Naapurukset ärsyyntyvät toisistaan monista syistä

Forssan Lehti kertoo rivitalon osakkaasta, joka löysi asunnolleen ostajan. Uuden omistajan mukana asuntoon olisi muuttanut pieni koira. Se ei miellyttänyt seinänaapuria, joka asetti omat ehtonsa.

Ostaja olisi rakentanut takapihalle koiratarhan, mutta naapurin mielestä suunniteltu tarha oli liian suuri. Hän ei halunnut nähdä koiraa nurmikkoa leikatessaan. Asuntokauppoja ei syntynyt.

– Ihmisellä saa olla lemmikkejä eikä normaalia asumista voi lähteä rajoittamaan. Se, ettei naapuri halua nähdä koiraa ruohoa leikatessaan, on yksin melko ontuva peruste, Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt toteaa Forssan Lehdelle.

Koiriin liittyy monenlaisia intohimoja. Esimerkiksi jätösten koetaan aiheuttavan niin haju- kuin visuaalistakin haittaa. Portin pieleen ilmestyneistä kikkareista voidaan syyttää naapurissa asuvaa koiranomistajaa, vaikka asialla olisi ollut jokin muu koira.

– Koiranomistajaltakin vaaditaan vastuullisuutta. Ideaalimaailmassa koiria ei tarvitsisi pelätä eivätkä koirat haukkuisi.

Rivitalojen piha-asiat ovat sellaisia, joista saadaan helposti soppaa aikaiseksi. Esimerkiksi talon päädyssä asuva saattaa vaivihkaa ottaa taloyhtiön yhteistäkin piha-aluetta haltuunsa.

Häiriöt kannattaa dokumentoida

Ristiriitoja syntyy monista muistakin asioista, kuten esimerkiksi metelistä. Hasse Renfeldt kannustaa häiriöistä kärsiviä asukkaita dokumentointiin.

Mikäli naapuriasunnossa metelöidään toistuvasti, tästä kannattaa pitää jonkinlaista päiväkirjaa mieluusti useammankin häiriöstä kärsivän asukkaan voimin. Jos seinän takana on öisin hulinaa, on järkevämpää soittaa virkavalta paikalle sen sijaan, että itse menisi kolkuttelemaan ovelle, ihan oman turvallisuutensa vuoksi.

Taloyhtiön järjestyssäännöissä määritellään niin sanottu hiljainen aika, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vessassa tai suihkussa saisi yöllä käydä. Mutta jos asunnossa vaikkapa biletetään toistuvasti öisin, hallitus voi antaa varoituksen osakkaalle tai asukkaalle.

– Taloyhtiön tai vuokranantajan ryhtyminen toimenpiteisiin vaatii vahvan näytön. Häätöäkään ei voi noin vain antaa, Renfeldt muistuttaa Forssan Lehdessä.

Kun tilanne menee liian pitkälle, asia hoidetaan yleensä isännöitsijän kautta taloyhtiön hallituksen käsittelyyn. Viimeinen keino on ottaa asunto taloyhtiön hallintaan.

Kun metelöinti ärsyttää, kannattaa asiaa lähteä ensin hoitamaan ystävällisesti. Silloin lopputuloskin on usein hyvä. Siltä koiranomistajaltakin kannattaa mennä sopuisasti kysymään, tietääkö tämä, että koira haukkuu ollessaan yksin kotona.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.11.2021

Millainen on asunto-osakeyhtiön hyvä toimintakertomus ja tilinpäätös?

Tilinpäätöspaketilla Tapio Tikkanen tarkoittaa artikkelissaan informaatiokokonaisuutta, joka muodostuu toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä. Edellä mainittu senkin uhalla, että ne on nykylainsäädännössä juridisesti erotettu toisistaan ja ovat siten itsenäisiä kokonaisuuksia. Asunto-osakeyhtiöitä on yhden omakotitalon yhtiöistä ja paritaloyhtiöstä useiden satojen huoneistojen ”jättitaloyhtiöihin”.

28.4.2022

Voiko taloyhtiö kieltää parvekegrillaamisen?

Parvekegrillaaminen herättää suuria tunteita. Taloyhtiö voi järjestyssäännöillä puuttua asiaan, mutta parveke on silti osakkaan hallinnassa ja osakkaalla on oikeus tehdä siellä mitä haluaa. Eri asia on, jos parvekegrillaaminen aiheuttaa turvallisuusriskin.

7.10.2021

Ongelmatalolle määrättiin uhkasakko

Lahtelainen kerrostalo, Asunto oy Lahden Hämeenkatu 24, on odottanut vuosien ajan peruskorjausta, jonka viipyessä ikkunoita on rikottu ja julkisivua sotkettu. Kaupungin rakennusvalvonnan antamat korjauskehotukset eivät poistaneet ongelmia. Kaupungin rakennus¬ ja ympäristölupalautakunta on päättänyt määrätä asuntoyhtiön korjaamaan tai suojamaan rikkoutuneet ikkunat sekä siistimään julkisivun graffiteista.

31.1.2022

Ryhmäkorjaushankkeella miljoonasäästö Helsingin Siltamäessä

Helsinkiin 1960- ja 70-lukujen vaihteessa rakennettu Siltamäen kaupunginosa tuli tunnetuksi aikanaan Naapurilähiö-televisiosarjasta. Puutarhamainen kaupunginosa mataline kerrostaloinen on nyt tullut saneerausikään. Taloyhtiöillä on sama isännöitsijä, joten ryhmäkorjaushanketta oli kätevää lähteä ajamaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti