Uudiskohteita markkinoidaan näyttävin havainnekuvin hyviltä paikoilta. Hintakin saattaa vastata alueen muuta tarjontaa. Ostohalut nousevat, mutta ennen kaupoille kiirehtimistä kannattaa rauhassa selvittää muutama asia.
OP Koti Helsingin toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen kertoo OP-Median sivustoilla, että ensimmäinen vinkki on helppo toteuttaa.
– Kun suunnittelee asunnon ostamista rakenteilla olevasta uudiskohteesta, kannattaa varmistaa, että kohteen rakennuttaja on vakavarainen ja tunnettu. Jos luottamus syntyy, kannattaa seuraavaksi tarkastella lähemmin asunnon hintaa ja asumiskustannuksia.
Uusien kerrostaloasuntojen hinnasta valtaosa on yleensä yhtiölainaa. Sen osuus voi olla jopa 70 prosenttia asunnon hinnasta. Myynti-ilmoituksissa ilmoitetaan myyntihinta ja velaton hinta.
– Myyntihinta eli summa, jonka ostaja kaupantekovaiheessa maksaa myyjälle, näyttää siis kovin alhaiselta. Omaa maksukykyä arvioidessa pitääkin katsoa asunnon velatonta hintaa, Tenhunen painottaa.
Yhtiölaina voi tulla maksettavaksi liian pian
Tavallisesti yhtiölainasta maksetaan aluksi vain korkoja. Lyhennysvapaa on yleensä 2–4 vuotta rakennuttajasta riippuen.
– Kannattaa selvittää, milloin yhtiölaina erääntyy ja kuinka suureksi rahoitusvastikkeen arvioidaan asettuvan. Joka tapauksessa lyhennysvapaiden vuosien jälkeen asumismenot nousevat paljon. Tämä voi tulla ikävänä yllätyksenä, jos asiaan ei ole perehdytty ennen kaupantekoa.
Tenhunen suosittelee neuvottelemaan oman pankin kanssa, olisiko yhtiölaina järkevää lunastaa jo kaupantekovaiheessa.
Asunnon hinnan saa näyttämään alhaiselta myös rakentamalla vuokratontille. Tällöin osakkeenomistaja maksaa tontista vuokraa, mikä puolestaan kasvattaa asumiskuluja.
– Joissain tapauksissa vuokratontti on valinnainen. Se tarkoittaa, että osakkeenomistajalla on oikeus lunastaa oma osuutensa vuokratontista itselleen. Jos kyseessä on kaupungin vuokratontti, lunastusoikeutta ei ole.
RS-järjestelmä suojaa rakentamista
Kun rakennuttaja tarjoaa asunto-osakkeita ostettavaksi jo kohteen rakentamisvaiheen aikana, kyseessä on niin sanottu RS-kohde. RS-kohteessa ostajien ja yhtiön turvaksi on asetettu asuntokauppalain vaatimat turvajärjestelmät.
– RS-asiakirjoihin kannattaa tutustua huolellisesti ennen ostopäätöstä. Erityisen tärkeitä ovat rakennustapaselostus ja taloussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiön ottamat velat ilmenevät taloussuunnitelmasta, eikä yhtiö saa ottaa rakentamisvaiheen aikana lisää velkaa. Sen on pysyttävä suunnitelmassa.
Perustajaosakkaan asettamilla vakuuksilla turvataan se, että kohde saadaan valmiiksi ja mahdolliset rakennusvirheet korjattua, vaikka rakennuttaja menisi konkurssiin.
– RS-kohteiden konkurssit ovat erittäin harvinaisia. Jos niin käy, konkurssipesä saattaa jatkaa rakentamista loppuun. Laki tarjoaa myös osakkeenomistajille mahdollisuuden ottaa yhtiö haltuunsa, Tenhunen selvittää OP-Medialle.
Yhtiökokouksiin kannattaa osallistua
Yhtiölainaa lyhentää taloyhtiö, joka kerää rahat osakkailta vastikkeiden muodossa.
Teoriassa on mahdollista, että maksukyvyttömän osakkaan osuus yhtiölainasta kaatuu muiden osakkeenomistajien maksettavaksi.
– Ongelmatapauksessa taloyhtiö alkaa periä osakasta. Jos osakas ei pysty maksamaan vastikkeita, yhtiö voi ottaa asunnon haltuunsa ja laittaa sen vuokralle tai myyntiin.
– Mielenrauhaa saa osallistumalla jo uudiskohteen rakentamisvaiheen perustamiskokouksiin. Myöhemmin kannattaa osallistua yhtiökokouksin ja pysyä ajan tasalla yhtiön taloudellisesta tilanteesta.
Varaudu myös asumiskustannusten nousuun
Asumiseen liittyvät kustannukset ovat viime vuosina nousseet muun muassa sähkön hinnan ja korjausrakentamisen kallistumisen vuoksi.
− On varmaa, että korjausrakentamisen, energian ja polttoaineiden hinnat tulevat jatkamaan nousuaan myös tulevaisuudessa. Siksi asumiskustannukset eivät tule meillä laskemaan, vaan päinvastoin, kiinteistönvälitysketju Sp Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo yhtiön tiedotteessa.
Asumisen kustannuksia voi nostaa myös korkojen nousu. Suomen Pankki on arvioinut korkojen nousevan kolmen vuoden sisällä. Prosentin nousu lainan viitekorossa tarkoittaa esimerkiksi 250 000 euron lainaerässä 15 vuoden maksuajalla 100 euron lisäerää kuukausittain.
Jokaisen asunnon ostajan kannattaisi siis tarkoin selvittää, mihin rahat tulevaisuudessa riittävät.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään