Ongelmavuokralaisiin voi ja pitää varautua

Julkisuudessa on viime aikoina ollut uutisia ongelmatilanteista vuokralaisten kanssa. Lahdessa vuokralainen oli tuhonnut asunnon käyttökelvottomaksi; tapetut oli revittu, lattiakaivo irrotettu ja kaiken päälle viemäriputket oli katkottu rälläkällä. Turussa asunto oli laitettu yhtä huonoon kuntoon, kun ruuat olivat mädäntyneet jääkaappiin, roskavuoret täyttäneet asunnon ja tapetit olivat menneet pilalle roiskeiden ja elintarvikkeiden jäljistä.

-Turussa vuokralainen sai ehdollisen vankeustuomion ja joutui korvaamaan vahingot, mutta haitta nousee väkisinkin aineellisia vahinkoja suuremmiksi. Yksityisten vuokranantajien pitää varautua mahdollisiin ongelmavuokralaisiin, jotta Lahden ja Turun tilanteilta voidaan välttyä, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Digitalisaatio etenee

-Digitalisaatio on vain positiivinen asia, mutta varsinkin yksityisten vuokranantajien pitää huomata, että vuokralaiset saattavat myös välittää asuntoa eteenpäin netissä vuokranantajan tietämättä, Koro-Kanerva huomauttaa.

-Vaikka ehdottomasti suurin osa vuokralaisista on kunnon kansalaisia, ei vuokranantaja saa luottaa kaikkeen, mitä vuokralainen kertoo. Vuokranantajan hyväntahtoisuuden pitää tässä yhteydessä tarkoittaa neuvotteluhalukkuutta ja joustavuutta, ei sinisilmäisyyttä, alleviivaa Koro-Kanerva.

Asuntosijoittajalta vaaditaan tietotaitoa vuokraamiseen

Vuokralaista valitessa pitää olla pokkaa selvittää asioita ja kysyä kriittisiä kysymyksiä. Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa tulo- ja luottotiedot ja saada niistä kirjalliset dokumentit. Yksittäiset merkinnät luottotiedoissa eivät automaattisesti tee kenestäkään huonoa vuokralaista, mutta vuokranantajan pitää tehdä tarkistus ja tunnistaa riskit.

-Joku voi väittää, että kolme vuotta sitten jäi yksi puhelinlasku maksamatta, mutta todellisuudessa luottotiedoista löytyykin sivukaupalla merkintöjä. Tarkistusten lisäksi vuokralaiselle kannattaa esittää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Miksi muutat?
  • Mitä teet?
  • Haluaisitko kertoa itsestäsi jotain muuta?

Urkkimatta yksityiselämään kuuluvia asioita vuokralaiskandidaatille annetaan siis mahdollisuus itse kertoa elämästään ja suunnitelmistaan. Jos hälytyskellot soivat, ei pidä vuokrata, Koro-Kanerva luettelee.

Tällä hetkellä vuokramarkkina saattaa olla sellainen, että vanhan lähtiessä asuntoon ei löydy uutta vuokralaista heti. Hätäpäissään ei kuitenkaan kannata ottaa sellaista vuokralaista, jonka taustat tai tarinat epäilyttävät.

-Vuokrasuhteen aikana ei riitä, että odottelee vuokrarahojen vain tippuvan säännöllisesti tilille. Vuokralainen on asiakas. Vuokranantajan pitää aika ajoin olla yhteydessä vuokralaiseen ja sopia käynnistä asuntoon. Silloin pysyy kärryillä paitsi vuokralaisen tilanteesta, mutta myös asunnon tilanteesta, Koro-Kanerva kannustaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Siivottomat roskikset houkuttelevat jyrsijöitä

Pääkaupunkiseudulla on arvioitu olevan rottia yhtä paljon kuin ihmisiä eli noin 1,5 miljoonaa. Rotta löytää ruokapaikalle hajun perusteella. Se voi kulkea ruuanhakumatkalla 3–4 kilometriäkin saadakseen 30–40 grammaa ruokaa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

16.11.2022

Digitaaliset kanavat helpottavat arkea

Digitaaliset palvelut helpottavat taloyhtiön arkea, kunhan niitä on kaikkien asukkaiden helppo käyttää. Kaikki taloyhtiön asiat voi entistä useammin hoitaa yhden palvelun kautta. Digipalveluita käytettäessä on oltava tarkkana tietoturva-asioiden kanssa.

22.12.2021

Isännöintiliitto tuomitsee alan epäeettisen toiminnan ja kehottaa tuomaan sidonnaisuudet avoimesti esille

Kiinteistölehti siteerasi 20.12. Yen julkaisemaa uutista, jossa kerrottiin oululaisen isännöintiyrityksen saaneen alan valvontaelimeltä, Auktorisointi ISA ry:ltä jo toisen varoituksen kahden vuoden sisään. Molemmissa tapauksissa isännöintiyrityksen työntekijöitä oli valittu taloyhtiön hallitukseen valtakirjoilla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti