Mitä tapahtuu, kun rasvapaloa yritetään tukahduttaa vedellä? Katso video!

Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi.

− Keittiöpaloista aiheutuu useimmiten savuvahinkoja ja pahimmillaan harvinainen totaalipalo, jossa koko koti tuhoutuu asuinkelvottomaksi, kertoo IF:in omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Kiire, huolimattomuus ja monien asioiden tekeminen yhtä aikaa lisäävät riskejä unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lähistölle. Yksi tyypillinen syy keittiön vaaratilanteille on alkoholi. Uunia ja liettä ei tulisi koskaan käyttää juopuneena, sillä humalatila alentaa huomiointikykyä ja voi saada kokkaajan jopa nukahtamaan kesken kaiken.

− Omalla käytöksellä voi vähentää paloriskejä selvästi, Utunen kommentoi.

Ei koskaan vettä rasvapaloon

Munkkien paistamisen kanssa suomalaiskodeissa osataan olla yleensä varovaisia. Rasvaa on hyvä lämmittää pikkuhiljaa ja lämpötilaa seurata mittarilla.

Katso havainnollistavalta videolta, mitä tapahtui kun testasimme rasvapalon reagoimista veteen turvallisessa testiympäristössä.

− Jos rasva syttyisi palamaan, tulee se tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Ei koskaan vedellä. Kuten videolta näkyy, se on todella vaarallista, Utunen muistuttaa.

Vinkit turvalliseen vapun kokkailuun:

• Älä kokkaa humaltuneena
• Tarkista palovaroittimien toimivuus
• Hanki sammutusvälineitä keittiöön ja pidä ne aina käden ulottuvilla
• Puhdista liesituulettimen suodatin
• Rasvapalo sammutetaan tukahduttamalla

Katso video

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2015

Näin taloyhtiösi säästää energiaa ja rahaa – katso videot!

Lämmitysenergian, kiinteistösähkön ja veden osuus taloyhtiön kustannuksista voi olla peräti 40 prosenttia. Asukkaat voivat kuitenkin säästää paljon rahaa käyttämällä energiaa järkevästi. Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonnan yhdessä tekemät, uudet videot antavat kuvan siitä, mistä kodin ja taloyhtiön energiankulutus muodostuu ja miten toimia energiaviisaasti.

26.6.2020

Kiinteistöillä tärkeä rooli jätevesiylivuotojen torjunnassa

Vantaanjoen valuma-alueen vesilaitokset ovat asettaneet visiokseen jätevesiylivuotojen loppumisen. Tavoitteen eteen on tehty yhteistyötä jo vuodesta 2012, ja pitkäjänteisen työn tuloksena jätevesiylivuotojen määrää on saatu vähennettyä merkittävästi. Laitosten yhteisessä VIPPA-hankkeessa on valmistunut kiinteistönomistajille suunnattuja videoita, jotta kiinteistöjen toimenpiteillä pystyttäisiin vähentämään jätevesiylivuotoja entisestään.

28.3.2019

Maahanmuuttajille suunnattu opastusvideo kertoo roskien oikean paikan viidellä kielellä

Ulkomaalaistaustaisen väestön osuus kasvaa pääkaupunkiseudulla nopeasti. Vieraskielisten osuus Espoossa ja Helsingissä on nyt noin 13,5 prosenttia ja Vantaalla 14,4 prosenttia. Tätä kasvavaa väestöä varten HSY ja Heka ovat toteuttaneet opastusvideon jätteiden lajittelusta ja viemärietiketistä.

25.5.2018

Timo Nieminen – rakentava vaikuttaja

Kiinteistöliiton tuore puheenjohtaja Timo Nieminen on pitkän linjan rakentaja. Työssään hän on tottunut sovittamaan yhteen erilaisia näkökulmia ja tavoitteita, mikä on vaatinut asettumista myös vastapuolen asemaan. Tälle kokemukselle on käyttöä valtakunnallisessa järjestössä, jota on rakennettu jo toista vuosisataa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti