Onko autopaikasta maksettava vuokraa silloin, kun sitä ei voi käyttää?

Taloyhtiön autopaikat tarkoittavat sitä, että autopaikat ovat suoraan yhtiön välittömässä hallinnassa ilman erillisiä osakkeita tai yhtiö omistaa autopaikkojen hallintaan oikeuttavat osakkeet. Kun taloyhtiön hallinnassa olevia autopaikkoja annetaan asukkaiden käyttöön maksua vastaan, syntyy autopaikan käyttäjän ja yhtiön välille vuokrasuhde.

Kun taloyhtiö vuokraa asukkaalle autotallin tai autohallipaikan, on kyse rakennuksen tai sen osan vuokraamisesta, jolloin vuokrasuhteeseen sovelletaan liikehuoneiston vuokraamisesta annettua lakia. Maanvuokralakia sovelletaan silloin, jos taloyhtiö vuokraa asukkaalle pihalla olevaa autopaikkaa tai autokatospaikkaa.

Jos autopaikka ei ole vuokralaisen käytettävissä taloyhtiöstä johtuvasta syystä, vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta autopaikkaa ei ole voitu käyttää tai jolta autopaikka ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa. Vuokralaisella ei kuitenkaan ole tätä oikeutta, jos autopaikan puutteellinen kunto johtuu vuokralaisen laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta taikka korjaus- tai muutostyö on suoritettu vuokralaisen vastattavan vahingon johdosta. Vuokralaisella on siis oikeus saada vapautus vuokranmaksusta niiltä päiviltä, jolloin autopaikka ei ole ollut vuokralaisen käytettävissä. Asiasta tulee sopia taloyhtiön kanssa.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 5/2022.

Ville Hopsu

Kirjoittaja on neuvontalakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

9.3.2023

Vuokranantaja, muista nämä vähennykset veroilmoituksessa

Vuokranantajalla on oikeus vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta aiheutuneet menot. Tehdyt vähennykset pienentävät verotettavan vuokratulon määrää ja maksettavia veroja.

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

viemärinkuvaus

3.11.2022

Milloin viemärikuvaus on tarpeen?

Taloyhtiön viemäreitä kannattaa tutkia säännöllisesti. Viemärikuvaus paljastaa piilevät viat, ja niihin ehditään reagoida ajoissa. Uuden talon viemärit kannattaa kuvata jo ensimmäisen kymmenvuotistarkastuksen lähestyessä.