Nyt kiinnostavat 1970-luvun talot – myös tasakattoiset

Omakotitalojen kauppa on ollut muun asuntokaupan tavoin mukavassa myötätuulessa. Samalla potentiaalista ostajakuntaa löytyy myös vanhemmalle ja osin mittavaakin remontointia kaipaavalle rakennuskannalle.

Vuosituhannen vaihteessa innostuttiin kompakteista rintamamiestaloista ja nyt katseet ovat alkaneet hiljalleen kohdistua 1970-luvun omakotitaloihin ja kerrostaloasuntoihin. Orastava trendimuutos on havaittu myös rakennus- ja remonttineuvontaa tarjoavassa Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskuksessa (PRKK).

PRKK:n toimitusjohtajan Mikko Juvan mukaan kiinnostuksen kasvulle on lopulta varsin selkeät perusteet.

– Vielä muutama vuosi sitten 1970-luvun tasakattotaloja ei juurikaan arvostettu. Nyt yhdessä tasossa olevat asuintilat, erillinen keittiö, isot ikkunat sekä avarat ja valoisat olohuoneet tuntuvat taas toimivilta. Monia viehättävät myös isot tontit, jotka ovat usein jopa tuplasti nykyistä suurempia, Juva listailee.

Myös 1970-luvun kerrostaloasunnot kiinnostavat

Samat seikat ovat lisänneet kiinnostusta myös vastaavan ikäisissä kerrostalokohteissa. Alueet on rakennettu nykytyyliin verraten varsin väljästi, asuntojen pohjaratkaisut ovat edelleen varsin toimivia ja neliöhinnat kohtuullisia.

– Kerrostaloissa keskeisin asia on taloyhtiön kiinteistönpito, eli millä mallilla ovat esimerkiksi putki-, talotekniikka-, parveke-, vesikatto- ja ikkunaremontit. Jos näitä isoja remontteja ei ole vielä tehty, niihin voi upota lähivuosina helposti yli tuhat euroa asuinneliötä kohden, Juva muistuttaa.

Monilla mummola mielessä

Osansa on myös vintagen vetovoimalla – varsinkin, jos sisustuksessa on vielä jäljellä ripaus alkuperäistä tyyliä. Selkeä ja helposti muunneltava pohjaratkaisu tarjoaa toisaalta monia mahdollisuuksia myös modernisointiin.

– Ostajat ovat usein noin 35–40-vuotiaita, jotka etsivät ensimmäistä omakotitaloaan. Tyyli on heille tuttu joko omasta lapsuuskodista tai mummolasta, Juva lisää.

Kiistaton valtti on hänen mukaansa myös hintataso: 50-vuotiaaksi varttuneeseen omakotitaloon pääsee kiinni kohtuullisella summalla. Neliöistä ei tule heti pulaa, autotalli tai kellari tarjoaa näppärät harrastetilat ja bonuksena voi tulla jopa oma uima-allas, takkahuone ja atrium-piha.

Tarkista ensin katto

Kuten aina asunto- ja talokaupassa, ostokohde kannattaa käydä huolellisesti läpi ennen päätöksentekoa. Juva suunnistaisi 1970-luvun talossa ensimmäiseksi katolle ja tarkistaisi sen kunnon. Jos bitumikatteessa on kuoppia ja lohkeamia, kosteus on voinut päästä myös rakenteisiin.

– Moniin taloihin on rakennettu jälkikäteen matala harjakatto ja jätetty vanha tasakatto sen alle. Kannattaa siis tarkistaa, miltä siellä näyttää, hän vinkkaa.

Samalla tavoin on tutkittava talon alapohja, joka on voitu toteuttaa tuolle ajalle tyypillisellä valesokkelilla. Kosteusvarioille altista rakennustapaa ei ole käytetty 1980-luvun puolivälin jälkeen.

– Jos sekä katossa että alapohjassa on korjattavaa, voi olla järkevämpää miettiä jotain toista talovaihtoehtoa. Uusiksi näet menevät usein myös lämmitys- ja käyttövesivesijärjestelmät sekä sähköt, joten laskua kertyy nopeasti. Pelkkä alapohjan korjaus voi olla helposti 40 000 euron remontti, Juva ynnäilee.

Lue OP-median juttu kokonaan tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.11.2021

70-luvun asunnoille on nyt ottajia

1970-luku nostaa osakkeitaan asuntomarkkinoilla. Asia selviää niin asiantuntijoiden kommenteista kuin Etuoven Iltalehdelle toimittamasta datasta: kiinnostus 1970-luvun asuntoihin on kasvanut. Muutosta voi pitää merkittävänä, sillä pitkään 1970-luku oli asuntomarkkinoiden hyljeksityin vuosikymmen.

27.3.2020

Kaupallinen yhteistyö

Talotekniikan hätäkeskus lupaa nopeutta ja laatua

24 Center on uuden ajan palvelukeskus, joka yhdistää taloteknisen osaamisen yhteen paikkaan. Kaiken taustalla on ajatus palvella ihmisiä hätäkeskusperiaatteella. Vuonna 2017 perustettu yritys on ehtinyt auttaa ja ihmetyttää suomalaisia jo muutaman vuoden.

24 Center

18.3.2021

Kaupallinen yhteistyö

24 Center onnistui nostamaan NPS-lukua huimasti

NPS-luku kertoo yritykselle sen, kuinka helposti asiakkaat suosittelevat sitä toisille. Se on yksinkertainen mittari, jolla pystytään selvittämään asiakastyytyväisyyttä. NPS-luvun keskiarvot vaihtelevat eri toimialoilla, ja etenkin rakennus- ja remontointialalla sen saaminen korkeaksi on haastavaa.

24 Center

27.5.2021

Talotekniikkaurakoitsijat yhdistivät voimansa

Kotimaisten talotekniikkaurakoitsijoiden liitot, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, ovat siirtäneet edunvalvontansa Talotekniikkaliitto ry:lle. Talotekniikka-ala kokee jääneensä perinteisten toimijoiden jalkoihin niin rakentamisen edunvalvonnassa kuin lakien valmistelussa. Talotekniikkaliiton keskeiseksi tehtäväksi on määritelty talotekniikan roolin kasvattaminen suomalaisessa rakentamisessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti