Mökkibuumi rauhoittumassa, tarjontaa ei ole riittävästi

Koronapandemian matkustusrajoitusten aiheuttama mökkibuumi osoittaa hiljenemisen merkkejä, selviää Maanmittauslaitoksen torstaina julkistamista tilastoista.

Tehtyjen mökkikauppojen määrä kasvoi vuosi sitten tammi–heinäkuussa huimat 50 prosenttia vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

− Kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on ollut kova kysyntä. Kauppamäärien kuuden prosentin lasku johtunee siitä, ettei sopivaa tarjontaa ole riittävästi, arvioi Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen viraston tiedotteessa.

Mökkien mediaanihinta oli alkuvuonna 96 000 euroa, joka on kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Hintaa on nostanut runsas kysyntä.

Mökkien hinnat vaihtelevat paljon sijainnin, mökin kunnon ja varustelun mukaan. Kysyntä painottuu mökkeihin, jotka ovat kohtuuetäisyydelle kasvavia suuria kaupunkeja ja isojen vesistöjen rannoille.

Kaikkiaan tammi–heinäkuussa Suomessa tehtiin 43 700 kiinteistökauppaa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Hankintoihin käytettiin 6,3 miljardia euroa, mikä on 34 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Omakotitalojen hinnat jatkavat nousuaan

Omakotitalojen hinnat jatkoivat reipasta nousuaan toisella neljänneksellä, kun lisätilaa etsivät etätyöläiset ovat pitäneet omakotitalojen kysyntää yllä.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat toisella neljänneksellä koko maassa 8,3 prosenttia viime vuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna omakotitalojen hinnat nousivat 3,1 prosenttia.

Eniten hinnat nousivat suurissa kaupungeissa. Yli 100 000 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 13,3 prosenttia ja 60 000–100 000 asukkaan kunnissa 8,3 prosenttia.

Pienimmissä kunnissa omakotitalojen hintojen nousu jäi alle seitsemään prosenttiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.3.2018

Tutkimus: Asumisen hintaa nostaa Suomessa tarjonnan puute, eivät asuntosijoitusyhtiöiden tuotot

Suomalaisten asumisen hintaa nostaa erityisesti kasvukeskuksissa suuri asuntokysyntä ja niukka tarjonta. Tarjontaa voitaisiin lisätä muun muassa järkevöittämällä sääntelyä, kohdentamalla tuettua asumista sitä eniten tarvitseville sekä lisäämällä markkinaehtoisuutta, ehdotetaan Pellervon taloustutkimus PTT:n vetämässä tutkimushankkeessa. Asuntosijoitusyhtiöiden tuottojen ei sen sijaan havaittu olevan poikkeuksellisen korkeita.

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

13.1.2017

Talouden myönteinen vire näkyy myös asuntomarkkinoilla

Positiiviset uutiset Suomen taloudesta ja kuluttajien vankistunut luottamus näkyvät vuonna 2017 myös asuntomarkkinoilla. Pellervon taloustutkimuksen PTT:n asuntomarkkinaennusteen mukaan hintojen ja vuokrien nousu jatkuu, ja vetureina toimivat kasvavat kaupungit. Koko maan tasolla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat 1,8 prosenttia, uudet ja vanhat vapaarahoitteiset vuokrat 2,4 prosenttia ja ARA-vuokrat 2,0 prosenttia.

7.3.2018

YIT tarjoaa asukkailleen yhä laajemman asumisen palvelukokonaisuuden kumppanien avulla

YIT Kotien asukkaille tarjotaan jatkossa yhä enemmän asumisen mukavuutta sekä turvallisuutta lisääviä palveluita digitaalisen YIT Plus -kanavan kautta. Palveluita – kuten siivousta, ikkunanpesua, vaatehuoltoa ja kotiapua – tuottavat alueellisesti vahvat kumppanit, joille hyvä asiakaskokemus ja palvelujen jatkuva kehitys ovat tärkeitä asioita. ”Heimo-tutkimuksemme* mukaan ihmiset arvostavat yhä enemmän asumisen helppoutta ja vaivattomuutta, joten meillekin on tärkeää […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti