Mitä omalla pihalla saa tehdä?

osakkaan piha

Ennen kuin taloyhtiön osakas aloittaa pihallaan mitään toimenpiteitä, hänen tulisi ottaa selvää onko piha hänen vai taloyhtiön juridisessa hallinnassa, muistuttaa lakineuvontaa Kiinteistöliitto Uusimaalla antava varatuomari Niklas Lindberg.

Yhtiön yhtiöjärjestys on sama kuin talon oma laki. Mikäli piha-alueesta ei ole siellä mainintaa, piha on yhtiön hallinnassa. Jos taas piha-alueen kerrotaan nimenomaisesti kuuluvan osakkaalle tai olevan osa asuntoa, piha on osakashallinnassa.

Rivitaloissa osakkailla on pääosin vain käyttöoikeus huoneistokohtaiselle piha-alueelle. Silloin sitä tulisi hoitaa ja käyttää kuin omaa pihaa, mutta sen toimenpiteet ovat hyvin rajoitetut. Pihalle ei saa istuttaa pensaita, kukkia tai puita ilman yhtiön lupaa, eikä myöskään kaataa pihalla kasvavia puita.

Jos piha on osakkaan hallinnassa, hänellä on siellä melko laaja muutostyö- ja puuhasteluoikeus. Rajana oikeudelle on mahdollinen vaikutus yhtiön julkisivuun tai naapureihin, esimerkiksi silloin, kun rakennetaan katettu patio tai pihavaja. Osakkaan hallintaoikeus ei siis anna lupaa rakentaa mitä vain, vaan tällaisiin toimiin tarvitaan lupa myös yhtiöltä ja mahdollisesti rakennusvalvontaviranomaiselta.

Piha-alueita koskevia päätöksiä on erilaisia ja päätöksentekokin vaihtelee. Yhtiön piha-aluetta koskevissa asioissa toimivalta on pääsääntöisesti hallituksella. Epätavallisissa tai laajakantoisissa asioissa, tai jos päätöksellä on olennaisia vaikutuksia asumiseen, asiasta on päätettävä yhtiökokouksessa.

Muistilista pihan toimille:

  • Varmista aina ensin, onko sinulla pihalle hallinta- vai käyttöoikeus.
  • Selvitä, tarvitaanko toimenpiteeseen lupa yhtiöltä ja mahdollisesti viranomaisilta.
  • Pyydä yhtiöltä lupa ajoissa. Pienemmissä asioissa riittää hallituksen päätös, merkittävissä tarvitaan yhtiökokous.
  • Tee ennen toimenpiteeseen ryhtymistä muutostyöilmoitus, jos sellainen tarvitaan.

Hyvin hoidettu ja kaunis piha on erinomainen käyntikortti taloyhtiölle. Se luo myös viihtyisyyttä ja hyvinvointia asukkaille. Osakkaalla on silti velvollisuus selvittää oikeutensa pihan viihtyisyyden luomiseksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

sauna kerrostaloasunto

5.7.2023

Näin voit tehdä saunan kerrostaloasuntoon

Vanhaan kerrostaloasuntoonkin on mahdollista rakentaa sauna. Remonttiin ei pidä ryhtyä omin päin, vaan urakkaan palkataan ammattilaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan muutostyö turvallisesti. Myös lupien täytyy olla kunnossa ennen urakkaan ryhtymistä.

Isännöitsijän vaihto

22.9.2023

Isännöitsijän vaihto toi kaivatun muutoksen

As Oy Ohjaajantie 10-12:n hallitus turhautui toimimattomaan yhteistyöhön isännöitsijän kanssa. He määrittelivät taloyhtiön tarpeet ja odotukset, ja kilpailuttivat isännöintiyrityksiä. Nyt taloyhtiön arki sujuu toimivan isännöinnin ansiosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti