Jos rasvapalo leimahtaa, sitä ei saa sammuttaa vedellä. Grilli tulisi aina puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti ennen grillikauden aloitusta.
Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi.
– Useimmiten keittiöpaloista aiheutuu savuvahinkoja, mutta pahimmillaan palo voi levitä ja koti tuhoutua asuinkelvottomaksi, kertoo vakuutusyhtiö Ifin tuotepäällikkö Jussi Lindström.
Kiire, huolimattomuus, monien asioiden tekeminen yhtä aikaa lisäävät riskejä unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lähistölle. Yksi tyypillinen syy kokkaamisen vaaratilanteille on alkoholi. Uunia tai liettä eikä myöskään grilliä ulkona tulisi koskaan käyttää juopuneena, sillä humalatila alentaa huomiointikykyä ja voi saada kokkaajan nukahtamaan kesken kaiken.
– Paloriskien vähentämisen lisäksi suunnitelmallisella kokkaamisella ehkäistään myös henkilövahinkojen syntyä, Lindström toteaa.
Ei koskaan vettä rasvapaloon
Munkkeja paistettaessa suomalaiskodeissa osataan olla yleensä varovaisia. Rasvaa on hyvä lämmittää pikkuhiljaa ja seurata lämpötilaa mittarilla.
– Palava rasva tulee aina tukahduttaa, eikä siihen koskaan saa laittaa vettä, sillä se on todella vaarallista. Sammutuspeite on pieni investointi, mutta auttaa tehokkaasti etenkin pienien palojen tukahduttamisessa ja vahinkojen rajaamisessa, Lindström muistuttaa.
Laita ruokaa turvallisesti
- Älä kokkaa humaltuneena
- Tarkista palovaroittimien toimivuus
- Hanki sammutusvälineet keittiöön ja grillin viereen
- Puhdista liesituulettimen suodatin ja grilli
- Rasvapalo sammutetaan tukahduttamalla
Ennen grillikauden avaamista puhdista grilli
Jos grillin pohjalle kertyy rasvaa ja ruoantähteitä, ne voivat ruoanlaiton yhteydessä leimahtaa palamaan. Kuten muutakaan rasvapaloa, grilliäkään ei pidä sammuttaa vedellä.
Grilli tulisi sijoittaa etäälle rakennuksista ja muusta palavasta materiaalista. Sen lähelle on hyvä varata sammutusvälineitä kuten sammutuspeite.
– Grilli on hyvä puhdistaa ja huoltaa kunkin laitteen käyttöohjeiden mukaisesti, jotta rasvaa ei pääse kertymään, Lindström huomauttaa.
Ohjeet vapun jätteiden lajitteluun
- Munkkien ja tippaleipien valmistuksessa käytetty nestemäinen paistorasva lajitellaan suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Viemäriin kaadettuna se tukkii putkia. Jähmettynyt rasva kelpaa biojätteeseen.
Serpentiinit ja ilmapallot, myös foliopallot, ovat rikki mentyään sekajätettä.
- Kertakäyttögrilli on hiilineen sekajätettä, mutta ilman hiiliä grilliosa käy metallinkeräykseen. Grillihiilet taas kuuluvat jäähtyneinä ja pakattuina sekajätteeseen.
- Pantilliset pullot kuuluvat kaupan tai Alkon palautuspisteeseen. Pantittomat lasipullot lasinkeräykseen, muovipullot muovipakkauksiin.
- Nakkien, perunasalaatin ja muiden elintarvikkeiden muoviset pakkaukset lajitellaan muovipakkausten keräykseen.
- Talouspaperit, nenäliinat ja desinfioivat puhdistusliinat tai vastaavat eivät kuulu wc-pyttyyn. Näin vältetään putkitukokset.
- Nenäliinat ja talouspaperit kuuluvat biojätteeseen.
- Muut kosteus- ja siivousliinat sekajätteeseen.
Vinkit antoi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.
Lue lisää: Vappuna saa grillata ja juhlia myös parvekkeella
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään