Oletko säästänyt kiinteistön energiaa väärin? Näillä vinkeillä onnistut

Vastuullisuusraporttien ja yleisen ympäristötietouden myötä yhä useampi yritys pohtii, miten vähentää omaa hiilijalanjälkeään. Tässä kiinteistön energiankulutuksella ja sen vähentämisellä on erittäin iso rooli: esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kiinteistön energiankulutus muodostaa noin 60 prosenttia hiilidioksidipäästöistä.

Energian säästämiseksi tehdään siis paljon, sekä ekologisuuden että säästöjen innostamina. Varsin usein energiankulutuksen vähentämisessä myös mokaillaan. Kiinteistöjen ylläpitopalveluita tarjoavan talotekniikkayritys Aren kehityspäällikkö Harri Launo listaa viisi yleisintä virhettä, jotka kiinteistön ylläpidossa tehdään.

1. Ennakoi. Olipa kyse lomakauden tyhjentämästä toimistosta, hellekaudesta, kiristyvistä pakkasista tai kiinteistön vanhenemisesta johtuvista korjaustarpeista, niin se yllättää joka vuosi myös kiinteistön ylläpidon.

2. Hyödynnä energiakatselmus. Usein energiakatselmuksien jälkeen niissä esiin nousseista kehityskohdista tartutaan vain osaan, eikä aina niihinkään. Kun energiakatselmus on tehty, se kannattaa hyödyntää täysimääräisesti.

3. Muista rakennuksen käyttäjät. Kiinteistöissä säästetään energiaa usein eurot edellä. Rakennukset ovat kuitenkin olemassa asumista tai muuta käyttöä varten, siksi energiansäästöt täytyy tehdä olosuhteet edellä ja käyttäjien mukavuus huomioiden. Ei auta, jos energiaa ja rahaa säästyy, jos lopputuloksena ovat tyytymättömät työntekijät.

4. Hyödynnä oikeita ammattilaisia. Tietoa on, muttei tekijöitä. Kiinteistöjen ylläpidosta on usein valtava määrä dataa, energiankulutuksen vähentäminen kannattaa vastuuttaa joko sisäisesti tai ulkoisesti.

5. Viesti fiksusta energiansäästöstäsi! Kun kehitystyötä tehdään, siitä vaietaan. Hyvä työ kannattaa tehdä näkyväksi, kertoa sekä käyttäjille että muille sidosryhmille. Kun energiasäästöistä kerrotaan, se innostaa ja inspiroi ekotekoihin muutenkin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

22.2.2023

Kuukauden kasvo: Asuntokauppa on suurten tunteiden laji

Toimittaja Jaakko Loikkanen tuntee kiinteistönvälittäjän työn, sillä hän vietti lapsena paljon aikaa kiinteistönvälittäjänä toimivan äitinsä työpaikalla. Hän kokosi kiinteistönvälittäjien parhaat kertomukset työstä keväällä ilmestyvään kirjaan.

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

21.6.2022

Mitä tehdä, kun halutaan aita kiinteistöjen rajalle?

Jos taloyhtiö haluaa aidata tonttinsa, sen täytyy tarkastaa oman kunnan rakennusjärjestys, asemakaava ja alueen rakentamistapaohje. Myös naapurikiinteistön omistajaa täytyy kuulla. Riitoja naapureiden välille voivat aiheuttaa raja-aidan kunnossapitokysymykset.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti