Olisiko rivitaloyhtiöissä aika luopua talonmiesviikoista?

Monissa rivitaloyhtiöissä on käytössä talonmiesvuorot, eli vuoroviikot, jolloin asukkaat hoitavat omilla vuoroviikoillaan yhteisten alueiden lumityöt ja nurmenleikkuut. Käytäntö aiheuttaa Ilkka-Pohjalaisen (21.3.2020) mukaan myös ristiriitoja.

Vastuu ulkotöiden hoidosta ja niistä aiheutuvat kustannukset kuuluvat aina taloyhtiölle. Lain mukaan ketään ei voi velvoittaa osallistumaan talkootyönä tehtäviin vuoroviikkoihin. Myös kustannuksia jaettaessa on huomioitava asunto-osakeyhtiölainmukainen osakkaiden yhdenvertaisuus; talonmiesvuoroviikkoja tekeville ei voida antaa hyvitystä tehdyistä talkootöistä, jos osa asukkaista ei osallistu niihin. Päätökset on tehtävä yhtiökokouksissa ja niille tulee olla jokaisen osakkaan hyväksyntä.

Talonmiesviikot aiheuttavat kitkaa naapuriväleihin ja turhaa mielipahaa. Rivitaloyhtiöosakkuuden mukanaan tuoma talonmiesvuoro voi myös vaikuttaa siihen, että monet eivät osta asuntoa yhtiöstä, jossa vuoroviikkojärjestely on käytössä.

Pihatöiden ulkoistaminen toisikin myös uusia asiakkaita rivitaloasuntomarkkinoille. Ilkka-Pohjalaisen haastattelemien asukkaiden, välittäjien ja isännöitsijöiden näkemys on, että nyt olisi aika siirtyä rivitaloasumisessa uuteen aikaan. Se tarkoittaisi hoitovastikkeiden nousua, mutta asukkaiden yhdenvertaisuus ja yhteishenki paranisivat.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

ikkunaremontilla

17.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Ikkunaremontilla taloyhtiön ilme ja asumisviihtyvyys uudelle tasolle

Ikkunaremontin avulla suuren helsinkiläisen taloyhtiön ilme saatiin päivitettyä yhtenäiseksi, ja asumisviihtyvyys nostettiin uudelle tasolle tehdasasenteisten sälekaihdinten, sekä sujuvan mobiilikuuluvuuden takaavien Antennilasien avulla.

Pihla-Tiivi

2.12.2022

Varo kuumaa vettä sähkökatkon aikana

Lämmintä vettä ei tule käyttää sähkökatkon aikana, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Putkistoon voi katkon aikana päästä liian kuumaa vettä, jolloin hanasta voi tulla jopa sata-asteista vettä. Myös vesivahingon riski on suuri.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti