Näin vältyt ampiaisvierailta roska-astialla

Ampiaisten välttely kannattaa aloittaa jo keittiöstä. Roska-astiassa liian avoimesti lojuvat ruuantähteet saattavat houkutella luokseen kutsumaattomia vieraita. Biojäte kannattaa lajitella, samalla ampiaiset pysyvät loitolla.

Makeat jätteet, varsinkin pakattomat hedelmät ja marjamäski, houkuttelevat ampiaisia. Myös omenat ovat varma houkutin. Ylimääräisille omenoille kannattaa ensisijaisesti etsiä erilaisia hyödyntämistapoja: käyttökelpoisille omenoille voi löytyä ottajia sosiaalisen median omenapörssien kautta tai lähiseudun hevostalleilta ja metsästysseuroista.

Jäteomenat ovat asia erikseen. Pieniä määriä jäteomenia saa laittaa kiinteistön biojäteastiaan, mutta suurina määrinä ne tekevät liikuteltavasta jäteastiasta liian painavan jäteauton kuljettajille. Kotitaloudet voivat viedä jäteomenia Rosk’n Rollin jäteasemille, enintään 200 litraa vastaanotetaan maksutta. Omenat ohjataan biojätteen mukana biokaasun tuotantoon.

Näin estät hajuhaitat

1. Nesteet viemäriin
Ruuantähteistä kannattaa valuttaa nesteet ja liemet viemäriin ennen kuin laitaa ne biojätepussiin. Biojätepussin pohjalle voi laittaa silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä imemään ylimääräistä kosteutta. Näin pussi ei pääse helposti hajoamaan.

2. Jätteet pussiin ja pussin suu kiinni
Tärkeintä on, ettei biojätettä heitetä esimerkiksi taloyhtiön yhteiseen roskapönttöön irrallaan. Kauppojen hedelmäosastoilla laajasti jaossa olevat paperipussit sopivat biojätteelle erinomaisesti. Laita tähteet pussiin ja sulje se huolella – näin ampiaiset eivät löydä herkkuaterian äärelle. Myös muu uusiokäyttö on suositeltavaa. Biojätteet voi pakata esimerkiksi tyhjään muropakkaukseen tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin.

3. Anna ilman kiertää
Hyvä teline biojätepussille on esimerkiksi reiällinen muovikori, koska se on ilmava ja kosteus pääsee haihtumaan. Umpinaisessa astiassa jäte pääsee muhimaan ja alkaa helpommin haista.

4. Vie biojäte riittävän usein
Jos biojätepussi hajoaa turhan usein, helppo niksi on vaihtaa pienempään roskapussiin ja -astiaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.4.2017

Suomalaisten kierrätysinnossa on kirittämisen varaa

Jätteiden energiakäyttö ja kierrätys ovat korvanneet kaatopaikat, osin uudistuneen lainsäädännön voimalla. Liki puolet yhdyskuntajätteestä poltetaan Suomen kahdeksassa jätevoimalassa. Pääkaupunkiseudun sekajätteet muuttuvat sähköksi Vantaan Energian jätevoimalassa.

24.9.2020

Kansanedustajat korottaisivat roskaamisesta annettavia sakkoja

Neljä kokoomuksen kansanedustajaa ovat jättäneet lakialoitteen, jossa vaaditaan roskaamiskiellon vähäisestä rikkomisesta seuraavan rikesakon kaksinkertaistamista. Aloitetta perustellaan ympäristö- ja viihtyvyyssyillä sekä roskaamisen aiheuttamilla merkittävillä kuluilla kunnille, taloyhtiöille, yrityksille ja kansalaisille, kirjoittaa Verkkouutiset. Kokoomuksen kansanedustajat Markku Eestilä, Saara-Sofia Sirén, Sari Multala ja Pauli Kiuru vaativat jättämässään lakialoitteessa (LA 43/2020 vp) roskaamiskiellon vähäisestä rikkomisesta seuraavan rikesakon kaksinkertaistamista sadasta […]

17.2.2021

Kaupallinen yhteistyö

Pyttyyn vain sitä itseään niin viemäri vetää

Pääkaupunkiseudulla vedetään pytystä alas muutakin kuin vessapaperia ja sitä itseään. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpuhdistamoille saapuu vuosittain yli 1 000 tonnia sinne kuulumatonta roskaa, joka päätyy lopulta monen ylimääräisen työvaiheen jälkeen poltettavaksi jätevoimalaan. Korona-aika on nostanut ongelman esiin aivan uudessa mittakaavassa.

HSY

17.8.2020

Näin kertakäyttöinen kasvomaski hävitetään

Virallinen suositus kasvomaskien käyttämisestä lisää kertakäyttöisten maskien jätemäärää. Roskaantumisen ehkäiseminen on kaikkien vastuulla, kirjoittaa Mäntsälän Uutiset. Kertakäyttömaskin kuuluu sekajätteen joukkoon, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ympäristöasiantuntija Minna Partti artikkelissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti