Onko autopaikasta maksettava vuokraa silloin, kun sitä ei voi käyttää?

Taloyhtiön autopaikat tarkoittavat sitä, että autopaikat ovat suoraan yhtiön välittömässä hallinnassa ilman erillisiä osakkeita tai yhtiö omistaa autopaikkojen hallintaan oikeuttavat osakkeet. Kun taloyhtiön hallinnassa olevia autopaikkoja annetaan asukkaiden käyttöön maksua vastaan, syntyy autopaikan käyttäjän ja yhtiön välille vuokrasuhde.

Kun taloyhtiö vuokraa asukkaalle autotallin tai autohallipaikan, on kyse rakennuksen tai sen osan vuokraamisesta, jolloin vuokrasuhteeseen sovelletaan liikehuoneiston vuokraamisesta annettua lakia. Maanvuokralakia sovelletaan silloin, jos taloyhtiö vuokraa asukkaalle pihalla olevaa autopaikkaa tai autokatospaikkaa.

Jos autopaikka ei ole vuokralaisen käytettävissä taloyhtiöstä johtuvasta syystä, vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jolta autopaikkaa ei ole voitu käyttää tai jolta autopaikka ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa. Vuokralaisella ei kuitenkaan ole tätä oikeutta, jos autopaikan puutteellinen kunto johtuu vuokralaisen laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta taikka korjaus- tai muutostyö on suoritettu vuokralaisen vastattavan vahingon johdosta. Vuokralaisella on siis oikeus saada vapautus vuokranmaksusta niiltä päiviltä, jolloin autopaikka ei ole ollut vuokralaisen käytettävissä. Asiasta tulee sopia taloyhtiön kanssa.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 5/2022.

Ville Hopsu

Kirjoittaja on neuvontalakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.12.2019

Pyöräpysäköinti kuntoon

Pyöräpysäköinnin kehitystarpeiden selvittäminen aloitetaan piha-alueiden ja pyörien säilytystilojen katselmuksella, johon osallistuvat hallituksen jäsenet sekä tarpeen mukaan esimerkiksi isännöitsijä, huoltomies ja aktiivisia pyöräilijöitä tai muita asukkaita. Pyöräpysäköinnin toimivuudesta on hyvä kysyä mielipiteitä kaikilta asukkailta. Pyöräpysäköinnin ratkaisuihin kannattaa panostaa erityisesti silloin, kun suunnitteilla on taloyhtiön korjauksia tai tilojen uudelleen organisointeja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

11.5.2017

Vuokraaminen ja majoittaminen

Taloyhtiössä asuu ihmisiä monenlaisilla sopimuksilla. Osa asukkaista on osakkeenomistajia, jotka asuvat omistamassaan asunnossa. Osa asukkaista on puolestaan vuokralaisia, jotka vuokraavat asuntoaan osakkeenomistajalta – olipa tämä sitten yksityishenkilö, taloyhtiö, kaupungin vuokrataloyhtiö tai vaikkapa asuntosijoitusyhtiö.