Naapuruston Facebook – suomalainen innovaatio muuttaa asumista

Helsinkiläinen startup-yritys Meido on tuomassa uudenlaisen digipalvelun asumisen hallintaan ja naapuruston viestintään. Täysin suomalainen innovaatio yhdistää asukkaan ympärille ensimmäistä kertaa kaikki asumiseen liittyvät aiheet palvelulla, jossa asukas on oman asuntonsa herra. Palvelu tuo myös asumiseen kaivattua digitalisaatiota, jonka avulla taloyhtiöiden viestintä ja kiinteistöomaisuuden hallintakin pääsevät siirtymään tälle vuosituhannelle.

Meidon toimitusjohtaja Antti Hytin mukaan taloyhtiöissä syntyy jatkuvasti turhia ongelmia, kun yhteistyö ei pelaa.

”Asumisessa ja kodin hallinnassa ei ole markkinoilla palvelua, jossa tavallinen asukas ja hänen elämänsä olisi keskipisteenä. Useimmat nykyiset ratkaisut on suunnattu lähinnä isännöitsijöille ja huoltoyhtiöille tai muille asumisen ammattilaisille, ja niiden käyttö asukkaan näkökulmasta on lähes olematonta. Viestinnän näkökulmasta tilanne on nurinkurinen: jos palvelua ei käytetä, ei sitä ole myöskään olemassa.”

Ilmapiiri paremmaksi uusilla työkaluilla

Viime vuonna julkistetun väitöskirjan mukaan asumisen ilmapiiri taloyhtiöissä paranee huomattavasti, kun ympäristö on turvallinen ja yhteistoiminta helppoa. Yhteiskuntatieteiden tohtori Juhani Susineva toteaa tutkimuksessaan, että asunto-osakeyhtiö voidaan nähdä eräänlaiseksi palvelujen tarjoajaksi.

”Asunto-osakeyhtiön tehtävä on palvella asukkaita ja osakkaita sekä yhtiön johdon on tiedettävä mitä asukkaat ja osakkaat yhtiöltä odottavat. Asukkaiden tahtotilan selvittäminen kuuluu taloyhtiön hallituksen tehtäviin ja sen on pystyttävä tunnistamaan asumisen tarpeet ja niiden muutokset omassa taloyhtiössä ja toimenpiteillään vastattava niihin”, Susineva kirjoittaa.

Meidon palvelussa on pyritty ottamaan huomioon naapureiden välinen yhteisöllisyys, asioiden ja esineiden jakaminen sekä avun ja osaamisen tarjoaminen.

”Uskomme, että ihmisillä on luontainen halu auttaa muita jos se tehdään riittävän helpoksi toteuttaa. Meidon kautta kukaan ei jää yksin, vaan auttavan käden tarjoaminen tuodaan yhden klikkauksen päähän – turvallisessa ympäristössä”, Hytti sanoo.

Korjausrakentamisen hallintaan digitaaliset työkalut

Suomessa on noin 80000 taloyhtiötä, joista suurin osa tulee tarvitsemaan digitalisaatiota nyt tai lähitulvaisuudessa. Korjausrakentamisen kulut ovat vuodessa pelkästään asumiseen liittyvissä projekteissa yli 3 miljardia euroa. Taloyhtiöille ja kodeille kehitetyt välineet rakennusprojektien hallintaan ovat kuitenkin puuttuneet. Meidossa on viestinnällisten ja yhteisöllisten ominaisuuksien lisäksi myös työmaaprojektien hallintaan käytettävä projektipankki, joka säästää kaikkien osapuolten aikaa ja rahaa.

”Oma asunto on tavallisen ihmisen suurin yksittäinen investointi elämässä. Meidon avulla myös asunnon arvon säilyttäminen ja kustannusten hallinta saadaan järkevälle pohjalle. Hyvin hoidettu taloyhtiö nostaa kaikkien asuntojen hintoja”, Hytti kertoo.

Asukkaan ja lähipalveluiden symbioosi – älykäs kaupunki

Suomen Akatemian tutkimuksen mukaan sillä on suora vaikutus hyvinvointiin, että asukkaat kokevat asuinympäristönsä viihtyisäksi. ”Asuinympäristön yhteisöllisyyden vahvistaminen on keskeisessä asemassa asumisen kehittämisessä ja asukkaan hyvinvoinnin lisäämisessä”, Akatemian tutkimuksessa todetaan.

Meido tuo uusia mahdollisuuksia myös siihen, miten asukkaat sekä lähiympäristön palvelut, kuten kaupat, ravintolat ja kampaamot, voivat löytää toisensa molempia hyödyttävällä tavalla. Meidon lähipalvelunavigaattorin kautta pienyrityksillä on mahdollisuus tavoittaa lähiseudun asukkaat ensimmäistä kertaa digitaalisesti asuinpaikan perusteella ja luoda uudenlaista älykästä kaupunkia.

Ensimmäisenä maailmassa

Meidon kaltaista asukkaille suunnattua palvelua ei löydy myöskään ulkomailta. Toimitusjohtaja Hytin mukaan Meidossa onkin potentiaalia myös vientituotteeksi, jolla saadaan jaettua suomalaista osaamista asumisen haasteisiin ympäri maailman. Meido käy tällä hetkellä neuvotteluita ensimmäisellä rahoituskierroksella, ja tarkoitus on saada palvelu asukkaiden käyttöön koko Suomessa vuoden 2016 aikana.

”Etsimme luonnollisesti älykkäitä sijoittajia jotka näkevät mahdollisuuden ja pystyvät antamaan projektille muutakin kuin pääomaa. Potentiaali asumisessa on huikea ja haluamme on ensimmäisiä jotka ottavat tämän haltuun. Suomessa on myös käynnissä loistavia uusia startup-hankkeita ja ilmapiiri muutenkin hyvä. Uskomme, että Meido voi olla tulevaisuudessa luonteva osa jokaista kotia” päättää Hytti.

Lisätietoa: www.meido.fi

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

julkisivun kunnossapito

22.7.2022

Tarkista julkisivusi

Kiinteistön julkisivuihin kertyy jatkuvasti likaa, levää, hometta, sammalta ja jäkälää. Ne kannattaa siivota säännöllisesti pois, jotta pinta pysyy pidempään kunnossa. Näin taloyhtiö säästää myös rahaa, kun julkisivua ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

18.11.2022

Kiinteistövero laskee monessa pienessä kunnassa

Kunnallisveroprosentit muuttuvat ensi vuoden alussa soteuudistuksesta johtuen. Muutokset eivät ulotu kiinteistöverotukseen, joten kunnat saavat muuttaa niitä lain mahdollistamissa rajoissa. Monet kunnat ovatkin laskemassa kiinteistöveroaan.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Hanna Kosonen / Keskusta

Keskustan Hanna Kososen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti