Murtovaras ei lomaile

Asuntomurtojen vilkkain sesonki on touko-syyskuussa. Vuosittain tehdään noin 6000 asuntomurtoa. Asialla ovat sekä kotimaiset tekijät että ulkomailta Suomeen tulleet liigat. Kerrostaloasukas voi pienentää asuntomurron riskiä merkittävästi omilla yksinkertaisilla toimenpiteillään.Voroille kelpaavat kohteeksi niin kerrostalo-, rivitalo- kuin omakotitaloasunnotkin. Yleensä asuntoon tullaan oven kautta. Kohteita saatetaan tarkkailla etukäteen ja varmistaa asukkaiden poissaolo ja se, että kohteessa ei ole koiria tai hälytysjärjestelmää. Varas saattaa iskeä keskellä päivää, asukkaiden ja naapureiden ollessa töissä ja lapsien koulussa.

Ryöstäjiä kiinnostaa nopeasti realisoitavissa oleva ja helposti kuljetettava omaisuus: käteinen raha, luottokortit, korut, kannettavat tietokoneet, kamerat ja muu elektroniikka. Myös asunnossa säilytettävät aseet kelpaavat varkaille. Mikäli asukkaalla on kalliita arvoesineitä, ne kannattaa säilyttää tallelokerossa tai kassakaapissa.

Kunnon lukitus tärkein suojatoimi

Suurin osa asuntomurroista tehdään vääntämällä ovi auki. Tehokkain suojautumiskeino on varmistaa, että asunnon lukitus on kunnossa ja käyttää oven takalukitusta. Tämän lisäksi kannattaa hankkia erillinen varmuuslukko ja myös muistaa käyttää sitä. Jos ulko-ovi on huultamaton (tasareunainen), rakorauta estää oven vääntämisen karmin ja lukkopesän väliin työnnetyllä murtovälineellä.

– Asukkaan on muistettava luovuttaa itse asennuttaman varmuuslukon avain taloyhtiölle. Joskus yhtiön edustajalle tai viranomaisille voi tulla asukkaan poissa ollessa tarve päästä asuntoon. Mikäli avainta ei ole luovutettu, voidaan varmuuslukko joutua murtamaan. Tällöin kustannukset jäävät asukkaan maksettaviksi, muistuttaa Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki.

Kerrostalojen alimman kerroksen osalta suojautuminen on vaikeampaa. Houkuttelevaa omaisuutta ei kannata jättää näkösälle, eikä isoja ikkunoita tai ovia saisi jättää valvomatta auki.

Turvatekniikan ja -palvelujen hinta on viime vuosina laskenut. Jo merkki murtohälyttimen olemassaolosta ehkäisee varkauksia ja hälytysääni karkottaa varkaita. Kaupungeissa turvayhtiön partio tulee paikalle nopeasti.

Kamera porraskäytävään vaatii asukkaiden suostumuksen

Jos asunto-osakeyhtiö päättää asentaa tallentavan kameravalvonnan, on sen otettava kameran sijoittelussa huomioon kotirauhan piiriin kuuluvien alueiden asettamat vaatimukset.

– Porraskäytävä kuuluu asuntojen ohella kotirauhan piiriin, joten sinne sijoitettavalle kameralle tarvitaan kaikkien asukkaiden suostumus. Ilmoitus tallentavasta valvonnasta tulee laittaa näkösälle ulko-oveen. Piha-alueelle, varastoon, vinttiin tai kellariin tulevasta kamerasta riittää yhtiökokouksessa tehty enemmistöpäätös ja ilmoitus valvonnasta, sanoo Kaisu Terkki.

Asunto kannattaa pitää asutun näköisenä, vaikka asukkaat olisivatkin kesämaisemissa. Merkki asumattomuudesta on esimerkiksi postia pursuava postiluukku. On siis hyvä keskeyttää sanomalehtien jakelu ja kieltää ilmaisjakelut. Verhot on hyvä jättää auki. Älä kerro asunnon tyhjänä olosta sosiaalisessa mediassa. Lomakuvat voivat kiinnostaa myös murtomiehiä, mikäli sosiaalisen median tiliesi yksityisasetukset sallivat niiden näkymisen.

Avainturvallisuus on tärkeä turvallisuustekijä. Murtoja tehdään myös asuntojen omilla avaimilla. Taloyhtiön kannattaa nimetä avainturvallisuudesta vastaava henkilö. Avainten luovutuksista ja palautuksista esimerkiksi asukkaille tai korjausurakoitsijoille on pidettävä kirjaa. Avaimia luovutettaessa on syytä luovuttaa vain kuhunkin käyttötarkoitukseen sopiva avain. Kun ovenavausta pyydetään, on pyytäjän henkilöllisyys ja oikeus päästä asuntoon varmistettava asukasluettelosta. Asukkaiden on pidettävä tarkasti huoli avaimistaan ja ilmoitettava niiden katoamisesta taloyhtiölle.

Omaisuuden merkitsemisestä on hyötyä murtotilanteessa. Se vaikeuttaa anastetun omaisuuden myymistä ja helpottaa myös oikean omistajan löytymistä, kun varastettua omaisuutta päätyy poliisin haltuun.

Murtotapauksissa oven korjaaminen kuuluu taloyhtiölle, asunnon sisällä olevat vahingot sen sijaan pääsääntöisesti asukkaalle. Vakuutusyhtiöt edellyttävät korvauksen maksamiseen lähtökohtaisesti aina, että vahinkoilmoitukseen liitetään rikosilmoitus/poliisitutkintapöytäkirja. Tarkemmat ohjeet noudatettavasta käytännöstä ja tarvittavista asiapapereista kannattaa kysyä omalta vakuutusyhtiöltä.

Turvallinen taloyhtiö -kiertue edistää asumisen ja asuintalojen turvallisuutta

Kiinteistöliitto jäsenyhdistyksineen ja yhteistyökumppaneineen järjestää Turvallinen taloyhtiö -tapahtumakiertueen, jonka tilaisuudet pidetään kahdeksassa kaupungissa eri puolilla Suomea. Syyskuussa 2016 käynnistyvän kiertueen tavoitteena on edistää asuintalojen turvallisuutta ja riskeihin varautumista. Lisätietoa kiertueesta osoitteessa: www.taloyhtio.net/turvallinentaloyhtio

Top-vinkit asuntomurron välttämiseen

Käytä oven takalukitusta
Käytä varmuuslukkoa
Asennuta huultamattomaan (tasareunaiseen) oveen rakoraudat
Peruuta/käännä sanomalehdet pidemmän poissaolon ajaksi ja kiellä ilmaisjakelut
Pidä verhot auki
Pidä ikkunat kiinni kotoa lähtiessäsi, erityisesti jos asut alakerroksessa
Pidä hälytin päällä
Kerro poissaolosta naapurille
Pidä tarkasti huoli avaimistasi, jos avain katoaa, ota yhteys taloyhtiöön
Älä mainosta poissaoloasi sosiaalisessa mediassa ja pidä yksityisasetukset kohdallaan

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti