Miten pienentää pakkasten vaikutusta energialaskuun?

pakkasten vaikutusta energialaskuun

Pakkanen lisää lämmitysenergian tarvetta ja kustannuksia lämmitysmuodosta riippumatta. Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt, tulisijan tehokas käyttö ja pienetkin lämmitystarvetta vähentävät toimet auttavat alentamaan lämmityksen kulutushuippuja. Myös sähkönkäyttöä on hyvä vähentää, vaikka riskiä sähköpulasta ei näillä näkymin ole, muistuttaa Motiva.

– Usean kymmenen prosentin kulutuksen lisäystä on vaikea kattaa kokonaan säästötoimilla, mutta tarkka energiansäästäjä pystyy torjumaan pahimmat kulutuspiikit, johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta huomauttaa.

Laske huonelämpötilaa

Tehokkain energiansäästön toimenpide on huonelämpötilan laskeminen. Lämmön karkaamista ja vedon tunnetta voi ehkäistä pitämällä kaihtimet ja verhot suljettuina. Pattereita ja termostaatteja ei saa peittää verhoilla tai huonekaluilla, jotta lämpö pääsee leviämään tasaisesti huonetilaan.

– Rakennusteknisesti suosituslämpötilan voi lyhytaikaisesti asettaa suosituksia alemmaskin, 12–15 asteeseen, mikäli huoneessa ei ole kosteuskuormaa ja tilat ovat rajattavissa väliovilla, sanoo Ketomäki.

Raitisilmaventtiilien sulkeminen energiansäästösyistä tai vedon vähentämiseksi on sisäilman laatua heikentävä ratkaisu. Koneellista ilmanvaihtoa ei saa täysin sammuttaa, mutta puhallintehoa voi väliaikaisesti alentaa.

Käytä ilmalämpöpumppua ja tulisijaa

Sähkölämmittäjän parhaat säästövinkit ovat ilmalämpöpumpun tehokas käyttö sekä uunin tai takan säännöllinen lämmittäminen, mikäli nämä kotoa löytyvät. Pakkasia vasten polttopuita kannattaa tuoda ennakkoon sisään muutaman päivän varalle.

Ilmalämpöpumppu kierrättää tehokkaasti tulisijan tuottamaa lämpöä huoneisiin, jos tilaratkaisu on avonainen. Tällöin on kuitenkin varmistettava, että pumppu on lämmitystoiminnolla eikä automaattinen viilennystoiminto kytkeydy päälle.

Säästä sähköä kovillakin pakkasilla

Kovilla pakkasilla kaikki tarpeettomat sähkölaitteet ja mukavuuslämmitykset auton sisätilalämmitys mukaan lukien on syytä sammuttaa, välttää sähköuunin ja -kiukaan käyttöä sekä ajoittaa auton moottorin esilämmitys ja sähköauton lataus niille tunneille, jolloin sähkönkulutus yhteiskunnassa on muuten vähäisempää.

Sähkön huippukulutustunnit ovat tavanomaisesti arkiaamuisin ja -iltaisin ennen ja jälkeen työpäivän.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

huonelämpötilaa

12.12.2022

Alenna huonelämpötilaa oikein

Huonelämpötilan pienentämiseen ei riitä pelkkä patterin termostaatin pyöräytys pienempään asentoon. Rakennuksessa, jossa on vesikiertoinen patteri- ja lämmitysjärjestelmä, voidaan lämmityksen tehoa säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Tämä tehdään automaattisen säätöjärjestelmän avulla.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

4.10.2022

Säilytä polttopuut oikein

Polttopuille kannattaa etsiä hyvä, lukollinen säilytyspaikka, sillä niitä varastetaan joka vuosi. Puut kannattaa säilyttää paikassa, jossa ei ole palavaa materiaalia ympärillä. Polttopuut voi myös vakuuttaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti