Omakotitalossa edullisimmat asumiskulut, kasvukeskuksissa pula tonteista

Uuden omakotitalon hankkiminen on neliöhinnaltaan lähes aina edullisempaa kuin perhekoon kerrostalo- tai rivitaloasunnon, ilmenee Pientaloteollisuuden asumisdatasta. Tilastollisesti asumiskulut ovat myös huomattavasti edullisempia omakotitalossa kuin muissa asumismuodoissa. Valtaosa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa, mutta viime vuonna rakennetuista asunnoista vain 25 prosenttia oli pientaloissa.

Pientaloteollisuus PTT ry on vertaillut eri asumismuotojen asumiskuluja sekä kasvukeskuksissa myytyjen uusien asuntojen keskimääräisiä neliöhintoja. Huhtikuussa 2020 kootun asumisdatan perusteella asuja saa euroillaan enemmän neliöitä omakotitalossa verrattuna muihin asumismuotoihin. Omakotitalossa asumiskulut olivat kaikista edullisempia. Rivi- ja kerrostalossa hoito- ja korjauskuluja maksetaan vastikkeissa, lisäksi kuluja syntyy muun muassa sähköstä, vakuutuksista sekä muista mahdollisista taloyhtiön maksuista (esim. autopaikka, sauna- ja vesimaksut). Omakotitalossa merkittävimpiä asumisen kulueriä ovat kiinteistövero ja lämmityskulut.

Omakotitaloasuminen mielletään kalliiksi vaihtoehdoksi, joka sopii vain hyvätuloisille ja kasvukeskusten ulkopuolelle. Näin ei kuitenkaan tilastojen valossa ole, toteaa Pientaloteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Jari Malkamäki yhdistyksen tiedotteessa.

Suomalaiset haluavat asua omakotitaloissa

Usean eri tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa. Tästä huolimatta kasvukeskuksissa rakennetaan vähiten omakotitaloja. Vuonna 2019 koko maassa rakennetuista asunnoista 25 prosenttia oli omakoti-, rivi- tai ketjutaloja ja 75 prosenttia kerrostaloja.

Suomalaisten toiveet asumisesta eivät kohtaa asumisen realiteettien kanssa. Väärän hintamielikuvan lisäksi yksi syy on se, että kasvukeskusten kaavoituksessa on unohdettu pientalot. Omakotiasuminen sopii asumismuodoksi kuitenkin myös kaupunkeihin ja on kustannuksiltaan edullisempaa kuin luullaan, Jari Malkamäki sanoo.

Myös Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors vetoaa siihen, että kaavoituksessa otettaisiin huomioon suomalaisten asumistoiveita ja kaavoitettaisiin riittävästi myös omakotitontteja sielläkin, missä on kysyntää ja korkeimmat hinnat.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

6.10.2022

Vuokranantajat: Asuntorakentamista ei tule hyydyttää

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiesitystä kotitalouksien liialliseen velkaantumisen ehkäisemiseksi. Suomen Vuokranantajat kannattaa toimia, joilla hillitään kotitalouksien velkaantumista ja turvataan rahoitusmarkkinoiden vakautta.

aurinkosähkömarkkinat

23.8.2022

Motiva: Aurinkosähkömarkkinat ylikuumentuneet

Aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet, varoittaa Motiva. Kysyntä on lisääntynyt ja komponenteissa on saatavuusongelmia, minkä vuoksi tarjouksia saattaa joutua odottamaan kauan. Motiva kehottaa malttiin aurinkosähkön hankinnassa.

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti