Mitä autopaikalle voi pysäköidä?

Autopaikat on tarkoitettu nimensä mukaisesti autojen pysäköintiin. Joissain tapauksissa niille voi pysäköidä myös muita liikennevälineitä. Tavaran varastointi ei kuitenkaan ole sallittua.

Monissa taloyhtiöissä paikkoja on liian vähän halukkaisiin nähden ja niitä joudutaan jonottamaan. Tällöin osakkaissa saattaa herättää närää, jos joku pitää autopaikalla jotain muuta kuin autoa. Taloyhtiön kannattaakin seurata, että autopaikkoja käytetään oikeisiin tarkoituksiin ja huomauttaa tarvittaessa asukasta paikan vääränlaisesta käytöstä.

1. Mopo tai moottoripyörä

Mopo ja moottoripyörä ovat moottoriajoneuvoja siinä missä autokin, ja periaatteessa niitä voi säilyttää autopaikalla. Jos autopaikoista kuitenkin on pulaa, etusijalla niiden saajina ovat autojen omistajat. Taloyhtiön ei tällaisessa tilanteessa tarvitse luovuttaa autopaikkaa moottoripyörän tai mopon pysäköintiin.
Osalla taloyhtiöistä on erityisiä moottoripyöräpaikkoja. Nämä paikat on taas varattu nimenomaan mopojen ja moottoripyörien pysäköintiin.

2. Mopoauto

Mopoautot ovat yleistyneet viime vuosina. Ne rinnastuvat kokonsa puolesta ja muutenkin tavallisiin autoihin, joten niiden pysäköinti autopaikalle on sallittua ja suotavaa.

Jos osakas tai asukas haluaa autopaikan mopoautolleen, taloyhtiön kuuluu sellainen antaa – vaikka autopaikkajonossa olisi henkilöitä, jotka tarvitsevat paikkaa tavalliselle autolle.

3. Asuntoauto tai muu iso ajoneuvo

Asuntoauton tai muun ison ajoneuvon (esim. pakettiauto) saa pysäköidä autopaikalle, jos se vain mahtuu parkkiruutuun. Auto ei kuitenkaan saa vaikeuttaa viereisten paikkojen käyttöä pysäköintiin.

Jos auto ulottuu aivan parkkiruudun rajoille tai niiden yli, sitä ei voi säilyttää autopaikalla, vaan sille täytyy etsiä muu säilytyspaikka.

4. Asuntovaunu ja perävaunut

Asuntovaunua ei saa säilyttää autopaikalla ollenkaan, ellei autopaikkoja ole yhtiössä yli tarpeiden. Autopaikat on tarkoitettu ensisijaisesti moottorikäyttöisten ajoneuvojen pysäköintiin, eikä asuntovaunua lasketa sellaiseksi.

Autopaikka ei ole oikea paikka säilyttää peräkärryä tai vaikkapa veneen siirtämiseen tarkoitettua traileria. Niitä voi pitää autopaikalla vain silloin, jos autopaikkoja on taloyhtiössä enemmän kuin niiden tarvitsijoita.

Autopaikalle ei saa varastoida myöskään muuta tavaraa. Tämä johtuu siitä, että autopaikat on tarkoitettu nimenomaan ajoneuvojen pysäköintiin.

Lisätietoa autopaikoista sekä niiden käytöstä ja jakamisesta löytyy Autopaikat taloyhtiössä -uutuusoppaasta (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Kesäkuussa ilmestyvän oppaan ovat kirjoittaneet Marina Furuhjelm ja Mia Pujals. Opasta voi tilata osoitteesta www.kiinkust.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.7.2016

Mitä autopaikalla voi pitää ja mitä ei?

Autopaikat herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Monissa yhtiöissä autopaikkoja on liian vähän halukkaisiin nähden ja tällöin saattaa herättää närää, jos joku pitää paikalla muuta kuin autoa. Taloyhtiön kannattaa seurata, että autopaikkoja käytetään oikeisiin tarkoituksiin ja huomauttaa tarvittaessa asukasta vääränlaisesta käytöstä.

3.3.2020

Kuinka latauskustannukset jakautuvat taloyhtiössä?

Hybridi- ja sähköautojen tuloon varautuminen herättää kysymyksiä myös kustannuksista taloyhtiöille. Aamulehden (1.3.2020) artikkelissa kerrotaan, kuinka taloyhtiöt voivat järjestää latauspisteet ja kuinka paljon siitä syntyy kustannuksia. Taloyhtiö maksaa kaikki latausjärjestelmän vaatimat sähkötyöt ”tolpalle asti”.

21.6.2021

Miten sähköauton saa ladattua taloyhtiössä?

Taloyhtiössä asuvan on syytä selvittää hyvissä ajoin ennen sähköauton ostoa, onko latauspisteiden toteuttaminen omassa yhtiössä mahdollista. Jos asiaa ei ole taloyhtiössä edes harkittu, niin ainakaan täyssähköautoa ei kannata mennä ostamaan vielä huomenna. – Ei tosiaan voi mennä vain ostamaan sähköautoa, ja sen jälkeen vaatia taloyhtiötä rakentamaan latauspisteen, toteaa Porvoon kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä.

17.6.2016

Kesäkuun Kiinteistölehdessä pienen taloyhtiön urakoita, vähäeleistä tyylikkyyttä ja energiaa taivaalta

Kiinteistölehti kysyy, saako pieni taloyhtiö tarjouksia ja kertoo hyvän esimerkin pienen taloyhtiön kunnossapidosta. Pian postiluukustasi putoava Suomen Kiinteistölehden kesäkuun numerossa Matti Valli kartoittaa, miten pieni taloyhtiö kiinnostaa urakkatarjousten tekijöitä – ja mitä isännöitsijän tulee pienessä yhtiössä huomioida. Mikko Rousi kertoo rohkaisevan esimerkin Hämeenlinnasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti