Muutostyöoikeuden rajoittaminen vaatii kestävät perusteet

Asunto-osakeyhtiölaki asettaa osakkaalle lähtökohtaisesti varsin laajan muutostyöoikeuden. Tämä tarkoittaa, että osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan sen käyttötarkoituksen mukaisia muutoksia. Täysin rajoittamattomasta oikeudesta ei kuitenkaan ole kyse.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ voi vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Haitaksi voidaan katsoa myös vahinkoriskin lisääntyminen. Ehtojen on oltava oikeasuhtaisia mahdolliseen haittaan tai vahinkoon nähden.

Laki ei määrittele sen tarkemmin, minkälaisia ehtoja yhtiö ja osakkaat voivat muutostöille asettaa. Olennaista on, että ehtoa voidaan pitää mahdollisen haitan vai vahingon vuoksi tarpeellisena. Käytännössä ehdot voivat koskea muutostyön toteutustapaa taikka yhtiölle aiheutuvien kulujen korvaamista. Osakkaan voidaan myös edellyttää käyttävän määrätyn pätevyystason omaavia tekijöitä, jos sellainen taso on muutostoimenpiteiden osalta olemassa.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Anna Pasanen

Kirjoittaja on lakimies ja oikeustieteen maisteri asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kierrättäminen siirtyi joensuulaisissa taloyhtiöissä 2020-luvulle

Kahdessa joensuulaisessa taloyhtiössä siirryttiin yhteiseen syväkeräysjärjestelmään. Uuden jätepisteen myötä kierrättäminen monipuolistui.

Molok

20.6.2022

Mitä maalämpö vaatii?

Maalämpöjärjestelmä voi olla taloyhtiölle hyvä vaihtoehto lämmityskustannusten leikkaamiseen. Järjestelmää harkittaessa kannattaa kuitenkin perehtyä sen reunaehtoihin ja teknisiin vaatimuksiin.