Monipuolinen yhteistyö muistisairaan asukkaan asioissa on taloyhtiöissä tärkeää

Taloyhtiöissä toivotaan sujuvaa yhteistyötä muistisairaiden asukkaiden omaisiin ja viranomaisiin, selviää Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hankkeen kyselystä. Järjestöt toteuttivat kyselyn taloyhtiöiden asumisturvallisuudesta muistisairaiden ja muistiltaan heikentyneiden asukkaiden näkökulmasta keväällä 2020.

Toiveena sujuva yhteydenpito omaisten kanssa

Taloyhtiöiden hallitusten jäseniä ja isännöitsijöitä edustavat vastaajat pitivät yhteydenpitoa asukkaan omaisiin ensisijaisena toimenpiteenä silloin, kun muistamattoman asukkaan asumisturvallisuudessa ilmenee jotain huolestuttavaa, eikä hänen itsensä kanssa saada tilannetta ratkaistua.

Omaiset koettiin merkittävänä yhteistyötahona ja usein haasteita saatiin ratkaistua sillä, että heihin oltiin säännöllisesti yhteydessä joko kasvotusten tai esimerkiksi sähköpostitse. Omaisten yhteystietojen kerääminen nähtiin keinona parantaa yhteydenpitoa asukkaan omaisiin ja sitä kautta asumisturvallisuutta edistävänä tekijänä. ”Taloyhtiöt odottavat tässä aktiivisuutta osakkailta, asukkailta ja heidän omaisiltaan. Muistakaa ilmoittaa yhteystietonne isännöintitoimistolle tai taloyhtiön hallitukselle”, pyytää Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Taloyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät aktiivisia viranomaisten suuntaan

Kyselyn mukaan taloyhtiöiden hallitukset voivat tarvittaessa tehdä tiivistä yhteistyötä kolmiossa: hallituksen puheenjohtaja – isännöitsijä – osakkeenomistaja ja/tai hänen lähiomaisensa. Vastaajat toivat esille useampia tapauksia, joissa taloyhtiön hallitusten mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaiset jättävät muistisairaat vanhukset taloyhtiöiden vastuulle. Osa vastaajista kaipasi tietoa siitä, mihin tahoon voi olla yhteydessä, kun asukas tarvitsee ulkopuolista apua tai, jos hänellä käy jo esimerkiksi kotihoidon palvelut, jotka tuntuvat riittämättömiltä.

Useista taloyhtiöstä on otettu asukkaan tilanteesta yhteyttä kotihoitoon ja sosiaaliviranomaisiin. Yhteydenottojen perusteella esimerkiksi kotihoidon palveluita on käynnistetty asukkaalle. Taloyhtiöiden hallituksissa kaivataan tietoa siitä, kun asukkaan luona aloitetaan kotihoidon käynnit. Tietojen saaminen asukkaan tilanteesta, esimerkiksi muistisairauden asteesta, koettiin taloyhtiöiden osalta haasteellisena. ”Olisiko taloyhtiöiden ja viranomaisten yhteydenpitoa mahdollista parantaa, mikäli kotihoidon asiakas antaa siihen luvan”, pohtii Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hankkeen asiantuntija Outi Korpelainen.

Muistilista

  • Otetaan muistisairaus puheeksi taloyhtiössä asukkaiden ja omaisten kanssa.
  • Taloyhtiö ei ilman osakkaan lupaa voi luovuttaa osakkaan tietoja ulkopuolisille.
  • Suositellaan, että taloyhtiöissä kerätään muistisairaiden asukkaiden omaisten yhteystiedot taloyhtiön, isännöinti- tai huoltoyhtiön rekisteriin.
  • Vanhuspalvelulain mukainen huoli-ilmoitus toimii tarvittaessa myös taloyhtiöissä auttamisen välineenä.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistys järjestävät kaikille avoimen tilaisuuden, jossa pohditaan väestön ikääntymiseen ja taloyhtiöihin liittyviä asioita. Tilaisuus järjestetään viranomaisten ohjeita noudattaen Turussa Virastotalon auditoriossa 24.9.2020 klo 17.30-19.30 ja myös striimattuna verkkolähetyksenä.

Lisätietoa: Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiöiden energiatehokkuus

24.11.2022

Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

Taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman suuria energiaremontteja. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokyselystä selviää, että kiinteistöjen sisäilmassa ja lämpötilassa on toivomisen varaa erityisesti kesäisin. Taloyhtiöiden kannattaakin varautua helteisiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti