu kattaa vastikevaroin.

Yhteiskäyttöauto voidaan toteuttaa taloyhtiössä myös osakkaiden/asukkaiden omien autojen vertaisvuokrauksena. Tähän toteutusmalliin löytyy omat palvelunsa, eikä malli vaadi taloyhtiöltä päätöksiä tai rahallista panostusta.

Taloyhtiö voi hankkia käyttöönsä yhteiskäyttöauton myös ostamalla auton tai hankkimalla sen leasing-sopimuksella. Tässä toteutustavassa myös yhteiskäyttöauton varsinainen operointi sekä kaikki autoon liittyvät kulut jäävät taloyhtiölle tai ulkoistettavaksi kolmannelle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lämpöpumppu

1.11.2022

Lämpöpumppu korvasi kaukolämmön

Runosmäen aluelämpöverkolla oli kattiloiden ikääntyessä edessä päätös tulevaisuuden energianlähteestä. Asukkaat halusivat säilyttää itsenäisyytensä, joten ratkaisuksi keksittiin iso lämpöpumppu, joka ottaa energiaa ulkoilmasta.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

maalämpö

12.10.2022

Espoon Aurinkokaari vaihtoi maalämpöön

Suomessa arvioidaan olevan jo yli tuhat maalämmöllä lämpiävää asuinkerrostaloa. Yksi näistä on Asunto Oy Espoon Aurinkokaari, jossa vuosittaiset lämmityskulut puolittuivat lämmitysmuodon vaihtamisen jälkeen.

30.6.2022

Kuukauden kasvo: ”Oto-isännöinti sitoo tekijäänsä”

Isännöinti oman toimen ohella voi joskus olla taloyhtiölle perinteistä isännöintiä parempi vaihtoehto. Oto-isännöitsijä Mika Vesterinen kertoo, miksi hänen taloyhtiössään otettiin käyttöön Oto-isännöinti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti