Onko sinulla vuokranmaksuhaasteita?

Koronapandemian pitkittyminen ja siitä seuranneet lomautukset tai irtisanomiset ovat heikentäneet monen vuokralaisen vuokranmaksukykyä ainakin hetkellisesti. Suomen Vuokranantajat ry ja Vuokralaiset VKL ry muistuttavat vuokranmaksun tärkeydestä. Haasteellisessa tilanteessa vuokralaisen kannattaa olla yhteydessä vuokranantajaan ja koettaa sopia maksusuunnitelmasta.

Suomen Vuokranantajien tekemän kyselytutkimuksen mukaan koronapandemia ei ole toistaiseksi aiheuttanut merkittäviä muutoksia vuokranmaksuun.

-Tekemämme kyselyn mukaan seitsemän prosenttia vuokranantajista on kohdannut tilanteen, jossa jonkin kuun vuokra on jäänyt kokonaan maksamatta. Viiveitä vuokranmaksussa on kohdannut noin viidennes vastaajista, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Kriisin pitkittyessä monen vuokralaisen vuokranmaksukyky voi kuitenkin heikentyä ainakin väliaikaisesti.

-Vuokranmaksu on tärkeää. Jos vuokralaisen kyky maksaa vuokraa kuitenkin heikkenee esimerkiksi lomautusten vuoksi, kannattaa olla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä vuokranantajaan ja neuvotella vuokranmaksun aikataulusta. Maksusuunnitelman tekeminen auttaa esimerkiksi tilanteessa, jossa työttömyyskorvaushakemusten käsittely on ruuhkautunut ja maksut sen vuoksi viivästyneet, toteaa Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Vuokranantajan kannalta vuokranmaksun ennustettavuus on tärkeää. Ikävin tilanne on silloin, jos vuokranmaksu katkeaa yllättäen, eikä vuokranantaja tavoita vuokralaista. Vuokralaisen ollessa yhteydessä hyvissä ajoin, myös vuokranantajalta löytyy usein joustoa. Kirjallisen maksusuunnitelman avulla vuokranmaksua voidaan ajallisesti jakaa pidemmälle ajanjaksolle, ilman pelkoa perintätoimenpiteistä tai vuokrasuhteen päättämisestä.

-On kuitenkin hyvä ymmärtää, että myös vuokranantajien joustonvara voi vaihdella. Yksityiset vuokranantajat ovat merkittävä toimija Suomen vuokramarkkinoilla. Tyypillisesti yksityinen vuokranantaja omistaa 1-2 asuntoa ja on aivan tavallinen palkansaaja tai eläkeläinen. Lomautukset tai tulojen väheneminen voivat koskea myös vuokranantajia, jolloin joustonvara voi olla pienempi, muistuttaa Hughes.

Viita puolestaan muistuttaa asukkaita asumistuen hakemisesta tai päivittämisestä.

-Aina, kun vuokralaisen maksukyky syystä tai toisesta madaltuu, kannattaa tarkistaa myös asumistuen määrä Kelalta, neuvoo Viita.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

viemärinkuvaus

3.11.2022

Milloin viemärikuvaus on tarpeen?

Taloyhtiön viemäreitä kannattaa tutkia säännöllisesti. Viemärikuvaus paljastaa piilevät viat, ja niihin ehditään reagoida ajoissa. Uuden talon viemärit kannattaa kuvata jo ensimmäisen kymmenvuotistarkastuksen lähestyessä.

valokuidusta

2.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki kohisevat valokuidusta, mitä siitä pitäisi nyt tietää?

Valokuitu kiinnostaa tällä hetkellä ennennäkemättömän paljon. Valokuitunen listasi tärkeimmät seikat, jotka jokaisen tulisi nyt tietää valokuidusta.

Valokuitunen

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke

25.9.2023

Mitä toimia yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke edellyttää?

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu lunastuslauseke ja taloyhtiö saa tiedon lunastuksenalaisesta osakkeen siirtymisestä, taloyhtiön hallituksen tulee ilmoittaa siirrosta lunastukseen oikeutetuille. Laiminlyönnit voivat johtaa vahingonkorvausvastuuseen.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti