Oletko säästänyt kiinteistön energiaa väärin? Näillä vinkeillä onnistut

Vastuullisuusraporttien ja yleisen ympäristötietouden myötä yhä useampi yritys pohtii, miten vähentää omaa hiilijalanjälkeään. Tässä kiinteistön energiankulutuksella ja sen vähentämisellä on erittäin iso rooli: esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kiinteistön energiankulutus muodostaa noin 60 prosenttia hiilidioksidipäästöistä.

Energian säästämiseksi tehdään siis paljon, sekä ekologisuuden että säästöjen innostamina. Varsin usein energiankulutuksen vähentämisessä myös mokaillaan. Kiinteistöjen ylläpitopalveluita tarjoavan talotekniikkayritys Aren kehityspäällikkö Harri Launo listaa viisi yleisintä virhettä, jotka kiinteistön ylläpidossa tehdään.

1. Ennakoi. Olipa kyse lomakauden tyhjentämästä toimistosta, hellekaudesta, kiristyvistä pakkasista tai kiinteistön vanhenemisesta johtuvista korjaustarpeista, niin se yllättää joka vuosi myös kiinteistön ylläpidon.

2. Hyödynnä energiakatselmus. Usein energiakatselmuksien jälkeen niissä esiin nousseista kehityskohdista tartutaan vain osaan, eikä aina niihinkään. Kun energiakatselmus on tehty, se kannattaa hyödyntää täysimääräisesti.

3. Muista rakennuksen käyttäjät. Kiinteistöissä säästetään energiaa usein eurot edellä. Rakennukset ovat kuitenkin olemassa asumista tai muuta käyttöä varten, siksi energiansäästöt täytyy tehdä olosuhteet edellä ja käyttäjien mukavuus huomioiden. Ei auta, jos energiaa ja rahaa säästyy, jos lopputuloksena ovat tyytymättömät työntekijät.

4. Hyödynnä oikeita ammattilaisia. Tietoa on, muttei tekijöitä. Kiinteistöjen ylläpidosta on usein valtava määrä dataa, energiankulutuksen vähentäminen kannattaa vastuuttaa joko sisäisesti tai ulkoisesti.

5. Viesti fiksusta energiansäästöstäsi! Kun kehitystyötä tehdään, siitä vaietaan. Hyvä työ kannattaa tehdä näkyväksi, kertoa sekä käyttäjille että muille sidosryhmille. Kun energiasäästöistä kerrotaan, se innostaa ja inspiroi ekotekoihin muutenkin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.8.2018

Kiinteistönpidon käsitteitä

Tältä sivulta löytyvät kootusti kiinteistönpidon keskeisimmät käsitteet. Käsitteiden selitykset pohjautuvat Rakennustiedon julkaisemaan kuntoarviokortistoon, Raklin julkaisemaan Kiinteistöliiketoiminnan sanastoon ja Kiinteistöalan Kustannus Oy:n julkaisemaan Taloyhtiön talous -kirjaan.   Energiakatselmus Energiakatselmus on asiantuntijoiden ja katselmuksen tilaajaorganisaation yhteistyössä tekemä perusteellinen selvitys rakennuksen ja tuotantoprosessin energian ja veden käytöstä sekä niiden kannattavista tehostamismahdollisuuksista ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottomahdollisuuksista.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

20.6.2017

Taloyhtiöt tarvitsevat asiantuntemusta huoltoyhtiöiden kilpailutuksessa

Suuri osa taloyhtiöistä ostaa kiinteistönhoitopalveluita – esimerkiksi siivousta ja pihan aurausta – ulkopuoliselta huoltoyhtiöltä. Kun huoltoyhtiön työnjälki ei miellytä, huoltoa lähdetään herkästi kilpailuttamaan. Kilpailutus ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto.

22.10.2014

Ihmiset pelkäävät asuntokauppaa turhaan

Huonon taloudellisen tilanteen vaikutukset näkyvät myös asuntokaupassa. Myyjät pelkäävät, että oma asunto ei mene kaupaksi tai siitä ei saa hyvää hintaa. Ostajat puolestaan pelkäävät tehdä suuren sijoituksen ja ottaa lainaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti