Muista puhdistaa grilli kesän päätteeksi

grilli kesä

Grillauskausi lähenee loppuaan. Ennen grillin viemistä talvivarastoon se täytyy puhdistaa huolellisesti, sillä puhdistamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmeniä vakavia tulipaloja. Rasvapalo syttyy erityisen herkästi kaasugrillissä, sillä rasva ja ruoantähteet kerääntyvät grillatessa kaasugrillin pohjalle. Hiiligrillissä rasva ja ruoantähteet eivät keräänny grilliin, vaan ne palavat pois hehkuvien hiilien päällä. Hiiligrillissäkin rasvapalo voi syttyä grilliritilästä, jos sitä ei ole puhdistettu.

Grillistä täytyy pestä ruoantähteet ja rasva pois jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta rasvapaloilta vältytään. Grillin puhtaus kannattaa tarkistaa aina ennen grillaamista: likaista grilliä ei saa sytyttää. Grillikauden päättyessä grillille kannattaa tehdä perusteellinen puhdistus ja tarkastus.

Pese grillin ritilät ja pohja, ja tarkista polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Polttimeen saattaa kerääntyä karstaa ja kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa. Letkun kunnon voi tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle. Jos siinä näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa. Letkun liitoskohtien tiiviys pullon ja grillin välillä on myös hyvä tarkistaa letkun ja kaasupullon vaihdon yhteydessä. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, liitokset vuotavat ja ne on kiristettävä uudelleen.

Samat tarkistukset kannattaa tehdä myös keväällä grillikautta aloittaessa. Kun grilli on puhdas ja kunnossa, sen käyttöikä pitenee ja ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Näin sammutat rasvapalon:

  • Sammuta rasvapalo aina tukahduttamalla. Rasvapaloon ei saa heittää vettä, sillä vesi nostaa höyrystyessään ilmaan myös rasvaa, jolloin palo leviää.
  • Sulje kaasupullo ja siirrä se kauemmaksi grillistä, jos mahdollista.
  • Pidä palosammutin grillin lähellä. Jos tukahduttaminen ei onnistu, käytä sammutinta palon sammuttamiseen.
  • Jos palo leviää nopeasti, siirry turvallisen etäisyyden päähän grillistä ja soita hätänumeroon 112.
  • Hyvä sijoittelu ehkäisee tulipaloja. Sijoita grilli palamattomalle alustalle, etäälle rakennuksista ja palavista materiaaleista.

(Lähde: Tukes)

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.6.2015

Grilli kuumaksi ja juhannusbileet käyntiin!

Grilliruoka, hyvä seura ja aurinko – siinä monen suomalaisen suosikkitapa juhlistaa kesää. Lyhyestä lämpimästä kaudesta kannattaakin nauttia, ja jos siltä tuntuu, myös kerrostaloasukas voi huoletta pistää grillin kuumaksi parvekkeella. Toki naapurisovusta ja paloturvallisuudesta on pidettävä huolta, muistuttaa Suomen Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

12.5.2017

Suomalainen palvelu haastaa AirBnB:n

Suomalainen majoituspalvelu Forenom lupaa vuokrata omistus- tai vuokra-asuntosi kesän ajaksi ja maksaa tarvittaessa koko kesän vuokran etukäteen. Tyhjänä seisova omistus- tai vuokra-asunto aiheuttaa turhia lisäkuluja kesän budjettiin. Tästä syystä kaupunkilaiset haluavat tarjota asuntonsa vuokralle lähtiessään itse kesän viettoon toiselle paikkakunnalle.

3.7.2018

Kodin huoltotöiden top 6 – tee nämä, niin asuntosi pysyy kunnossa!

Asukas on velvollinen pitämään asuntonsa kunnossa, olipa hän sitten asunnon omistaja tai vuokralainen. Asunnon hyvään hoitoon kuuluu pienten huoltotöiden tekeminen – niiden avulla koti pysyy puhtaana ja turvallisena asua. Seuraavassa on lueteltu kuusi huoltotyötä, jotka asukkaan tulee muistaa tehdä säännöllisesti.

1.11.2018

Näin pidät takan puhtaana – takan puhdistaminen on myös kodin turvallisuusteko

Talven alussa on hyvä puhdistaa takka ja ottaa takan säännöllinen huolto tavaksi. Puhdas takka on turvallinen, näyttää kauniilta kodin sisustuksessa ja on mukava käyttää. Noki ja tahrat lähtevät myös helpommin, kun niiden ei anna pinttyä pintoihin kiinni.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti