Muista puhdistaa grilli kesän päätteeksi

grilli kesä

Grillauskausi lähenee loppuaan. Ennen grillin viemistä talvivarastoon se täytyy puhdistaa huolellisesti, sillä puhdistamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmeniä vakavia tulipaloja. Rasvapalo syttyy erityisen herkästi kaasugrillissä, sillä rasva ja ruoantähteet kerääntyvät grillatessa kaasugrillin pohjalle. Hiiligrillissä rasva ja ruoantähteet eivät keräänny grilliin, vaan ne palavat pois hehkuvien hiilien päällä. Hiiligrillissäkin rasvapalo voi syttyä grilliritilästä, jos sitä ei ole puhdistettu.

Grillistä täytyy pestä ruoantähteet ja rasva pois jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta rasvapaloilta vältytään. Grillin puhtaus kannattaa tarkistaa aina ennen grillaamista: likaista grilliä ei saa sytyttää. Grillikauden päättyessä grillille kannattaa tehdä perusteellinen puhdistus ja tarkastus.

Pese grillin ritilät ja pohja, ja tarkista polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Polttimeen saattaa kerääntyä karstaa ja kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa. Letkun kunnon voi tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle. Jos siinä näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa. Letkun liitoskohtien tiiviys pullon ja grillin välillä on myös hyvä tarkistaa letkun ja kaasupullon vaihdon yhteydessä. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, liitokset vuotavat ja ne on kiristettävä uudelleen.

Samat tarkistukset kannattaa tehdä myös keväällä grillikautta aloittaessa. Kun grilli on puhdas ja kunnossa, sen käyttöikä pitenee ja ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Näin sammutat rasvapalon:

  • Sammuta rasvapalo aina tukahduttamalla. Rasvapaloon ei saa heittää vettä, sillä vesi nostaa höyrystyessään ilmaan myös rasvaa, jolloin palo leviää.
  • Sulje kaasupullo ja siirrä se kauemmaksi grillistä, jos mahdollista.
  • Pidä palosammutin grillin lähellä. Jos tukahduttaminen ei onnistu, käytä sammutinta palon sammuttamiseen.
  • Jos palo leviää nopeasti, siirry turvallisen etäisyyden päähän grillistä ja soita hätänumeroon 112.
  • Hyvä sijoittelu ehkäisee tulipaloja. Sijoita grilli palamattomalle alustalle, etäälle rakennuksista ja palavista materiaaleista.

(Lähde: Tukes)

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.4.2023

Näin grillaat turvallisesti vappuna

Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Grilli tulisi aina puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti ennen grillikauden aloitusta.

grillaaminen parvekkeella

16.5.2023

Grillaus sallittua myös kerrostalon parvekkeella

Moni kerrostaloasuja haluaa kesän tullen grillata parvekkeella tai terassilla. Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliiton mukaan parvekegrillaamista on kuitenkin vaikea kieltää.

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

vuokralaisen vastuu

24.4.2023

Nämä viisi asiaa kuuluvat vuokralaisen vastuulle

Vuokralaisella on velvollisuus hoitaa vuokraamansa asuntoa hyvin ja pitää se kunnossa. Useimmat vuokralaisen kunnossapitovastuulle kuuluvat asiat voi tarkastaa vaikka kevätsiivouksen yhteydessä. Hoitovelvoitetta ei pidä laiminlyödä, sillä siitä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti