Moni laiminlyö lakia kylpyhuoneen muutostöissä

Moni suomalainen asunnonomistaja tekee huoneistoonsa pieniä muutoksia omin käsin. Niiden kanssa on oltava erittäin tarkkana, sillä kosteusvaurion uhka on jatkuva erityisesti kylpyhuoneessa ja muissa kosteissa tiloissa. Väärin tehty pienikin reikä voi aiheuttaa ison ongelman. Lakikaan ei ole tässä asiassa aivan yksiselitteinen. Lisäksi taloyhtiökohtaiset säännöstöt ovat kirjavia.

Mitä tehdä, kun koko perheen pyyhkeet eivät mahdu kylpyhuoneen koukkuihin? Tai tekisi mieli piristää suihkun sisustusta uudella shampootelineellä? Useimmat tarttuvat iskuporakoneeseen ja surauttavat proput ja ruuvit seinään. Seurauksena on hankalasti peitettävät reiät, mahdollisesti pala haljennutta kaakelia sekä ennen kaikkea kavala vaara itseaiheutetusta kosteusvauriosta.

– Monilta unohtuu, että kosteissa tiloissa pienikin reikä täytyy vesieristää ennen proppua ja ruuvia. Ilman vesieristettä pienikin reikä voi aiheuttaa ison ongelman. Jos kosteus pääsee rakenteisiin, lopputulos on aina vakava, rakentamisen ja sisustamisen tuotteisiin erikoistuneen Pisla Oy:n myyntijohtaja Mika Sandelin tietää.

Älä tee luvatonta muutostyötä

Asunnon omistaminen luo herkästi illuusion täydestä toiminnanvapaudesta. Moni asunnonomistaja kuvittelee, että ainakin huoneistoon tehtävät pienet muokkaukset ovat hänen oma asiansa.

Niin ei kuitenkaan ole. Eritoten kosteisiin tiloihin tehtävät pienet muokkaukset, kuten seinään ruuvattavat koukut, ovat periaatteessa peräti laittomia, jos niiden toteuttamisesta ei ilmoiteta etukäteen. Asunto-osakeyhtiölain viidennen luvun toisen pykälän mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutokset voivat vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen. Kosteissa tiloissa seinän sisäpuolelle kohdistuvat muutokset ovat sellaisia. Mikäli seiniin porataan ilmoittamatta ja seurauksena on kosteusvaurio, korvaukset ovat mittavat.

Ilmoitusvelvollisuus ei koske huoneiston pintamateriaaleja kuten tapetteja. Se ei koske myöskään kosteiden tilojen kaakeleita, mutta jos ne kärsivät esimerkiksi poraamisen vuoksi, samalla vaurioituu yleensä myös niiden vesieriste. Se kuuluu jo ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Lisäksi taloyhtiö tai toinen asunto-osakkeen omistaja voi asettaa muutostyölle ehtoja, jos työ saattaa vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle.

– Taloyhtiöiden käytännöissä on eroavaisuuksia. Hyvä nyrkkisääntö on, että kosteissa tiloissa tehtävistä porauksista kannattaa aina ilmoittaa taloyhtiölle ja palkata osaava tekijä. Jos tekijä ei ole yhtiölle tuttu ja hyväksi havaittu, projektille hankitaan ulkopuolinen valvoja. Ruuvittomien kylpyhuonesarjojen kanssa sellaisesta ei tarvitse huolehtia, Sandelin vihjaisee.

Kätevin ja turvallisin tapa välttää riskaabelien reikien poraaminen ovat ruuvittomat kiinnitykset. Ne eivät jätä jälkiä seiniin, mutta kiinnittyvät silti tukevasti. Ne ovat nopeita kiinnittää, ja useimmat myös heti käyttövalmiita. Ruuvittomien telineiden paikkaa voi myös vaihtaa helposti koska tahansa.

Jos poraat, poraa näin:

Kosteaan tilaan tehtävissä porauksissa on oltava erittäin tarkkana ja työvälineiden on oltava oikeanlaiset.

 • Varmista, että porattavan kohdan takana on vain tukevaa seinää
 • Käytettävien ruuvien tulee olla ruostumattomia
 • Valitse kiinnitettäviin esineisiin nähden oikeankokoiset proput sekä ruuvit ja poranterän koko niiden mukaan
 • Porakoneista työhön soveltuu parhaiten iskuporakone
 • Poraus tulee tehdä kaakelin ja lasin poraamiseen suunnitellulla poranterällä
 • Kun poraat kaakelin läpi tai kaakelien saumaan, pinta kannattaa aluksi läpäistä nakuttamalla vasaralla poranterään
 • Poranterä on kohdistettava porattaessa suoraan seinään. Jos terä menee vinoon tai heilahtelee, reiästä tulee epätasainen ja kaakeli rikkoutuu helposti
 • Käytä poran iskuominaisuutta vasta, kun terä on läpäissyt kaakelin
 • Poraa riittävän syvälle, jotta proppu mahtuu reikään kokonaisuudessaan
 • Laita reikiin vesieriste ja anna sen kuivua ennen proppujen sekä ruuvien asentamista
 • Ruuvaa uusi sisustuselementtisi kiinni ja nauti lopputuloksesta!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

asunto-osakeyhtiölaki

10.10.2023

Asunto-osakeyhtiöt tarvitsevat edelleen oman lain

Asunto-osakeyhtiölaki on nimenomaan taloyhtiöitä varten säädetty laki. Ennen ensimmäistä asunto-osakeyhtiölakia myös taloyhtiöiden toimintaa ohjasi osakeyhtiölaki. Aikaa myöten kävi kuitenkin selväksi, että taloyhtiöt tarvitsevat oman lainsäädännön.

Tilaajille

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti