Näillä vinkeillä poistat sammalet itse kodin tai mökin katolta

Talon tai mökin katolla rehottava vihreä sammal on toisten mielestä esteettinen haitta, toisten mielestä kodikasta. Sammalesta kannattaa silti hankkiutua pikaisesti eroon, kertoo Sokevan tiedote. Kasvustot heikentävät katon kuntoa ja voivat aiheuttaa kalliita vahinkoja. Katon puhdistus kannattaa yleensä tehdä noin 4–5 vuoden välein. Joissain kohteissa voi riittää uusintakäsittely jopa 10 vuoden välein.

Sammalet ja muut eloperäiset kasvustot keräävät itseensä kosteutta. Sammalen poisto auttaa myös estämään räystäskourujen tukkeutumista.

Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja aineita, joilla katon voi puhdistaa edullisesti itse. Kuten kaikissa puhdistusaineissa, pakkausten merkintöihin ja valmistetietoihin on tärkeää tutustua aina ennen käyttöä. Mikrobikasvustoja tuhoavat puhdistusaineet sisältävät biosidejä. Siksi puhdistusaineiden levityksessä tulee käyttää suojalaseja, hengityssuojainta sekä suojakäsineitä.

Eikö kattoa voi puhdistaa painepesurilla?

Yleisimmät kattojen pintamateriaalit tiili, huopa ja mineriitti ovat huokoisia. Siksi kattoa ei kannata ikinä pestä painepesurilla. Paineen voimasta pinta voi huokoistua lisää, haljeta tai säröillä. Jos niin käy, katolle kertyy likaa, epäpuhtauksia ja jopa vettä, joka imeytyy rapautuneeseen materiaaliin. Kun katon pintaa rikotaan entisestään, mikrobikasvusto ilmestyy siihen entistä terhakkaammin.

Millaisella säällä katon puhdistus onnistuu?

Kiinteistön erilaiset huoltopesut voi aloittaa keväällä, kun lämpötila nousee yli +5 asteen. Niitä voi jatkaa pitkälle syksyyn, aina yöpakkasiin asti. Keskimäärin kattoja voi puhdistaa huhti-toukokuulta alkaen ja loka-marraskuuhun saakka.
Kasvuston on oltava kuivaa, kun työhön ryhdytään. Näin liuos pääsee tehokkaasti imeytymään ja tuhoamaan kasvuston. Katon pesua ei kannata aloittaa märällä säällä tai sateen uhatessa. Kuivaa tulisi olla vähintään päivän verran ennen käsittelyä ja muutama tunti sen jälkeen. Paras hetki katon puhdistukseen on puolipilvinen, sateeton päivä. Kuumassa auringonpaahteessa liuos voi kuivua tai haihtua liian nopeasti. Helteinen paahde kuumentaa katon, joten silloin sinne ei muutenkaan kannata kiivetä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.8.2018

Kodin paloturvallisuus on tärkeää suomalaisille

Kodin turvallisuuden ykkösasia suomalaisille on paloturvallisuus. Alkusammutusvälineet puuttuvat kuitenkin monista kodeista, paljastaa Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus, joka kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. Paloilmaisimet, oma huolellisuus ja hyvät lukot ovat kärjessä kyselytutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten suomalaiset huolehtivat kotinsa turvallisuudesta.

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

9.6.2017

Sähkö- ja kaasulaitteiden talviloma loppuu – tarkastus tuo turvallisuutta

Mökkeilykausi alkaa käydä kuumimmillaan. Monet ovat jo kevään mittaan käyneet laittamassa kesäasuntoja valmiiksi tulevia lomia varten. Keväthuoltoon kuuluu myös sähkö- ja kaasulaitteiden kunnon tarkastaminen.

4.11.2016

Pakkasilla kodin energiankulutus nousee – näillä yllättävillä vinkeillä säästät energiaa

Vuoden pimein ja kylmin aika on alkamassa. Kotitalouksisen vuodessa käyttämästä energiasta suurin osa kulutetaan seuraavan neljän kuukauden aikana. Jo yhden asteen lämpötilan pienennys vaikuttaa huomattavasti energiankulutukseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti