Öljyllä yhä merkitystä lämmitysmuotona

Öljylämmityksen edut ovat unohtuneet ja sen ympäristövaikutuksia liioiteltu uusien lämmitysmuotojen vallatessa alaa, kirjoittaa Talotekniikka-lehti.

Lehden haastatteleman Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannulan mukaan liian nopea siirtyminen pois öljylämmityksestä voisi johtaa ongelmiin huoltovarmuudessa. Vertailuesimerkiksi hän ottaa maalämmön, jonka käyttö vaatii muita energianlähteitä. Hannulan laskelmien mukaan 150 000 omakotitalon siirtyminen öljylämmityksestä maalämpöön vaatisi 1 650 megawattia lämmitystehoa, kun esimerkiksi Loviisan ydinvoimalan tuotanto on 992 megawattia.

Öljylämmityksen hyötynä on Hannulan mukaan se, että energiaa voidaan varastoida pitkien aikojen tarpeisiin. Lisäksi öljyä voidaan joustavasti käyttää kiinteistöjen sähköntuotannossa kriisiaikoina.

Öljylämmityksen ympäristövaikutukset liioiteltuja?

Hannulan mukaan öljylämmitys on kohtuullisen puhdas lämmitysmuoto, sillä lämmitysöljy on rikitöntä ja perinteinenkin öljykattila hyödyntää öljyyn varastoidun energian 94-prosenttisesti. Uudenmalliset lämmityskattilat hyödyntävät öljyn energian lähes 100-prosenttisesti ja tuottavat päästönä vain vesihöyryä. Lämmityskattilat ovat myös helposti muokattavissa käyttämään uusiutuvaa öljyä energianlähteenä.

Suomessa öljylämmitystä käyttää noin 230 000 kiinteistöä, joista suurin osa, 190 000 on omakotitaloja.

Lue alkuperäinen artikkeli Talotekniikka-lehdestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

talousarviossa

10.1.2023

Talousarviossa huomioitava kasvavat kustannukset

Ensi vuoden talousarviossa on otettava huomioon kasvavat kustannukset, muistuttaa Kiinteistöliitto. Sähkön hinta pysyy korkealla ja lämmityskulut nousevat edelleen. Budjettiin kannattaa jättää liikkumavaraa.

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

Pieniä vuokra-asuntoja

7.6.2023

Pieniä vuokra-asuntoja rakennettu yhä enemmän

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on viime vuosina rakennettu ennätysmäärin asuntoja, jotka ovat valtaosin pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita. Rakentaminen keskittyy Suomessa yhä enemmän Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Tampereelle.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti