Näin lämmität energiatehokkaasti paukkupakkasilla

Talotekniikkayritys Aren kehityspäällikkö Harri Launo antaa vinkit yhtiön tiedotteessa energiatehokkaaseen lämmitykseen sekä tavalliselle sukankuluttajalle että kiinteistöjen ylläpitäjälle.

Ennakoi! Kun sääennuste lupaa kylmenevää, kannattaa omakotitalossa laittaa takkaan puita jo etukäteen, näin asunto ei pääse missään vaiheessa kylmenemään. Huonelämpötilan ylläpitäminen on huomattavasti fiksumpaa kuin se, että alkaa lämmittää vasta siinä vaiheessa, kun jo palelee.

Älä ylilämmitä! Ylilämmittäminen ei ole energiatehokasta ja se kuormittaa sekä ympäristöä että kukkaroa. Sopiva huonelämpötila on yleensä 20–21 astetta, makuuhuoneissa jopa hieman alhaisempi lämpötila auttaa nukkumaan hyvin.

Mieti sisutusta! Harva tulee ajatelleeksi, että huonekalujen sijoittelulla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten kylmältä ja vetoisalta huone tuntuu.

− Jos asukkaalla tai työntekijällä on kylmä, hän todennäköisesti vääntää lämmitystä kovemmalle – fiksumpaa saattaisi olla siirtää huonekaluja. Esimerkiksi pöytä, verho tai kaappi saattavat estää ilman kiertämisen patterin tai sen termostaatin luona. Silloin ikkunan veto jäähdyttää tilaa ja tekee tilasta epämiellyttävän. Pahimmillaan tilanne on se, että työpöydän alla on oikein hyvät olosuhteet, mutta pöydällä sormet ovat jäässä, Launo kertoo.

Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni! Monet haluavat, että kylpyhuoneissa on hitusen lämpimämpää kuin muissa huoneissa, jotta tassuttelu paljain jaloin ja pyyhe päällä on miellyttävää.

− Siksi on tärkeää, että kylpytilojen lämpö pidetään kylpyhuoneissa. Ovi kannattaa siis pitää kiinni ja suihkunjälkeinen ylimääräinen kosteus viedään pois ilmanvaihdon avulla eikä jättämällä ovi apposen auki, Launo sanoo.

Huolla ajoissa! Talven tuloon kannattaa valmistautua ajoissa myös huollattamalla kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Huollettuna ne toimivat optimaalisesti. Launo muistuttaa myös siitä, ettei ilmanvaihtojärjestelmän avulla ole tarkoitus lämmittää, vaan nimensä mukaisesti vaihtaa ilmaa.

Hyödynnä tekoälyä! Jos kiinteistössä on fiksu ja ammattimainen lämmitysjärjestelmä, siinä saattaa olla myös tekoälyä, joka ennakoi sään muutoksia sääennusteiden perusteella. Sen ansiosta on mahdollista säätää lämpötiloja etukäteen, oli sitten kyseessä paukkupakkasten tai hellejakson alkaminen.

Ikkunat auki vain hetkeksi! Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, ikkunoiden avaaminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, ei ikkunoita saisi kuitenkaan aukoa lainkaan. Kotona ikkunan voi avata, mutta muutamassa minuutissa sisään tulee raikasta ilmaa sen verran kuin tarpeellista.

Hyödynnä yösähköä! Energiapalveluyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu suosittelee puolestaan Taloustaito-lehdessä kuluttajia ajoittamaan oman energiankulutuksensa vuorokauden edullisimmille tunneille.

− Pörssisähkön hinnanero yö- ja päiväsähkön välillä on nyt ennätyskorkealla. Kulutus kannattaa siirtää halpaan yöaikaan kuten ajastamalla lattialämmitys, lämminvesivaraaja sekä pesukoneet yöaikaan ja lataamalla sähköauto edullisen sähkön aikana, Keski-Karhu sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.7.2018

Käytä kesällä ilmastointijärjestelmiä energiatehokkaasti – vinkit ja ohjeet ammattilaisille

Kesällä on hyvä varmistua siitä, että toimiston lämpötilan ja ilmanvaihdon oikeat säädöt ovat kunnossa, sillä ne vaikuttavat merkittävästi viihtyvyyden ja työtehokkuuden lisäksi myös energiankulutukseen. Liian kylmällä puhaltava ilmastointi tai hellelukemiin yltävä sisälämpötila ovat kumpikin ongelmia, joihin kannattaa pureutua hyvissä ajoin. Huollon kanssa kannattaa sopia miten eri ongelmatilanteisiin ja kiinteistöstä tulevaan palautteeseen reagoidaan.

6.9.2019

Kriisi yllättää aina

Vaikka kriisejä sattuu taloyhtiöissä onneksi harvoin, valveutuneet isännöitsijät ja isännöintiyritykset varautuvat niihinkin. Taloyhtiöiden on hyvä sopia kriisiviestinnästä isännöintiyrityksen kanssa ennen kuin kriisi yllättää. Sekä isännöintiyritykselle että taloyhtiölle olisi aina hyvä laatia kriisiviestintäsuunnitelma.

30.5.2016

Vieläkö lämmität?

Kesäkelit ovat vallanneet maan ja lämmityskausi on päättynyt. Varmista, että lämmityksesi on todella kytketty pois päältä. Automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat mahdollisimman tiukasti kiinni-asennossa, mutta ne eivät toimi sulkuventtiileinä.

14.12.2016

Sähkon hinta jatkaa nousuaan talvella

Sähkön hinta on syksyn aikana sahannut edestakaisin, mutta suunta on selkeä. Hinta nousee talvea kohti mentäessä, sillä hiilen, päästöoikeuksien ja Saksan markkinoiden hinnat ovat noususuunnassa. Myös vesivarastot ovat huvenneet vähäisten sateiden vuoksi. Nyt onkin hyvä aika miettiä energiatehokkaita uudenvuodenlupauksia kehottaa Vattenfall.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti