Nämä viisi asiaa kuuluvat vuokralaisen vastuulle

vuokralaisen vastuu

Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä tarkastaa, onko asunnon hoitovelvoitteet täytetty säännöllisesti. Hoitovelvoitteensa laiminlyönyt vuokralainen voi joutua pahimmillaan vahingonkorvausvastuuseen paitsi omaa vuokranantajaansa myös taloyhtiötä kohtaan, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo.

1. Lattiakaivon puhdistaminen

Lattiakaivo tulee puhdistaa tai puhdistustarve tarkastaa vähintään kuukausittain. Puhdistamista voi helpottaa käyttämällä lattiakaivon suodatinta, kunhan muistaa vaihtaa sen riittävän usein.

Jos tukkeuman syynä epäilee viemäritukosta, vuokralaisen tulee ilmoittaa siitä vuokranantajansa kautta taloyhtiölle, koska syvemmän tukoksen poistaminen kuuluu lähtökohtaisesti yhtiön vastuulle. Avaamatta jätetty tukos voi aiheuttaa mittavan vesivahingon, joten ilmoitus tulisi tehdä heti.

2. Liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodattimen pesu

Liesituulettimen rasvasuodatin on puhdistettava yleensä noin 1–3 kuukauden välein. Metallisen rasvasuodattimen puhdistus tapahtuu helpoiten pesemällä se astianpesukoneessa. Kuitukankainen suodatin taas täytyy vaihtaa uuteen.

Jos käytössä on puolestaan aktiivihiilisuodatin, sen puhdistus- tai vaihtoväli on yleensä noin 3–12 kuukautta. Laitteiden käyttöohjeet löytyvät internetistä. Vuokralaisen tulee aina tarkastaa käyttöohjeista, mitä laitteen puhtaanapito edellyttää, ja epäselvissä tilanteissa kannattaa kysyä apua omalta vuokranantajalta.

3. Ilmanvaihtoventtiilien puhtaus

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus kuuluu vuokralaisen vastuulle, jos se onnistuu sisältä käsin. Tulo- ja poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa, kun niihin on kertynyt silmin havaittavaa pölyä tai likaa. Puhdistustarve riippuu asuinalueen ulkoilman puhtaudesta ja se on hyvä tarkistaa noin 2–4 kertaa vuodessa.

4. Palovaroittimen toimivuus

Palovaroittimien toimivuus on suositeltavaa testata kuukausittain. Se tapahtuu vaivatta painamalla testinappulaa, jolloin hälytysääni osoittaa palovaroittimen toimivuuden. Mahdolliset paristot tulisi vaihtaa vuosittain, elleivät ne ole pitkäikäisempiä. Samalla palovaroittimen pohjasta kannattaa tarkistaa, että laitteen ”parasta ennen” -päiväys ei ole umpeutumassa. Palovaroitin kannattaa vaihtaa uuteen noin 5–10 käyttövuoden jälkeen.

Vastuu palovaroittimista on lakimuutoksen myötä siirtymässä vuoden 2024 alussa osakkaalta taloyhtiölle kahden vuoden siirtymäajalla. Sitä ennen vuokranantajan on hyvä tarkastaa ainakin vuokralaisten vaihtuessa, että asunnossa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin.

5. Hanan tai wc-istuimen vuodoista ilmoittaminen

Hana tai wc-istuin vuotaa, jos niiden ympärille on kerääntynyt lammikko tai jos wc-istuin lorisee jatkuvasti. Vuodosta tulee ilmoittaa viipymättä omalle vuokranantajalle, joka välittää ilmoituksen tarvittaessa taloyhtiölle. Vuokralainen voi joutua tekemään ilmoituksen suoraan yhtiölle lähinnä silloin, jos on sattunut putkivuoto tai muu vastaava tilanne, mutta silloinkin vuokranantajalle tulisi jättää asiasta viesti.

Lisätietoa on saatavilla Vuokra-asunnon vastuunjakotaulukosta vuokranantajalle ja vuokralaiselle (Kiinteistömedia).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

talkoovakuutus

27.2.2023

Talkoovakuutus tuo osakkaalle turvaa

Jos taloyhtiössä tehdään kunnossapitotoimia talkoina, yhtiön on syytä ottaa talkoolaisten turvaksi talkoovakuutus. Talkoovakuutus korvaa talkootyön tai muun palkattoman työn aikana asukkaille sattuneet vahingot.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti