Naapurin rahoilla rakentamaan – Ryhmärakentamista joukkorahoituksella ensimmäistä kertaa Suomessa

Kotimainen joukkorahoituspalvelu Groundfunding on saanut täyteen 800 000 euron tavoitteen helsinkiläisen kerrostaloyhtiö Isonnevan Kotikutosen rahoittamiseksi. Kotikutonen toteutetaan uudenlaisena ryhmärakentamisena, johon on hankalaa saada taloyhtiölainaa. Joukkorahoitus on ratkaisu rakentamisen aikaisen rahoituksen järjestämiseen ja tuo ryhmärakentamisen yhä useamman saataville.

– Joukkorahoitus on täysin uudenlainen keino ryhmärakentamisen rahoituksessa. Ryhmärakentamisen yleistymistä ovat hidastaneet rahoituksen saamiseen liittyvät hankaluudet. Pankit ovat suhtautuneet kriittisesti, ja eikä useimmilla rakentajaryhmillä ole mahdollisuutta kustantaa koko projektia omista varoistaan. Joukkorahoituksen avulla ryhmärakentaminen on mahdollista entistä useammalle, Groundfundingin toimitusjohtaja Henrik Arén sanoo.

Muuttuneen lainsäädännön myötä joukkorahoitus ja ryhmärakentaminen ovat selkeytyneet Suomessa. Ryhmärakennuttamislaki tuli voimaan syyskuussa 2015 ja joukkorahoituslaki syyskuussa 2016.

Lyhyt laina-aika, hyvä korko

Isonnevan Kotikutosen rakentamiseen kerättiin joukkorahoituspalvelun avulla 800 000 euroa.

– Joukkorahoituksella kerätty summa vastaa noin kolmannesta koko Kotikutosen kustannuksista. Kuuden asunnon kerrostalon rakentamisen kokoiskustannus on noin 2,5 miljoonaa euroa. Joukkorahoittajille laina-aika on lyhyt, vain kuusi kuukautta, sillä talo valmistuu tämän vuoden maaliskuussa. Korkoa tuolta ajalta maksetaan 5,25 prosenttia, Arén sanoo.

Sata vuotta vanha uutuus

Ryhmärakentamisessa rakennuttajana toimii joukko yksityisiä ihmisiä. Rakennusmuoto oli suosittu 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenet, mutta se jäi unohduksiin 1950-luvulla.

– Ryhmärakentamisessa rakennusliike ei omista missään vaiheessa rakennusta, vaikka rakennusyhtiö vastaisikin kokonaisurakasta ja olisi apuna suunnittelussa. Ryhmärakentamisessa asunnon hinta määräytyy rakennuskustannusten mukaan. Siksi se on suosittua alueilla, jossa neliöhinnat ovat korkeita. Lisäksi asukkaat pääsevät alusta asti vaikuttamaan siihen, millainen talosta muodostuu, Arén kertoo.

Sijoittaminen onnistuu kotisohvalta

Groundfunding tarjoaa joukkorahoituspalvelun teknisen alustan ja hoitaa koko rahoitus- ja sijoitusprosessin. Yritys arvioi rakennuttajan ja rakennuskohteen, kerää sijoitukset, hoitaa maksuliikenteen ja muut vaadittavat asiat, kuten ilmoitukset verottajalle. Palvelualusta on Groundfundingin kehittämä, ja yritys vastaa myös sen jatkokehityksestä.

– Sijoittajille Groundfunding tarjoaa vaivattoman ja helposti ymmärrettävän sijoitusmuodon. Rakentamisen edistymistä voi seurata kotisohvalta palvelun kautta tai käydä vaikka paikan päällä katsomassa. Palvelu on maksuton sijoittajille, eikä vaadi osake- tai korkomarkkinoiden seuraamista. Käyttöön tarvitaan vain suomalainen henkilötunnus ja verkkopankkitunnukset, Henrik Arén sanoo.

Groundfunding on kerännyt ensimmäisen toimintavuotensa aikana jo 1,7 miljoonaa euroa eri joukkorahoituskohteisiin. Isonnevan Kotikutonen on tähän asti suurin yksittäinen rahoitushanke.

– Joukkorahoitusta on käytetty jo monilla muilla aloilla, mutta rakennus- ja kiinteistöalalla tämä rahoitus- ja sijoitusmuoto on Suomessa uusi. Joukkorahoituksen kautta rakennuttajat saavat tarvittavan lisän hankkeiden rahoittamiseen. Tämä on erinomainen rahoituskanava myös isoille projekteille, Arén korostaa.

Groundfunding Oyj on kehittänyt uudenlaisen joukkorahoituspalvelun rakennus- ja kiinteistöalalle. Groundfunding-palvelun kautta rakennuttaja saa tarvittaessa lisärahoitusta rakennushankkeilleen pankkilainan yli jäävälle osuudelle. Sijoittajille uusi sijoitusmuoto mahdollistaa jopa 8–14 prosentin tuoton lyhyessä ajassa. Palvelu on ollut käytössä vuoden 2016 maaliskuusta alkaen, ja sen kautta on kerätty jo lähes 1,7 miljoonan euron sijoitukset. Yrityksellä on vahvaa osaamista kiinteistö-, rakennus-, rahoitus-, markkinointi- ja ohjelmistoaloilta. www.groundfunding.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

4.4.2022

Kadunvarsilatauspisteiden puute hidastaa sähköautojen yleistymistä

Suomessa latausta tarvitsevien autojen määrä kasvaa latauspisteitä rivakammin. Kun vuoden 2020 lopussa täyssähköautojen määrä yhtä pika- ja suurteholatauspistettä kohti oli 27 autoa, niin vastaava vertailuluku viime vuoden lopussa oli 33 autoa. Tiedot ilmenevät Sähköinen liikenne -yhdistyksen keräämistä tiedoista.

2.3.2022

Lähes 9 000 uutta asuntoa rakennettiin viime vuonna valtion tuella

Vuoden 2021 ARA-tuotanto koostui 8 889 uudesta asunnosta ja 3 994 vanhan asunnon perusparantamisesta. ARAn korkotukivaltuus vuodelle 2021 oli 1 800 miljoonaa euroa. Valtuutta käytettiin 1 748 miljoonaa euroa, mikä on 221 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti