Onhan myös kotisi valmis kesään? – Tarkista nämä, ennen kuin suuntaat lomalle

Moni suomalainen aloittaa kesälomansa kesä-heinäkuun vaihteessa. Osa lähtee ulkomaille, toiset suuntaavat mökille. Kun asetat kotisi sähkölaitteet kesäsäätöihin ennen lomamatkaa, säästät sähkölaskussa ja vältät yllättävät tuhot.

Ennen lomareissua ajatukset ovat helposti jo tulevassa matkassa. Kiireessä kannattaa kuitenkin uhrata ajatus myös tyhjilleen jäävälle kodille.

Muutamalla pikkukikalla lomalainen säästää kesän aikana pitkän pennin tyhjilleen jäävän kodin sähkölaskussa ja välttää kesämyrskyjen ja murtovarkaiden aiheuttamat tuhot.

Muista ainakin nämä, ennen kuin suljet kodin oven:

1. Irrota kodin sähkölaitteet verkosta

Kierrä koti ennen lähtöä huolellisesti läpi ja tarkista, että kaikki jää järkevään kuntoon. Irrota sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet pistorasioista. Laitteet tulee irrottaa sähköverkosta kokonaan. Näin koti pysyy suojassa pölypaloilta ja ukkosvaurioilta.

2. Aseta päälle jäävät laitteet kesäasetuksille

Säädä päälle jäävien laitteiden asetukset siten, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän sähköä. Esimerkiksi ilmanvaihtokoneen voi poissaolon ajaksi asettaa minimiteholle. Useamman pakastimen kodeissa pakasteet voi siirtää yhteen pakastimeen, jolloin toisen voi sulattaa ja sammuttaa ennen loppukesän satokautta.

3. Kytke lämmitys pois

Kesällä kaikki kodin lämmitykset on syytä ottaa pois päältä. Matkalle lähtiessä etenkin kylpyhuoneen lattialämmitys kannattaa muistaa sammuttaa, sillä se vie käyttämättömänä paljon energiaa. Kotona ollessa kylpyhuoneen lattialämmitystä kannattaa kuitenkin pitää päällä ainakin suihkun käytön jälkeen, jotta märkätiloihin ei synny kosteusvaurioita.

4. Seuraa kotiasi etänä

Kotiaan voi seurata myös mökkilaiturilta erilaisten palvelujen avulla. Nettiin kytkettyjen lämpö- ja kosteusmittareiden avulla saa nopeasti selville, onko esimerkiksi ovia jäänyt auki tai onko talossa vesivahinko. Mittareita ei tarvitse vahtia jatkuvasti, vaan ne voi laittaa hälyttämään, jos jotain tavanomaisesta poikkeavaa tapahtuu. Sähkölaitteita voi myös ohjata etänä. Esimerkiksi valojen sytyttäminen ja sammuttaminen satunnaisesti auttaa pitämään murtovarkaat loitolla.

5. Tarkista kulutuslukemat vielä ennen lähtöä

Sähkön kulutusta mittaavasta palvelusta voi vielä tarkistaa vielä ennen lähtöä, ettei mitään sähkön suursyöppöä ole jäänyt päälle. Kodin sähkönkulutusta voi tutkia tunnin tarkkuudella sähköverkkoyhtiön tai myyntiyhtiöiden verkkosivuilta tai näiden tarjoamien sovellusten avulla.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

viemärisukitus picote

1.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viemärisukitus As Oy Markkinatie 7 Helsinki oli menestys

As Oy Markkinatie 7:n viemäriputket saneerattiin sukittamalla Helsingin Malmilla keväällä 2022. Remontti oli Picotelle niin sanottu perusremontti, eikä yllätyksiä tullut. Asukkaat kiittelivät ripeästi ja mallikkaasti sujunutta remonttia, ja asentajille tarjottiin kakkuakin.

Picote

puheenjohtajan

6.9.2023

Puheenjohtajan kannattaa valmistautua huolella kokouksiin

Esko Ahola on vuosia johtanut puhetta useiden taloyhtiöiden yhtiökokouksissa. Hän neuvoo puheenjohtajia valmistautumaan kokoukseen hyvin ja antamaan osakkaiden saada äänensä kuuluviin. Äänestyksiä ei hänen mukaansa pidä pelätä.

kiinteistöverouudistus

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti