Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen eroaa huomattavasti isommassa taloyhtiössä asumisesta. Pienet taloyhtiöt toimivat tyypillisesti omatoimisesti monissa asioissa, kuten isännöinnissä.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että taloyhtiöissä asuvien osakkaiden on selvitettävä ja otettava huomioon sellaisia seikkoja, jotka tyypillisesti isommissa taloyhtiöissä luotetaan ammattimaisen isännöinnin hoidettavaksi. Jos taloyhtiössä on vain muutamia huoneistoja, tarkoittaa se käytännössä, että hallituspaikka tai joku muu luottamustehtävä tarjotaan käytännössä jokaiselle osakkaalle – halusi sitä tai ei.

Tilanne on siis monella tapaa erilainen kuin isommissa taloyhtiöissä. Yhtiöstä riippuen tämä on joko eduksi tai saattaa hankaloittaa asioita. Etuna voidaan pitää sitä, että osakkaat eivät voi jättäytyä passiiviseksi taloyhtiön asioissa. Jokaisen panosta kaivataan, jokaiselle löytyy oma tontti ja on varma, että jokaisen ääni kuullaan. Hankalaksi tilanne saattaa ajautua siinä vaiheessa, jos tosiasiallisesti kukaan ei ota kaivattua aktiivista roolia ja lähde vetämään asioita. Tällöin asiat saattavat jäädä hoitamatta ilman ulkoisia kirittäjiä, kuten isännöitsijää. On muistettava, että esimerkiksi taloyhtiön hallituksen vastuut ovat käytännössä samat.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Tommi Leppänen

Kirjoittaja on lakimies Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

hankesuunnittelu korjaushanke

27.5.2022

Hankesuunnittelu säästää kuluja

Kun taloyhtiö valmistautuu korjausurakkaan, kannattaa ennen urakan aloittamista tehdä hankesuunnitelma. Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen kertoo, mitä hankesuunnittelussa kannattaa muistaa.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille