Miten kunnossapitovastuu taloyhtiössä jakautuu?

Kun taloyhtiössä ilmenee korjaustarpeita, on selvitettävä, kuuluuko korjausvastuu yhtiölle vai osakkaalle. Vastuunjakoa koskevat säännökset sisältyvät asunto-osakeyhtiölakiin, mutta myös yhtiöjärjestyksessä voi olla tästä määräyksiä.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien kunnossapidosta. Rakenteita ovat mm. lattia-, seinä- ja kattorakenteet ja eristeitä veden-, lämmön- ja ääneneristeet. Perusjärjestelmillä tarkoitetaan puolestaan ilmanvaihto-, lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri- ja muita sen kaltaisia perusjärjestelmiä.

Yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia perusjärjestelmiä ovat rakennuksen käyttöä palvelevat järjestelmät niihin kuuluvine laitteineen. Esimerkiksi ilmanvaihdon perusjärjestelmään katsotaan kuuluvan ilmanvaihtokanavat ja -koneet suodattimineen. Viemäriperusjärjestelmään kuuluu viemäriputket ja lattiakaivot. Myös hajulukkojen voidaan katsoa olevan osa viemäriperusjärjestelmää, jolloin yhtiön tulisi tarvittaessa huolehtia tukkeutuneiden hajulukkojen avauksesta. Samoin yhtiö vastaa lattiakaivojen kunnossapidosta. Osana huoneiston huolellista hoitoa osakkeenomistajan on kuitenkin huolehdittava siitä, ettei toimenpiteillään aiheuta hajulukkojen ja viemäreiden tukkeutumista ja huolehtia lattiakaivojen tavanomaisesta puhdistuksesta.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Maria Forsblom

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.7.2023

Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kiinteistöliitto muutti tulkintaansa pesualtaiden hajulukon kunnossapidon vastuunjaosta vuonna 2019, kun vastuunjakotaulukko uudistettiin. Uuden tulkintasuosituksen mukaan vesilukon puhdistamisvastuu siirtyi osakkaalta yhtiölle.

Tilaajille

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

märkätilat

13.7.2023

Märkätilat on syytä tarkastaa säännöllisesti

Kun taloyhtiön märkätilat tarkastetaan säännöllisesti, voidaan välttyä kosteusvauroilta ja kalliilta korjauksilta. Märkätilatarkastus antaa tärkeää ja hyödyllistä informaatiota tilojen kunnosta, riskeistä ja vaurioista sekä korjaustarpeista ja niiden kiireellisyydestä.

vastuu parvekkeesta

13.2.2023

Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Osakas on vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta. Yhtiö taas vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Talvella osakkaan kunnossapitovastuuseen kuuluu jään ja lumen poisto parvekkeelta.

Tilaajille