Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärässä elo-lokakuussa kasvua

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015 elo-lokakuussa 8,2 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 5,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvua kertyi asuinrakennusten lisäksi liikerakennuksista ja opetusrakennuksista. Kasvu keskittyi Päijät-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan maakuntiin. Pääkaupunkiseudulle myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä oli myös edelleen kasvussa.

Myönnetyt rakennusluvat, milj. m3, liukuva vuosisumma

Myönnetyt rakennusluvat, milj. m3, liukuva vuosisumma

Asuntojen rakentamiseen myönnetyt rakennusluvat lisääntyivät edellisvuodesta

Vuoden 2015 elo-lokakuussa asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi 14,5 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakennuksille myönnetty kuutiometrimäärä oli 2,8 miljoonaa, josta pääkaupunkiseudun osuus oli 1,2 miljoonaa kuutiometriä. Muille kuin asuinrakennuksille myönnetty kuutiomäärä kasvoi elo-lokakuussa reilun prosentin.

Pientaloille myönnetyt asuntoluvat olivat kuluvan vuoden tammi-lokakuussa edellisiä vuosia selvästi alhaisemmalla tasolla, mutta pääkaupunkiseudulle myönnetyt useat kerrostalohankkeet pitivät asunnoille myönnettyjen rakennuslupien määrän kasvussa. Elo-lokakuussa rakennuslupia myönnettiin koko maassa 8 500 asunnolle, joka on 14,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Pääkaupunkiseudulle näistä myönnettiin yli 40 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun osuus asuinrakentamisesta, myönnetyt rakennusluvat

Pääkaupunkiseudun osuus asuinrakentamisesta, myönnetyt rakennusluvat

Uudisrakentamisen kokonaistuotanto väheni elo-lokakuussa

Rakennushankkeita aloitettiin elo-lokakuussa tilavuudella mitattuna lähes 2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni 5,5 prosenttia. Asuinrakennushankkeita aloitettiin lähes 10 prosenttia enemmän vuotta aiemmin.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Lähde: Rakennus- ja asuntotuotanto, Tilastokeskus

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

29.12.2022

Asuntojen ja toimitilojen rakentaminen laskussa Helsingin seudulla

Asunto- ja toimitilarakentamisen arvioidaan hidastuvan pääkaupunkiseudulla vuonna 2023. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu sekä asumisen energia- ja hoitokustannusten nousu. Asuinrakennusten aloitusten ja rakennuslupien volyymit ovat kääntyneet selvään laskuun jo vuonna 2022.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti