Näillä vinkeillä voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi asumisessa

Hiilineutraaliuteen ei päästä ilman arjen tekoja. Vaikka ruokavaliomuutoksista, arjen liikenneratkaisuista ja lomalennoista on puhuttu paljon, asumisen hiilipäästöihin vaikuttamisella on vähintään yhtä suuri vaikutus hiilijalanjälkeemme.

Isännöintiliitto listasi viisi tapaa, joilla kerrostalossa asuva ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään.

1. Energiaremontilla voit pienentää asumisen hiilijalanjälkeäsi jopa 80 %
Asumisen isoimmat päästöt, noin kaksi kolmasosaa, syntyy lämmityksestä. Yleisin lämmitystapa on kaukolämpö. Sen kasvihuonekaasupäästöjen suuruus riippuu kaukolämpöyhtiön käyttämästä polttoaineesta. Vaihtamalla fossiilisella polttoaineella tuotetun kaukolämmön esimerkiksi maalämpöön taloyhtiö voi säästää jopa 80 % lämmityksestä aiheutuvista päästöistä. Myös esimerkiksi lämmöntalteenottojärjestelmällä tai ikkunoiden tai ovien eristystä parantamisella voi saada aikaan paljon säästöä.

2. Säästä lämmintä vettä
Käyttöveden lämmitys tuottaa toiseksi eniten päästöjä asumisessa. Säästeliäs veden käyttäminen auttaa pienentämään omaa hiilijalanjälkeä.

3. Pyydä hallitusta tarkistamaan, ovatko taloyhtiön tekniset säädöt kunnossa
Aina ei tarvitse ryhtyä isoihin toimiin energiankulutuksen leikkaamiseksi taloyhtiössä. Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän säädöllä voi saada isoja säästöjä. Myös vedenkulutusta kannattaa seurata: yllättävät piikit kulutuksessa voivat paljastaa esimerkiksi vuotoja, joissa vettä ja energiaa kuluu harakoille.

4. Alenna kotisi lämpötilaa
Kodin lämpötilan alentaminen voi olla suhteellisen helppokin tapa karsia päästöjä. Yhden asteen lasku sisälämpötilassa voi vähentää lämmityksen päästöjä noin 5 prosenttia.

5. Ostaessasi asuntoa kiinnitä huomiota energiatehokkuuteen
Asumisen hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa myös ostovaiheessa. Taloyhtiön energiatodistus kertoo asunnon energiatehokkuudesta. Tulevina vuosina kuluttajille tarjotaan yhä tarkempaa tietoa myös asumisen ilmastovaikutuksista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

21.10.2021

Suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa kylpyhuoneessa vain ollakseen yksin

IDO-tuotteita valmistavan Geberitin kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset hakevat kylpyhuoneesta yhä enemmän omaa rauhaa. Tammikuussa 2021 tehdyssä kyselyssä 38 prosenttia suomalaisista kertoi viettävänsä toisinaan ylimääräistä aikaa kylpyhuoneessa vain saadakseen hieman omaa aikaa. Vuotta aikaisemmin samoin vastasi 29 prosenttia.

23.12.2021

Paljonko jouluna kuluu sähköä?

Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa ei enää ole. Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa.

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti