Mitä tarkoittaa perustajaosakkaan suorituskyvyttömyysvakuus?

Perustajaosakas, yleensä rakennusyhtiö, on pitkän aikaa vastuussa asunto-osakeyhtiölle ja sen osakkaille kohteen virheistä. On mahdollista, että tänä aikana perustajaosakkaan taloudellisessa tilanteessa tapahtuu huomattavia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa sen vastuunkantokykyyn asunto-osakeyhtiötä ja sen osakkaita kohtaan.

Jos perustajaosakas ajautuu konkurssiin, vastuun toteuttaminen muuttuu merkittävästi vaikeammaksi. Lainsäätäjä on pyrkinyt ottamaan huomioon nämä riskit säätämällä erityisestä suorituskyvyttömyysvakuuden asettamisesta. Suorituskyvyttömyysvakuus on lisäturva rakentamisvaiheen aikaisen ja rakentamisvaiheen jälkeisen vakuuden lisäksi.

Perustajaosakas on velvollinen huolehtimaan siitä, että jo ennen asunto-osakkeiden ostettavaksi tarjoamisen alkamista yhtiön ja sen osakkaiden hyväksi otetaan perustajaosakkaan suorituskyvyttömyyden varalta tarkoitukseen soveltuva vakuutus. Vakuutuksen sijaan voidaan myös antaa pankkitakaus tai muu Kilpailu- ja kuluttajaviraston vahvistamat ehdot täyttävä takaus.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Kimmo Rytkönen

Kirjoittaja on asianajaja ja varatuomari Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hankesuunnittelu korjaushanke

27.5.2022

Hankesuunnittelu säästää kuluja

Kun taloyhtiö valmistautuu korjausurakkaan, kannattaa ennen urakan aloittamista tehdä hankesuunnitelma. Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen kertoo, mitä hankesuunnittelussa kannattaa muistaa.

hissiremontti

23.5.2022

Veräjähissi kuntoon vanhaa taloa arvostaen

Helsingissä Uudenmaankatu 13:ssa tehtiin vaativa hissiremontti historiallisessa taloyhtiössä. Hissit peruskorjattiin alkuperäinen ulkonäkö säilyttäen. Projekti onnistui hallituksen, isännöitsijän ja eri alojen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

16.5.2022

Suorituskyvyttömyysvakuus – todellista turvaa vai sanahelinää?

Miten ratkesi vaasalaisen pientaloyhtiön vuosia kestänyt taisto vakuutusyhtiötä vastaan? Entä miten ratkaisu selkeytti RS-virhevastuujärjestelmää?