Näin lämmität energiatehokkaasti paukkupakkasilla

Talotekniikkayritys Aren kehityspäällikkö Harri Launo antaa vinkit yhtiön tiedotteessa energiatehokkaaseen lämmitykseen sekä tavalliselle sukankuluttajalle että kiinteistöjen ylläpitäjälle.

Ennakoi! Kun sääennuste lupaa kylmenevää, kannattaa omakotitalossa laittaa takkaan puita jo etukäteen, näin asunto ei pääse missään vaiheessa kylmenemään. Huonelämpötilan ylläpitäminen on huomattavasti fiksumpaa kuin se, että alkaa lämmittää vasta siinä vaiheessa, kun jo palelee.

Älä ylilämmitä! Ylilämmittäminen ei ole energiatehokasta ja se kuormittaa sekä ympäristöä että kukkaroa. Sopiva huonelämpötila on yleensä 20–21 astetta, makuuhuoneissa jopa hieman alhaisempi lämpötila auttaa nukkumaan hyvin.

Mieti sisutusta! Harva tulee ajatelleeksi, että huonekalujen sijoittelulla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten kylmältä ja vetoisalta huone tuntuu.

− Jos asukkaalla tai työntekijällä on kylmä, hän todennäköisesti vääntää lämmitystä kovemmalle – fiksumpaa saattaisi olla siirtää huonekaluja. Esimerkiksi pöytä, verho tai kaappi saattavat estää ilman kiertämisen patterin tai sen termostaatin luona. Silloin ikkunan veto jäähdyttää tilaa ja tekee tilasta epämiellyttävän. Pahimmillaan tilanne on se, että työpöydän alla on oikein hyvät olosuhteet, mutta pöydällä sormet ovat jäässä, Launo kertoo.

Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni! Monet haluavat, että kylpyhuoneissa on hitusen lämpimämpää kuin muissa huoneissa, jotta tassuttelu paljain jaloin ja pyyhe päällä on miellyttävää.

− Siksi on tärkeää, että kylpytilojen lämpö pidetään kylpyhuoneissa. Ovi kannattaa siis pitää kiinni ja suihkunjälkeinen ylimääräinen kosteus viedään pois ilmanvaihdon avulla eikä jättämällä ovi apposen auki, Launo sanoo.

Huolla ajoissa! Talven tuloon kannattaa valmistautua ajoissa myös huollattamalla kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Huollettuna ne toimivat optimaalisesti. Launo muistuttaa myös siitä, ettei ilmanvaihtojärjestelmän avulla ole tarkoitus lämmittää, vaan nimensä mukaisesti vaihtaa ilmaa.

Hyödynnä tekoälyä! Jos kiinteistössä on fiksu ja ammattimainen lämmitysjärjestelmä, siinä saattaa olla myös tekoälyä, joka ennakoi sään muutoksia sääennusteiden perusteella. Sen ansiosta on mahdollista säätää lämpötiloja etukäteen, oli sitten kyseessä paukkupakkasten tai hellejakson alkaminen.

Ikkunat auki vain hetkeksi! Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, ikkunoiden avaaminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, ei ikkunoita saisi kuitenkaan aukoa lainkaan. Kotona ikkunan voi avata, mutta muutamassa minuutissa sisään tulee raikasta ilmaa sen verran kuin tarpeellista.

Hyödynnä yösähköä! Energiapalveluyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu suosittelee puolestaan Taloustaito-lehdessä kuluttajia ajoittamaan oman energiankulutuksensa vuorokauden edullisimmille tunneille.

− Pörssisähkön hinnanero yö- ja päiväsähkön välillä on nyt ennätyskorkealla. Kulutus kannattaa siirtää halpaan yöaikaan kuten ajastamalla lattialämmitys, lämminvesivaraaja sekä pesukoneet yöaikaan ja lataamalla sähköauto edullisen sähkön aikana, Keski-Karhu sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.10.2022

Näin tarkistat ilmanvaihdon toiminnan ja säädöt

Energiatehokkaasti toimiva ilmanvaihto säästää sekä lämpöä että sähköä. Siksi järjestelmän toiminta ja asetukset kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja säätää energiaa säästävämmäksi.

8.11.2022

Osakas, muista nämä yhtiökokouksessa

Taloyhtiön osakkaan kannattaa osallistua yhtiökokouksiin, sillä siten hän voi vaikuttaa taloyhtiön kuluihin. Erityisesti remontit vaikuttavat taloyhtiön talouteen, joten ne tulisi tehdä ajallaan ja energiatehokkuus huomioiden.

28.3.2022

Hangon asuntomarkkinoilla on nyt imua

Asuntomarkkinat jatkuvat kuumana tänäkin vuonna Hangossa, jossa kohteita on myynnissä selvästi vähemmän kuin on kysyntää. Koronapandemia toi etätyöläiset Hankoon jo yli vuosi sitten, mikä on myös näkynyt asuntokaupassa. Etenkin omakotitalojen kysyntä on merkittävästi kasvanut.

vuokrakehitys

20.10.2022

Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat muita alueita hitaammin runsaan tarjonnan vuoksi. Suurten vuokra-asuntojen kysyntä on erityisen suurta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti