Olisiko nyt oikea aika vaihtaa sähkösopimusta?

Kannattaako nyt tehdä kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus vai ostaa markkinahintaan sidottua pörssisähköä, jonka hinta vaihtuu tunti tunnilta? Kolmas vaihtoehto on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolloin sähkön hinta seurailee markkinahintoja hitaammin.

Määräaikainen sopimus ei ehkä ole halvin, mutta auttaa ennakoimaan kuukausittaisia menoja, jos se on omalle taloudenhallinnalle tärkeää, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell huomauttaa Talouselämä-lehdelle.

Omakotiliiton Helsingin piirin puheenjohtajana toimiva Eero Pere ei kuitenkaan suosittele määräaikaiseen sopimukseen siirtymistä koskaan. Jo eläköitynyt Pere teki pitkän uran sähkön hinnoittelun parissa ja työskenteli muun muassa Sähköenergialiiton myyntiyksikön johtajana.

− Pörssisähkön hinta on nyt erityisen korkea. Sähköyhtiöt tietenkin käytävät tilaisuutta hyväkseen. Kun on tällainen vertailuarvo, on helppo yrittää saada asiakkaita kahden vuoden kiinteään sopimukseen korkealla hinnalla, Pere sanoo.

Pörssisähkösopimus ulkoistaa riskin kuluttajalle

Kiinteään hintaan sitoutumisen mielekkyys riippuu luonnollisesti tulevasta hintakehityksestä. Johdannaismarkkinat povaavat hinnannousun jatkuvan vielä ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen. Sen jälkeen niiden uskotaan kääntyvän laskuun.

Todennäköisesti edullisin vaihtoehto pitkällä aikavälillä on Motivan asiantuntija Teemu Kettusen mukaan joka tapauksessa pörssisähkösopimus. Siinähän sähköyhtiö ulkoistaa riskin sähkön hintavaihtelusta asiakkaalle.

− Pörssisähkösopimus sopii etenkin kuluttajalle, joka pystyy ajoittamaan kulutustaan halvemman sähkön tunneille esimerkiksi kodin automatiikan avulla. Ja vaikka pörssihinta olisi välillä korkeallakin, vuoden keskihinta voi silti olla maltillinen, Pere rauhoittelee Talouselämä-lehden artikkelissa.

Hänen mielestään muunlaista kuin pörssisähköä ei pitäisi myydäkään. Pörssisähkö ohjaa kuluttajia käyttämään sähköä silloin kun se on halpaa, mikä puolestaan tasaa piikkejä kulutuksessa.

Valtakunnallisesti pörssisähkön on valinnut alle 10 prosenttia, määräaikaisen runsaat 50 ja toistaiseksi voimassa olevan noin 40 prosenttia suomalaisista, kertoo Talouselämä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.11.2018

Kiinteistö- ja rakentamismarkkinat painottuvat yhä selkeämmin pääkaupunkiseudulle

Pääkaupunkiseudun väestönkasvu on omaa luokkaansa Suomessa ja edellyttää aktiivisen rakentamisen jatkumista. Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla kasvaakin edelleen ensi vuonna, vaikka Suomen tasolla määrän odotetaan pysähtyvän tai kääntyvän laskuun. Pääkaupunkiseudun asuntoaloitusten määrä on kasvanut voimakkaasti kuluvan vuoden kesän lopulle saakka, mutta rakennuslupien reipas lasku ennakoi käänteen tapahtuvan loppuvuonna.

11.5.2016

Suuret salkkukaupat nostavat kiinteistökaupankäynnin volyymiä

Kiinteistömarkkinoilla kaupankäynti jatkuu vilkkaana kaikkialla maailmassa, kertovat KTI Markkinakatsaus ja RAKLI-KTI Toimitilabarometri. Ennätysmatalien korkojen ympäristössä kiinteistöjen vakaat nettotuotot houkuttelevat sijoittajia. Runsas sijoituskysyntä painaa tuottovaatimuksia. Toimitilavuokramarkkinoilla syntyy nyt uusia sopimuksia melko vilkkaasti, mutta tyhjän toimistotilan suuri määrä painaa vuokratasoja.

3.1.2017

Äly tulee avaimeen

Lukitusjärjestelmät sähköistyvät muun maailman mukana. Mutta voiko älylukkojen turvallisuuteen luottaa? Digitalisaatio muokkaa myös oviympäristöjä.

10.10.2016

Energiansäästö ei vaadi ihmeitä

Kaksi erilaista taloyhtiötä on saanut aikaan hyviä tuloksia pienillä teoilla. Energiansäästö ei ole rakettitiedettä. Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 ja helsinkiläinen Asunto Oy Naapurintie 2 ja 3 ovat miettineet keinoja oman energiankulutuksen hillintään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti