Nykyiset toimenpiteet eivät riitä palokuolemien vähentämiseen

Käytössä olevat keinot nykyisellä volyymilla toteutettuina eivät riitä vähentämään palokuolemia suunnitelmien mukaisesti. Valtakunnallisten tavoitteiden mukaan palokuolemien määrä pitäisi saada vähenemään edes 50:een. Jo ensimmäisen vuosineljänneksen aikana palokuolemia on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön alustavien tietojen mukaan 27. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan asumisen paloturvallisuutta parannetaan tehokkaimmin teknisillä ratkaisuilla.

Valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden ohjelman mukaan Suomessa saisi tänä vuonna tapahtua enintään 50 palokuolemantapausta. Vaikka toissa vuonna päästiin lähelle tavoitteita, tämä ja viime vuosi ovat olleet synkkiä. Tänä vuonna tulipaloissa on kuollut jo 27 ihmistä, viime vuonna vastaavaan aikaan viisi enemmän.

– Teknisten apuvälineiden entistä laajempi käyttöön ottaminen on tehokkain tapa ehkäistä palokuolemia. Varsinkin siirrettävillä sammutuslaitteistoilla ja liesien turvalaitteilla palokuolemien ja tulipalojen aiheuttamien tuhojen määrää saataisiin vähenemään, sanoo johtaja Matti Orrainen SPEKistä.

Paloturvallisuutta on kehitetty viime vuonna valtakunnallisilla kampanjoilla.

– Turvallisuusviestinnällä on vaikeata saada tuloksellista kontaktia suoraan riskiryhmiin. Riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri on usein avainasemassa, kun heidän asumisturvallisuuttaan kehitetään, sanoo Orrainen.

Palokuolemia neljä vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan

Vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen 27 tulipaloissa kuolleista 12 oli 25–64-vuotiaita, yli 65-vuotiaita seitsemän. Miehiä palokuolleista on ollut 19 ja naisia 4. Neljän uhrin sukupuoli ei ole ilmennyt SPEKin mediaseurantaan perustuvista alustavista tiedoista. Viime vuonna vastaavaan aikaan tulipaloissa oli kuollut 31 ihmistä.

Omakotitalopaloissa kuolleita on ollut alkuvuonna 16 sekä kerrostaloissa kuusi. Muissa kuin asuinrakennuksissa on tulipaloissa kuollut 4 ihmistä.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.1.2022

Vuokranantajat: Asumisen riitojen ratkaisu tuomioistuimissa kestää liian kauan

Valtioneuvoston joulun alla eduskunnalle antaman asuntopoliittisen kehittämisohjelman toimenpide-ehdotuksessa tuomioistuinkäsittelyä suositellaan täydennettäväksi viranomaisen ylläpitämällä, tukemalla tai tunnustamalla neuvonta- ja sovitteluelimellä. Suomen Vuokranantajat ry:n mielestä uutta neuvonta- ja sovitteluelintä ei tarvita. − Kevyempi tuomioistuinmenettely sopisi hyvin vuokrasuhteista johtuvien riita-asioiden ratkaisemiseen, sanoo Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah.

22.11.2021

Taloyhtiöillä valistuksen paikka: Sekajätteisiin päätyy liian usein lajitteluun kelpaavaa jätettä

Uusi jätelaki astui voimaan viime kesänä. Osa uudesta jätelainsäädännöstä tulee voimaan portaittain vuosina 2022–2024. Jätelainsäädännön uudistuksen taustalla on EU:n jätesäädöspaketti, joka tähtää jätteiden määrän vähentämiseen, uudelleenkäytön lisäämiseen ja kierrätykseen.

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

19.1.2022

Riita remonttivastuista toi osakkaalle 68000 euron oikeudenkäyntikulut

Asunnonomistajan aloittama remontti paljasti lahovaurioita lattiarakenteesta. Hirsirunkoinen arvotalo oli rakennettu vuonna 1906. Keittiön ja olohuoneen lattiarakenteet olivat lahonneet ja ne purettiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti