Näin pidät kotisi viileänä helteillä

Kesähelteillä monet asunnot muuttuvat läkähdyttävän kuumiksi, ja asukkaat etsivät keinoja kodin viilentämiseksi. Jo parinkin asteen viilennys asunnossa helpottaa oloa helteellä. Energiayhtiö Helenin jäähdytyksen tuotepäällikkö Antti Tilamaa antaa vinkkejä, joilla asuntoa saa viilennettyä kotikonstein.

1. Sammuta turhat sähkölaitteet

Vaikka sähkölaitteet ovat nykyään säästeliäämpiä energiankäyttäjiä, helteillä niiden turhaa käyttöä on syytä välttää. Muun muassa pesukoneet, televisiot, tietokoneet ja pelikonsolit tuottavat lämpöä ja nostavat kodin lämpötilaa. Myös lämpöpatteri on syytä pitää suljettuna. Ruoan lämmityksessä kannattaa suosia mikroaaltouunia.

2. Läpiveto viilentää tehokkaasti

Läpiveto on tehokas keino asunnon viilentämiseen. Asuntoon syntyy ilmavirtaus, kun ikkunat avaa samaan aikaan asunnon vastakkaisilta puolilta. Läpiveto on erityisen tehokas keino viilentää asuntoa aamuisin ja iltaisin, kun ulkoilma on hieman kylmempää.

Jos läpiveto ei ole asunnossa mahdollinen, viilentämistä voi kokeilla avaamalla tuuletusparvekkeen oven ja virittämällä oman asunnon postiluukun niin, että se pysyy auki. Näin asuntoon syntyy pieni viilentävä ilmavirtaus.

3. Pidä kodin ilma kuivana

Kostea ilma tekee helteestä entistäkin tukalampaa. Vältä suurta määrää pyykinkuivausta, kylpyjä, pitkiä suihkuja ja saunomista sekä pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna.

4. Pidä helle ulkona ja suojaa verhoilla

Ikkunat ja ovet kannattaa pitää päivän kuumimpana aikana kokonaan kiinni, sillä lämmin ilma virtaa nopeasti ulkoa sisään. Seuraa auringon kiertoa pitkin päivää. Varjon puolella olevia ikkunoita voi avata, jos ulkona on viileämpää kuin sisällä.

Jos ikkunoihin paistaa suoraan aurinko, ne voi peittää kaihtimilla tai verhoilla. Myös lasiselle parvekkeelle kannattaa hankkia verhot tai kaihtimet suojamaan paahteelta.

5. Hyödynnä tuuletinta fiksusti

Tuuletin voi tarjota hetkellisen helpotuksen ilmavirralla, vaikka se ei varsinaisesti viilennä sisäilmaa. Tuuletinta kannattaa hyödyntää etenkin yöllä ja aikaisin aamulla, kun ilma on viileämpää.

Tuulettimen voi laittaa puhaltamaan myös ikkunasta ulos. Kun ulkoilma on viileämpää kuin sisäilma, tuuletin imee kuumaa ilmaa sisätiloista ja korvaa sen viileämmällä ilmalla.

Lue lisäksi: Jäähdytä järkevästi hellepäivinä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.6.2023

Jäähdytä järkevästi hellepäivinä

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa liiallisesta jäähdyttämisestä hellepäivinä. Lämpötila on helteellä järkevämpää pitää lähempänä 25:tä kuin 21:tä astetta. Sisälämpötilaa voi viilentää myös muilla keinoin kuin koneellisesti jäähdyttämällä.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

suojaa koti

19.6.2023

Lomailija, suojaa kotisi murtovarkailta

Murtovarkaiden on helppo iskeä, kun asukkaat ovat lomalla. Siksi koti kannattaa ennen kesälomalle lähtöä suojata huolellisesti. Parhaiten murtoja ehkäisee asutun näköinen koti, jota joku naapuri käy välillä katsomassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti