Jäähdytä järkevästi hellepäivinä

Kun sää lämpenee ja aurinko hellii, lämpötila voi nousta tukalan korkealle sisätiloissa. Lämpötilaa on siis syytä seurata ja tarvittaessa jäähdyttää. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa kuitenkin liiallisesta jäähdyttämisestä.

– Esimerkiksi helteillä ei ole mitään järkeä pitää toimistossa 21 celsiusasteen lämpötilaa vaan lähempänä 25:tä astetta. Asuinrakennuksissa kesäajan jäähdytysraja on 27 astetta. Tämä on laskennallinen raja, jota ei kannata ylittää, muistuttaa Motivan asiantuntija Minna Tolvanen.

Teknisiä tiloja koskevat laitteiden mukaiset lämpötilavaatimukset, mutta niissäkin kannattaa välttää tarpeetonta jäähdytystä. Esimerkiksi lämmönjakohuoneessa tai sähköpääkeskuksessa jäähdytysraja on 35 celsiusastetta tai muuten laitteiston mukaan.

Automaation asetukset kohdalleen

Yötuuletusta ja ilmanvaihdon tehostusta kannattaa Tolvasen mukaan hyödyntää silloin, kun ulkoilman lämpötila on alle 16 astetta. Vähemmän käytössä olevissa tiloissa, kuten portaikoissa ja käytävissä, maksimilämpötila saadaan alas ilmanvaihtoa tehostamalla.

Jos tiloihin on asennettu ilmankosteutta mittaavia RH-antureita, ilmanvaihdon tehostus on mahdollista tehdä myös kosteusmittausten mukaan.

– Lämmöntalteenottoa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan jäähdytyksessä. Jäähdytyskaudella on muistettava varmistaa lämmöntalteenoton ohitusasetukset: päälle jätetään vain välttämättömät lämmitykset ja muut kytketään pois toiminnasta. Näin minimoidaan riski samanaikaiseen lämmitykseen ja jäähdytykseen.

Myös tuloilman lämpötilasäädön toiminta on tarkistettava. Tuloilman pitää olla viileämpää kuin huoneilma, jolloin huoneilma vaihtuu halutulla tavalla. Jos huoneilma vaihtuu huonosti, se voi tuntua raskaalta ja sitä voidaan joutua viilentämään erillisen jäähdytysverkoston kautta enemmän kuin hyvin toimivan ilmanvaihdon kanssa.

Aurinkosuojaus vähentää jäähdytystarvetta

Tilojen lämpökuormaa voidaan pienentää vähentämällä turhaa laitekuormaa ja valaistusta. Myös aurinkosuojauksella ja aktiivisilla varjostusratkaisuilla on suuri vaikutus jäähdytyksen tarpeeseen. Ikkunoiden ja muiden lasipintojen kaihtimet ja verhot sekä markiisit auttavat lämpötilan säätelyssä.

– Automatisoitujen aurinkosuojausratkaisujen toiminta pitää muistaa tarkistaa. Toimimattomat laitteet eivät vähennä suoraa säteilyä ikkunapinnoille. Suurempia lasipintoja, kuten lasikattoja ja -seiniä on mahdollista aurinkosuojata myös tarkoitukseen suunnitelluilla kalvoilla, Tolvanen toteaa.

Luonnon tarjoamaa aurinkovarjostusta voidaan saada puuston avulla. Joskus voi apua olla myös niin helposta keinosta kuin parvekelasitusten aukaisemisesta ja parvekkeen kunnollisesta tuuletuksesta.

Maalämmön energiakaivoja ja vesistölämmön keruupiiriä voidaan hyödyntää jäähdytyskaudella viilennykseen. Myös ilma-vesilämpöpumpuilla voidaan tuottaa viilennystä.

Tilakohtaisilla ilmalämpöpumpuilla voidaan hyödyntää myös kosteuden poistoa jäähdytyksen sijaan. Keino perustuu siihen, ettei kuiva ilma ole niin tukalaa kuin kostea. Näin saadaan vähennettyä jäähdytystarvetta, vaikka todellinen lämpötila pysyy samana.

Lue lisää: Viilentämisen monet vaihtoehdot

Kerrostaloja jäähdytetään kaukokylmän avulla

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.6.2023

Näin pidät kotisi viileänä helteillä

Kesähelteillä monet asunnot muuttuvat läkähdyttävän kuumiksi, ja asukkaat etsivät keinoja kodin viilentämiseksi. Jo parinkin asteen viilennys asunnossa helpottaa oloa helteellä.

kinkun rasva

8.12.2022

Kinkun rasva ei kuulu viemäriin

Kinkunpaistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii viemärin jäähtyessään. Rasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa, laittaa jäähtyneenä biojätteeseen tai kierrättää polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

tuholaistorjunta

7.10.2022

Varaudu tuhoeläinten aiheuttamiin vahinkoihin

Tuhoeläimien torjunnasta voi aiheutua taloyhtiölle yllättävän suuria kuluja. Siksi kulut kannattaa vakuuttaa. Pienissäkin tuholaisongelmissa on käännyttävä ammattilaisen puoleen, sillä hyönteismyrkyt poistuvat kaupoista lähivuosina.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti