Näin vältyt ampiaisvierailta roska-astialla

Ampiaisten välttely kannattaa aloittaa jo keittiöstä. Roska-astiassa liian avoimesti lojuvat ruuantähteet saattavat houkutella luokseen kutsumaattomia vieraita. Biojäte kannattaa lajitella, samalla ampiaiset pysyvät loitolla.

Makeat jätteet, varsinkin pakattomat hedelmät ja marjamäski, houkuttelevat ampiaisia. Myös omenat ovat varma houkutin. Ylimääräisille omenoille kannattaa ensisijaisesti etsiä erilaisia hyödyntämistapoja: käyttökelpoisille omenoille voi löytyä ottajia sosiaalisen median omenapörssien kautta tai lähiseudun hevostalleilta ja metsästysseuroista.

Jäteomenat ovat asia erikseen. Pieniä määriä jäteomenia saa laittaa kiinteistön biojäteastiaan, mutta suurina määrinä ne tekevät liikuteltavasta jäteastiasta liian painavan jäteauton kuljettajille. Kotitaloudet voivat viedä jäteomenia Rosk’n Rollin jäteasemille, enintään 200 litraa vastaanotetaan maksutta. Omenat ohjataan biojätteen mukana biokaasun tuotantoon.

Näin estät hajuhaitat

1. Nesteet viemäriin
Ruuantähteistä kannattaa valuttaa nesteet ja liemet viemäriin ennen kuin laitaa ne biojätepussiin. Biojätepussin pohjalle voi laittaa silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä imemään ylimääräistä kosteutta. Näin pussi ei pääse helposti hajoamaan.

2. Jätteet pussiin ja pussin suu kiinni
Tärkeintä on, ettei biojätettä heitetä esimerkiksi taloyhtiön yhteiseen roskapönttöön irrallaan. Kauppojen hedelmäosastoilla laajasti jaossa olevat paperipussit sopivat biojätteelle erinomaisesti. Laita tähteet pussiin ja sulje se huolella – näin ampiaiset eivät löydä herkkuaterian äärelle. Myös muu uusiokäyttö on suositeltavaa. Biojätteet voi pakata esimerkiksi tyhjään muropakkaukseen tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin.

3. Anna ilman kiertää
Hyvä teline biojätepussille on esimerkiksi reiällinen muovikori, koska se on ilmava ja kosteus pääsee haihtumaan. Umpinaisessa astiassa jäte pääsee muhimaan ja alkaa helpommin haista.

4. Vie biojäte riittävän usein
Jos biojätepussi hajoaa turhan usein, helppo niksi on vaihtaa pienempään roskapussiin ja -astiaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Siivottomat roskikset houkuttelevat jyrsijöitä

Pääkaupunkiseudulla on arvioitu olevan rottia yhtä paljon kuin ihmisiä eli noin 1,5 miljoonaa. Rotta löytää ruokapaikalle hajun perusteella. Se voi kulkea ruuanhakumatkalla 3–4 kilometriäkin saadakseen 30–40 grammaa ruokaa.

grilli kesä

12.8.2022

Muista puhdistaa grilli kesän päätteeksi

Grillikauden päätteeksi on hyvä puhdistaa ja tarkistaa grilli huolellisesti. Grilleistä aiheutuu vuosittain kymmeniä vakavia tulipaloja, kun grilliin pudonnut rasva syttyy palamaan. Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan se täytyy tukahduttaa.

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

29.9.2022

Näin säästät energiaa terveydestä tinkimättä

Energiansäästö kannattaa, mutta väärissä paikoissa säästäminen voi koitua haitaksi terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat kokosivat yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti