Mitä tarkoittaa perustajaosakkaan suorituskyvyttömyysvakuus?

Perustajaosakas, yleensä rakennusyhtiö, on pitkän aikaa vastuussa asunto-osakeyhtiölle ja sen osakkaille kohteen virheistä. On mahdollista, että tänä aikana perustajaosakkaan taloudellisessa tilanteessa tapahtuu huomattavia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa sen vastuunkantokykyyn asunto-osakeyhtiötä ja sen osakkaita kohtaan.

Jos perustajaosakas ajautuu konkurssiin, vastuun toteuttaminen muuttuu merkittävästi vaikeammaksi. Lainsäätäjä on pyrkinyt ottamaan huomioon nämä riskit säätämällä erityisestä suorituskyvyttömyysvakuuden asettamisesta. Suorituskyvyttömyysvakuus on lisäturva rakentamisvaiheen aikaisen ja rakentamisvaiheen jälkeisen vakuuden lisäksi.

Perustajaosakas on velvollinen huolehtimaan siitä, että jo ennen asunto-osakkeiden ostettavaksi tarjoamisen alkamista yhtiön ja sen osakkaiden hyväksi otetaan perustajaosakkaan suorituskyvyttömyyden varalta tarkoitukseen soveltuva vakuutus. Vakuutuksen sijaan voidaan myös antaa pankkitakaus tai muu Kilpailu- ja kuluttajaviraston vahvistamat ehdot täyttävä takaus.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Kimmo Rytkönen

Kirjoittaja on asianajaja ja varatuomari Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

muutostyöpalvelu

20.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Muutostyöpalvelun ABC

Taloyhtiön putkiremontti saattaa tuntua stressaavalta, mutta Laattapisteen muutostyöpalvelu helpottaa kaikkien remontin osapuolten arkea. Muutostyöpalvelun avulla persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelu ja toteuttaminen sujuvat vaivattomasti.

Laattapiste

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille