Muista puhdistaa grilli kesän päätteeksi

grilli kesä

Grillauskausi lähenee loppuaan. Ennen grillin viemistä talvivarastoon se täytyy puhdistaa huolellisesti, sillä puhdistamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmeniä vakavia tulipaloja. Rasvapalo syttyy erityisen herkästi kaasugrillissä, sillä rasva ja ruoantähteet kerääntyvät grillatessa kaasugrillin pohjalle. Hiiligrillissä rasva ja ruoantähteet eivät keräänny grilliin, vaan ne palavat pois hehkuvien hiilien päällä. Hiiligrillissäkin rasvapalo voi syttyä grilliritilästä, jos sitä ei ole puhdistettu.

Grillistä täytyy pestä ruoantähteet ja rasva pois jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta rasvapaloilta vältytään. Grillin puhtaus kannattaa tarkistaa aina ennen grillaamista: likaista grilliä ei saa sytyttää. Grillikauden päättyessä grillille kannattaa tehdä perusteellinen puhdistus ja tarkastus.

Pese grillin ritilät ja pohja, ja tarkista polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Polttimeen saattaa kerääntyä karstaa ja kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa. Letkun kunnon voi tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle. Jos siinä näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa. Letkun liitoskohtien tiiviys pullon ja grillin välillä on myös hyvä tarkistaa letkun ja kaasupullon vaihdon yhteydessä. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, liitokset vuotavat ja ne on kiristettävä uudelleen.

Samat tarkistukset kannattaa tehdä myös keväällä grillikautta aloittaessa. Kun grilli on puhdas ja kunnossa, sen käyttöikä pitenee ja ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Näin sammutat rasvapalon:

  • Sammuta rasvapalo aina tukahduttamalla. Rasvapaloon ei saa heittää vettä, sillä vesi nostaa höyrystyessään ilmaan myös rasvaa, jolloin palo leviää.
  • Sulje kaasupullo ja siirrä se kauemmaksi grillistä, jos mahdollista.
  • Pidä palosammutin grillin lähellä. Jos tukahduttaminen ei onnistu, käytä sammutinta palon sammuttamiseen.
  • Jos palo leviää nopeasti, siirry turvallisen etäisyyden päähän grillistä ja soita hätänumeroon 112.
  • Hyvä sijoittelu ehkäisee tulipaloja. Sijoita grilli palamattomalle alustalle, etäälle rakennuksista ja palavista materiaaleista.

(Lähde: Tukes)

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.4.2022

Voiko taloyhtiö kieltää parvekegrillaamisen?

Parvekegrillaaminen herättää suuria tunteita. Taloyhtiö voi järjestyssäännöillä puuttua asiaan, mutta parveke on silti osakkaan hallinnassa ja osakkaalla on oikeus tehdä siellä mitä haluaa. Eri asia on, jos parvekegrillaaminen aiheuttaa turvallisuusriskin.

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti