Oikeat toimet lykkäävät suuria julkisivuremontteja

Kosteuden lisääntyminen ilmastonmuutoksen seurauksena aiheuttaa kasvavia riskejä kiinteistöjen kunnolle. Taloyhtiöt voivat omilla toimillaan siirtää suuria korjauksia vuosikymmenillä, kirjoittaa Rakennuslehti.

Helmikuussa hyväksytyssä väitöskirjassa ilmastonmuutoksen vaikututuksista betonijulkisivuille tutkija Toni Pakkala sai tulokseksi, että kosteuden lisääntyminen aiheuttaa kasvavia riskejä kiinteistöjen kunnolle. Julkisivujen ja parvekkeiden pinnoille kohdistuu tulevaisuudessa huomattavasti enemmän viistosadetta kuin nykyisin. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCCN karuimpien arvioiden mukaan viistosade voi lisääntyä avoimilla paikoilla rannikolla kolmasosalla ja Lapissa yli 50 prosenttia.

Talvisateiden lisääntyminen on erityisen haitallista rakenteille. Kesäsateiden lisääntyminen taas voi lisätä levän kasvua julkisivupinnoille, jolloin se aiheuttaa pintarakennevaurioita, jos levää ei pestä pois. Pakkala arvioi, että Keski-Euroopan tyyliin julkisivujen peseminen yleistyy myös Suomessa rakenteiden kosteusrasituksen lisääntyessä.

Pakkala neuvoo taloyhtiöitä seuraamaan ja tutkimaan kiinteistön kuntoa aktiivisesti. Ongelmiin on reagoitava jo ennen kuin julkisivuissa ja parvekkeissa on paljain silmin havaittavia vaurioita. Isompia korjauksia voi olla myöhäistä lykätä silloin, kun vaurioprosessi on jo käynnissä.

Betonirakenteiden kuntotutkimus kannattaa Pakkalan mukaan teettää jo silloin, kun talolla on ikää vasta 15-20 vuotta. Jos ongelmia ei tuolloin paljastu, seuraavan, kevyemmän tutkimuksen voi ajoittaa 10-15 vuoden päähän.

Lue lisää rakennuksen kuntotutkimuksesta ja korjaustoimenpiteistä Rakennuslehdestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

27.4.2022

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voitto espoolaiselle maamerkille

Julkisivuremonttikilpailun voittaneen Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun remontti on ollut kokonaisvaltainen ja vaativa korjaushanke. Viljo Revellin suunnitteleman kerrostalon julkisivuremontissa on erinomaisella tavalla säilytetty Tapiolan keskeisiin maamerkkeihin kuuluvan, vuonna 1959 rakennetun ”taskumattitalon” omaleimainen ilme. Julkisivumateriaalit on valittu harkiten ja käytetty alkuperäistä materiaalia uudella tavalla.

24.6.2022

Pienten yhtiöiden ongelmatilanteita

Pienessä taloyhtiössä riitaisuudet ovat yleisiä ja voivat pahimmillaan halvaannuttaa koko yhtiön toiminnan. Laskuja ei saada maksettua, remontit seisovat ja vastikerahat kuluvat käräjöintiin. Tällaisessa tilanteessa auttaa, kun asioista sovitaan ja hallinto toimii avoimesti.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten taloyhtiön korjaushankkeen viestinnässä onnistutaan?

Laajat korjaushankkeet ovat taloyhtiöille suuria taloudellisia satsauksia, jotka vaikuttavat suuresti myös asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Mikäli korjaushankkeen viestintä on hoidettu huonosti, ei tarvittava tieto tavoita asianomaisia ja koko hankkeesta jää helposti huono kuva. Kuinka iso rooli ammattilaisilla on viestinnässä?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti