Näitä asioita kysytään putkiremontista

Putkiremontti herättää taloyhtiössä monia kysymyksiä. Erityisesti osakkaita ja asukkaita putkiremontti mietityttää, sillä se on heille usein vieras asia.

1. Taloyhtiömme viemärit ovat muovia, joten ne eivät voi ruostua puhki. Miksi ne pitää uusia?

Muovikaan ei ole ikuista. Ennen vuotta 1974 valmistetut muoviviemärit eivät ole ominaisuuksiltaan kovin kestäviä. Happi vaikuttaa heikentävästi muovin ominaisuuksiin. Niiden käyttöiäksi on arvioitu noin 40 vuotta. Uudemmat muoviviemärit kestävät noin 50 vuotta.

2. Miksi remontin neliöhinta on niin korkea?

Putkiremontti on yksittäiselle osakkaalle kallis. Viemäreiden ja vesiputkien uusiminen kestää pitkään, työtunteja ja tarvikkeita kuluu paljon ja työhön käytetään ammattilaisia. Vastineeksi taloyhtiö saa uudet vesiputket ja korjatut kylpyhuoneet jokaiseen huoneistoon. Vaikka viemäreitä ei vaihdettaisi uusiin, vaan ne sukitettaisiin tai pinnoitettaisiin, työ tehdään käsityönä ja se vaatii suurta tarkkuutta. Tämä kaikki maksaa.

3. Mitä putkiremontissa korjataan?

Yhtiökokous päättää hankesuunnitteluvaiheessa, mitä korjauksia sisällytetään putkiremonttiin. Usein pelkkien viemäreiden ja vesijohtojen lisäksi parannetaan myös ilmanvaihtoa ja sähköverkostoa. Jotkin taloyhtiöt korjaavat myös yleisiä tiloja, koska putkiremontin yhteydessä se on edullisempaa kuin erikseen tehtynä. Jokaisen taloyhtiön osakkaat päättävät siis yhtiökokouksessa remontin laajuudesta. Voit vaikuttaa remonttiin liittyviin päätöksiin lukemalla huolellisesti kaikki saamasi tiedotteet ja osallistumalla yhtiökokoukseen.

4. Voiko oman keittiöremontin tehdä putkiremontin yhteydessä?

Keittiöremontti on usein mahdollista tehdä putkiremontin yhteydessä. Voit selvittää asian suunnitteluvaiheessa ottamalla yhteyttä isännöitsijään ja suunnittelijaan.

5. Voinko itse ostaa laatat ja hanat?

Voit hankkia laatat ja hanat myös itse. Ole kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa yhteydessä asiasta projektinjohtajaan tai suunnittelijaan. Näin varmistat, että toivomasi hanat täyttävät kaikki määräykset, joita kalusteille tänä päivänä asetetaan. Hanoja tai laattoja ei myöskään kannata hankkia ennen kuin olet saanut taloyhtiöltä niihin hyväksynnän. Laatoissa on laatueroja, ja toimitusaikojen kanssa voi tulla ongelmia. Laattamenekki tulee lasketuttaa suunnittelijalla ennen tilausta, jotta saat laattoja tarpeellisen määrän.

Lue loput 96 kysymystä ja vastausta Sata ja yksi kysymystä putkiremontista -kirjasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kaunis kerrostalo

31.10.2023

Kaunis kerrostalo maalla paljastui painajaiseksi

Kaunis kerrostalo maaseudun rauhassa kaukana kaupungin hälinästä voi kuulostaa unelmalta, mutta osoittautua painajaiseksi, jos talonpito on ollut retuperällä. Ostajan kannattaakin tutustua talon papereihin etukäteen eikä antaa halvan hinnan sokaista itseään.

projektipankki

30.8.2023

Projektipankki helpottaa rakennusurakan seurantaa

Rakennusurakoiden hallintaan tarkoitetut projektipankit auttavat myös taloyhtiöitä. Ne toimivat tiedonvälityskanavana urakoitsijan ja taloyhtiön välillä ja niistä voi seurata urakan etenemistä. Projektipankkeja tarjoavat monet eri yritykset, ja osalla on palveluita myös taloyhtiöille.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti