Mökkibuumi rauhoittumassa, tarjontaa ei ole riittävästi

Koronapandemian matkustusrajoitusten aiheuttama mökkibuumi osoittaa hiljenemisen merkkejä, selviää Maanmittauslaitoksen torstaina julkistamista tilastoista.

Tehtyjen mökkikauppojen määrä kasvoi vuosi sitten tammi–heinäkuussa huimat 50 prosenttia vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

− Kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on ollut kova kysyntä. Kauppamäärien kuuden prosentin lasku johtunee siitä, ettei sopivaa tarjontaa ole riittävästi, arvioi Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen viraston tiedotteessa.

Mökkien mediaanihinta oli alkuvuonna 96 000 euroa, joka on kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Hintaa on nostanut runsas kysyntä.

Mökkien hinnat vaihtelevat paljon sijainnin, mökin kunnon ja varustelun mukaan. Kysyntä painottuu mökkeihin, jotka ovat kohtuuetäisyydelle kasvavia suuria kaupunkeja ja isojen vesistöjen rannoille.

Kaikkiaan tammi–heinäkuussa Suomessa tehtiin 43 700 kiinteistökauppaa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Hankintoihin käytettiin 6,3 miljardia euroa, mikä on 34 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Omakotitalojen hinnat jatkavat nousuaan

Omakotitalojen hinnat jatkoivat reipasta nousuaan toisella neljänneksellä, kun lisätilaa etsivät etätyöläiset ovat pitäneet omakotitalojen kysyntää yllä.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat toisella neljänneksellä koko maassa 8,3 prosenttia viime vuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna omakotitalojen hinnat nousivat 3,1 prosenttia.

Eniten hinnat nousivat suurissa kaupungeissa. Yli 100 000 asukkaan kunnissa hinnat nousivat 13,3 prosenttia ja 60 000–100 000 asukkaan kunnissa 8,3 prosenttia.

Pienimmissä kunnissa omakotitalojen hintojen nousu jäi alle seitsemään prosenttiin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.10.2022

Kiinteistönvälittäjät: Asuntomarkkinat hiljenevät odotetusti

Asuntomarkkinat hiljenevät syksyä kohti, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinaennuste. Kiinteistönvälittäjien mukaan se on normaalia. Hiljaisen hetken jälkeen on taas odotettavissa vilkkaampi vaihe.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Matias Mäkynen / SDP

SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

myönteisiä muutoksia

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

asuinrakennusten energia-avustus

21.12.2022

Asuinrakennusten energia-avustus jatkuu ensi vuonna

Valtioneuvosto on antanut asetuksen asuinrakennusten energia-avustusten jatkamisesta vuonna 2023. Avustusta voi hakea monenlaisiin hankkeisiin, mutta ehtona on energiatehokkuuden huomattava parantuminen. Avustusten rahoittamilla energiaremonteilla saavutetaan merkittävät säästöt niin taloudellisesti kuin energiakulutuksessakin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti