Näillä vinkeillä voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi asumisessa

Hiilineutraaliuteen ei päästä ilman arjen tekoja. Vaikka ruokavaliomuutoksista, arjen liikenneratkaisuista ja lomalennoista on puhuttu paljon, asumisen hiilipäästöihin vaikuttamisella on vähintään yhtä suuri vaikutus hiilijalanjälkeemme.

Isännöintiliitto listasi viisi tapaa, joilla kerrostalossa asuva ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään.

1. Energiaremontilla voit pienentää asumisen hiilijalanjälkeäsi jopa 80 %
Asumisen isoimmat päästöt, noin kaksi kolmasosaa, syntyy lämmityksestä. Yleisin lämmitystapa on kaukolämpö. Sen kasvihuonekaasupäästöjen suuruus riippuu kaukolämpöyhtiön käyttämästä polttoaineesta. Vaihtamalla fossiilisella polttoaineella tuotetun kaukolämmön esimerkiksi maalämpöön taloyhtiö voi säästää jopa 80 % lämmityksestä aiheutuvista päästöistä. Myös esimerkiksi lämmöntalteenottojärjestelmällä tai ikkunoiden tai ovien eristystä parantamisella voi saada aikaan paljon säästöä.

2. Säästä lämmintä vettä
Käyttöveden lämmitys tuottaa toiseksi eniten päästöjä asumisessa. Säästeliäs veden käyttäminen auttaa pienentämään omaa hiilijalanjälkeä.

3. Pyydä hallitusta tarkistamaan, ovatko taloyhtiön tekniset säädöt kunnossa
Aina ei tarvitse ryhtyä isoihin toimiin energiankulutuksen leikkaamiseksi taloyhtiössä. Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän säädöllä voi saada isoja säästöjä. Myös vedenkulutusta kannattaa seurata: yllättävät piikit kulutuksessa voivat paljastaa esimerkiksi vuotoja, joissa vettä ja energiaa kuluu harakoille.

4. Alenna kotisi lämpötilaa
Kodin lämpötilan alentaminen voi olla suhteellisen helppokin tapa karsia päästöjä. Yhden asteen lasku sisälämpötilassa voi vähentää lämmityksen päästöjä noin 5 prosenttia.

5. Ostaessasi asuntoa kiinnitä huomiota energiatehokkuuteen
Asumisen hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa myös ostovaiheessa. Taloyhtiön energiatodistus kertoo asunnon energiatehokkuudesta. Tulevina vuosina kuluttajille tarjotaan yhä tarkempaa tietoa myös asumisen ilmastovaikutuksista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

tulipalo

30.11.2022

Kuukauden kasvo: Ei savua ilman tulta

Tulipalo- tai onnettomuustilanteessa taloyhtiön asukkaiden toiminnalla on suuri merkitys. Pelastussuunnitelman tulee olla asukkaiden saatavilla ja asukkaita voi opastaa toimimaan oikein vaaratilanteessa. Palomies-ensihoitaja Kasperi Ahtojää kertoo, mitä onnettomuustilanteessa tulee tehdä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti